00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Mai mulţi voluntari sătmăreni au strâns zeci de saci cu gunoaie

Scris de Eva Laczko, 26 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În 22 aprilie, cu ocazia Zilei Pământului s-a desfăşurat proiectul naţional ”Fii voluntar de Ziua Pământului”, derulat de către Ministerul Tineretului şi Sportului în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Cu această ocazie, Direcţia Judeţeană pentru Sportşi Tineret Satu Mare împreună cu voluntari de la Asociaţia de Tineret, Turism şi Ecologie Cutezătorii Munţilor, sub directa îndrumare a reprezentanţilor Direcţiei Silvice Satu Mare au întreprins o amplă acţiune de ecologizare ce a vizat ocoalele silvice din judeţul Satu Mare (Borleşti, Livada, Negreşti, Satu Mare, Tăşnad).

Deşeurile, colectate din perimetrul pădurilor, ce au constat în special în peturi, doze de băuturi, diverse ambalaje de plastic au fost adunate în 81 saci menajeri (10,8 mc), care au fost ulterior depozitaţi în zonele special amenajate.
Chiar dacă timpul pentru organizarea acţiunii a fost foarte scurt, un număr mare de voluntari au răspuns afirmativ la această provocare, reuşind să adune o cantitate mare de deşeuri.

Un lucru foarte apreciabil privind acestă acţiune de curăţenie a fost faptul că de data aceasta silvicultorii sătmăreni au asigurat transportul sacilor de la faţa locului. Sacii au fost adunaţi în camionete şi au fost puşi la adăpost, în loc ferit de animale, căci, cu alte ocazii deşeurile adunate şi împachetate au fost lăsate pe marginea drumului, iar pe când a venit serviciul de salubrizare să le ridice, pungile au fost rupte, iar toată mizeria adunată a fost din nou împrăştiată.

Tocmai datorită acestui aspect, am fi predispuşi să spunem că acţiunile de ecologizare sunt zadarnice, pentru că deşeurile tot nu sunt ridicate, sau chiar dacă sacii sunt duşi, cei care ies la un picnic îşi lasă din nou toată mizeria aruncată în pădure, sau oriunde, pe nde trec. Albiile râurilor şi malurile acestora sunt pline de peturi, sticle, vase din plastic, pahare de unică folosinţă şi cine ştie ce altceva. Însă, dacă nici cei care iubesc natura nu încearcă să ia măsuri, în scurt timp ne vom sufoca în mormanele de gunoaie.

Poate şi mai eficiente decât acţiunile de curăţenie sunt campaniile de sensibilizare a tinerilor cu privire la protejarea mediului, însă rezultatul acestora se va vedea abia peste ani de zile, căci adulţii care au adoptat deja un astfel de comportament, parcă nici nu ar vrea să ia la cunoştinţă consecinţele indiferenţei de care dau dovadă.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 30 aprilie 2019, ora 12:16

    De ce nu sunt amendati cei care sunt prinsi pe fapta ca fac mizerie ?. Unde sunt politistii locali in asemenea situatii ?. Acestia ar trebui sa umble in civil si sa-i amendeze pe cei in fapta. Pana nu se dau amenzi drastice nu scapam de acesti mizerabili si nici de mizerie. Lege din cate stiu exista dar nu se aplica din pacate.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.