Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Vasile Chişluca, Sergiu Blaga, titlul emisiunii: Poliţia Locală, o nouă conducere, o nouă viziune?(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Adelin Ghiarfaş, titlul emisiunii: Sindicaliştii anunţă proteste de amploare (reluare) 02.27 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 03.06 Arta culinară de Domâneşti 03.43 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Noutăţi în codul silvic 04.36 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Recoltarea şi conservarea plantelor 05.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Vasile Chişluca, Sergiu Blaga, titlul emisiunii: Poliţia Locală, o nouă conducere, o nouă viziune?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.38 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Copiii, mediul virtual şi reţelele de socializare 10.11 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Leontina Ghiţ, titlul emisiunii: Formarea conştiinţei ecologice la vârsta preşcolară 10.46 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 11.20 Teleshopping 11.36 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Adelin Ghiarfaş, titlul emisiunii: Sindicaliştii anunţă proteste de amploare (reluare) 13.00 Ştiri 13.34 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marian Buzilă 14.39 Teleshopping 14.53 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.56 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 17.38 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Investiţii de interes la Turulung 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Silvana Tcacenco, Constantin Triţă, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 23.30 Ştiri

Mai bine să se facă ceva greşit, decât să nu se facă nimic

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ceva se întâmplă. Nu ştim ce, nu ştim ce învârte guvernul PSD, dar ceva face. Dacă ne-am lua după zicala “numai cine nu face nimic nu greşeşte” nici măcar atunci nu am avea dreptate. Cei care nu fac nimic greşesc mai mult decât cei care încearcă să facă ceva. Iar guvernul PSD nu stă o clipă. În fiecare zi face şi drege. Într-o zi dublează salariile, peste câteva zile introduce impozite noi.

Atât de mult a sucit-o şi a învârtit-o cu legea salarizării încât nimeni nu mai înţelege nimic. Dar bine măcar că încearcă să facă o reformă, mai mult sau mai puţin profundă. Că guvernul nu-şi asumă responsabilitatea pe această lege nici nu mai contează. Responsabilitatea, în caz de eşec, o va purta întregul parlament.

PSD reuşeşte să se menţină pe prima poziţie de dimineaţa până seara, fie că este vorba despre ştiri negative, fie pozitive. Bate de departe toate partidele. Un rol important îl deţin femeile. Primarul general şi ministrul Muncii sunt cele mai active. Gabriela Firea şi Olguţa Vasilescu fac cât o armată de comunicatori. La umbra lor pare să pălească până şi liderul partidului, Liviu Dragnea. Este uşor devansat şi premierul.

Dar până la urmă actualul guvern se dovedeşte unul reformist? Se străduieşte să schimbe, să modifice azi ce a schimbat ieri. De la 1 mai, ziua internaţională a celor ce muncesc, va creşte preţul la gaze cu 23%. Bine că a trecut iarna, dar va veni iarna următoare şi bănuţii în plus câştigaţi prin majorarea salariilor se vor îndrepta spre conturile transnaţionalelor care administrează bogăţiile subsolului.

Majorările, ca pojarul, sunt molipsitoare. Mai ales la utilităţi, apă, canal, energie electrică. Nu demult ne-am pricopsit cu taxa de mediu. Bună şi aia, dar nu pentru cei ce o plătesc.

Unul dintre cei mai pricepuţi economişti spunea recent că dezvoltarea nu este posibilă fără şocuri. Iei o măsură controversată la început, dar peste un timp ea îşi arată roadele. Aşa şi cu salariile. Cresc mult, în detrimentul investiţiilor, dar peste ani măsura îşi va dovedi utilitatea. Nu contează că între timp poate surveni o criză.

Într-adevăr, PSD comunică mult. Mai greu de priceput este ce vrea să facă, spre ce vrea să ne ducă. Deocamdată este mult haos, multă brambureală. Autorităţile locale pricep şi mai puţin decât cetăţenii de rând. Dovadă că, în general, nu fac nimic. Se uită spre guvern. Proiecte? Deloc. S-au mai trimis spre ministerul Dezvoltării Regionale câteva schiţe cu ceea ce ar dori să se facă prin PNDL. Unii primari se mai descurcă, sau lasă impresia că fac ceva mai mult decât au făcut predecesorii lor. Alţii nu se obosesc. Se învârt prin primării temându-se să iasă în lume, să dea ochi cu cetăţenii.

Fie că va reuşi, fie că nu, guvernul Grindeanu va rămâne un exemplu de executiv care a experimentat pe spinarea economiei. Dacă va reuşi câte ceva, are tot dreptul să mai pretindă un mandat, la alegerile de peste trei ani. Dacă nu va reuşi, tot va cere voturi motivând că a crescut salariile.

Ce face în timpul acesta PNL, principalul partid de opoziţie? Păi nu prea face nimic. Aflat în campanie electorală internă, PNL pare să se fi consolat cu ideea că nu se poate lupta cu PSD. Se mai mişcă PMP, prin Traian Băsescu, dar partidul este prea mic pentru un război atât de mare. USR a fost o mişcare promiţătoare, dar nu are vână. Nici la putere, nici în opoziţie, UDMR nu mai dă niciun semn de viaţă, preferând să se ascundă după protocolul semnat cu PSD şi ALDE.

În aceste condiţii, normal că vânzoleala din PSD atrage atenţia. Dacă ar avea lideri ceva mai vânjoşi la nivel local, şi vorbim aici de Satu Mare, PSD ar putea deveni o voce puternică, din perspectiva alegerilor de peste trei ani.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend