Image 1
Image 2

Mai greșește și mielul blând

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poți ajunge în mijlocul unui scandal și dacă îți propui să fii blând ca mielul. Viața politică este atât de tumultuoasă încât simplul fapt că faci parte dintr-un partid te încadrează într-o tabără cu reguli militarizate. Datorită revoluției fiscale nu doar politicienii, împreună cu sutele de mii de membri înscriși în partide, sunt persoane active public. Legea salarizării obligă fiecare cetățean să aibă un punct de vedere, îl scoate din obișnuința de zi cu zi.

PSD a reușit să tulbure întreaga societate. Nu a lăsat nici măcar un colțișor netulburat. Putem începe de unde vrem. Despre Justiție, despre scandalul în care este târâtă DNA, nu mai are rost să vorbim. Despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat ce să mai spunem? A pus în dificultate pe toată lumea, și pe angajați și pe angajatori. Și este vorba despre milioane de cetățeni. Și pentru că se pornește dezbaterea pe legea pensiilor urmează să mai intre în horă alte cinci milioane de persoane.

Prin ordonanța 600 a deranjat câteva sute de mii de cetățeni cu ocupații liberale, artiști, scriitori, liberi profesioniști, actori etc. Nu au scăpat nici polițiștii. Nu știu nici ei la ce să se aștepte. A mai rămas un domeniu neatins? Nu mai punem la socoteală consecințele reformelor inițiate de guvernul PSD-ALDE: creșterea prețurilor, majorarea dobânzilor, inflația și alte nenorociri de ordin financiar care afectează întreaga populație a României.

În toată această harababură două personaje sunt liniștite. Președintele Iohannis pleacă liniștit la schi, după ce s-a odihnit pe o plajă exotică. Liniștită vrea să pară și Viorica Dăncilă, care și-a propus să fie o persoană neconflictuală, fidelă, blândă. Și totuși, nici unul nici altul nu pot scăpa, nu se pot ascunde în oaze de liniște autoimpuse.

Având imunitate absolută, președintele își poate permite să facă ce vrea. Singura lui grijă este dacă va mai candida sau nu pentru un nou mandat. Primul ministru, prin natura funcției, este obligat să fie o persoană activă zi de zi. În ciuda a ceea ce și-a propus, să fie o persoană neconflictuală, doamna prim ministru este chemată în fața unei comisii, un fel de curte marțială care nu iartă nimic.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat la o declarație a premierului prin care îi făcea “autiști” pe europarlamentarii din opoziție. “Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”. Prin această declarație a înțeles primul ministru, fost europarlamentar, să se implice în scandalul pe legile justiției.

CNCD nu este interesat de “oamenii de bună credință”, o formulă din anii ’90 lansată de Ion Iliescu prin care desemna susținătorii lui. Consiliul a fost deranjat de cuvântul “autiști”. Autismul este o boală a copiilor care se manifestă prin lipsa de atenție față de tot ce se întâmplă în jur, prin ruperea de realitatea din jur.

PSD a reușit perfomanța de a face pe toată lumea foarte atent la realitatea din jur. Nu știm în ce măsură și pe președintele Klaus Iohannis. Dar, indiferent de ce face sau nu face, nimeni nu îndrăznește să-l facă așa cum i-a făcut premierul Dăncilă pe europarlamentari. Datorită existenței CNCD, un cuvânt tabu se dovedește mai tare decât realitatea. În același timp ne-am înfundat atât de mult în scandaluri încât și mieii blânzi, fără voia lor, se integrează în haitele din ce în ce mai sălbatice.

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul