Image 1
Image 2

Mai mult de jumătate din produsele alimentare nu sunt recomandate copiilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit Comisiei Europene, un studiu recent care a evaluat produsele alimentare ambalate cu privire la standardele de nutriţie legate de punerea pe piaţă a acestora, standarde dezvoltate de organizaţii din sectorul public şi privat european, arată că un număr mare de produse alimentare frecvent vândute pe piaţa UE conţin prea mult zahăr, sare şi grăsimi şi prea puţine fibre.

“Consumul de prea multe grăsimi saturate, zahăr şi sare şi insuficient de multe fibre contribuie la prevalenţa înaltă a bolilor cronice, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, accident vascular cerebral, cancer şi diabet zaharat în Europa. Comercializarea de alimente care sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr şi sare contracarează eforturile depuse de ţările UE în promovarea unei alimentaţii sănătoase şi poate duce la diete sărace, mai ales la copii”, notează www.ec.europa.eu/jrc/en.

Oamenii de ştiință JRC au evaluat compoziţia nutriţională a 2.691 de produse din cinci categorii de produse – cereale pentru micul dejun, mâncăruri gata preparate, prelucrate din carne, prelucrate din fructe de mare şi iaurturile. Studiul CCC arată că între jumătate până la două treimi din toate produsele analizate nu sunt eligibile pentru comercializare pentru a fi consumate de copii. Cele mai frecvente cauze constatate au fost: cerealele pentru micul dejun şi iaurturile au avut prea mari cantităţi de zaharuri, produsele procesate din carne, fructele de mare prelucrate şi mâncărurile gata preparate au avut prea multă sare.

Specialiştii atrag atenţia că aceste produse alimentare sunt consumate pe scară largă şi în mod regulat în Uniunea Europeană, inclusiv de către copii.

“Aceasta este o chestiune de îngrijorare şi poate explica, în parte, ratele ridicate de obezitate la copii şi povara economică a bolilor cronice”.

Sunt propuse măsuri echilibrate pentru a asigura obţinerea de progrese, strategii cheie pentru a îmbunătăţi echilibrul nutriţional. Printre acestea se numără modificarea conţinutului nutriţional al produselor alimentare, precum şi stabilirea unor criterii nutriţionale precum limite superioare de sare, grăsimi sau zahăr.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with