Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Anamaria Biriş, Cristian Raţiu, titlul emisiunii: România a reuşit să atragă în 2017 doar 5% din fondurile UE (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Horea Anderco, Adrian Albu, Alexandru Horvat, titlul emisiunii: Ce efecte va avea revoluţia fiscală PSD-ALDE? (reluare) 02.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Lohan Costel 04.23 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei, de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Anamaria Biriş, Cristian Raţiu, titlul emisiunii: România a reuşit să atragă în 2017 doar 5% din fondurile UE (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 10.38 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Paul Atyim, titlul emisiunii: Primul proiect cu voluntari legat de zonele umede 11.16 Teleshopping 11.31 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Horea Anderco, Adrian Albu, Alexandru Horvat, titlul emisiunii: Ce efecte va avea revoluţia fiscală PSDALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Sidonia Lăţea, titlul emisiunii: Homeopatia pe înţelesul tuturor 14.30 Teleshopping 14.55 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 16.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger raport la 7.540 de zile 18.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Gheorghe Iancu, titlul emisiunii: Istoricul prelucrării lemnului la Sighetu Marmaţiei 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 22.30 Un portret de familie, conacul din Nisipeni 23.30 Ştiri

Mai bine să se facă ceva greșit, decât să nu se facă nimic

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ceva se întâmplă. Nu știm ce, nu știm ce învârte guvernul PSD, dar ceva face. Dacă ne-am lua după zicala “numai cine nu face nimic nu greșește” nici măcar atunci nu am avea dreptate. Cei care nu fac nimic greșesc mai mult decât cei care încearcă să facă ceva. Iar guvernul PSD nu stă o clipă. În fiecare zi face și drege. Într-o zi dublează salariile, peste câteva zile introduce impozite noi.

Atât de mult a sucit-o și a învârtit-o cu legea salarizării încât nimeni nu mai înțelege nimic. Dar bine măcar că încearcă să facă o reformă, mai mult sau mai puțin profundă. Că guvernul nu-și asumă responsabilitatea pe această lege nici nu mai contează. Responsabilitatea, în caz de eșec, o va purta întregul parlament.

PSD reușește să se mențină pe prima poziție de dimineața până seara, fie că este vorba despre știri negative, fie pozitive. Bate de departe toate partidele. Un rol important îl dețin femeile. Primarul general și ministrul Muncii sunt cele mai active. Gabriela Firea și Olguța Vasilescu fac cât o armată de comunicatori. La umbra lor pare să pălească până și liderul partidului, Liviu Dragnea. Este ușor devansat și premierul.

Dar până la urmă actualul guvern se dovedește unul reformist? Se străduiește să schimbe, să modifice azi ce a schimbat ieri. De la 1 mai, ziua internațională a celor ce muncesc, va crește prețul la gaze cu 23%. Bine că a trecut iarna, dar va veni iarna următoare și bănuții în plus câștigați prin majorarea salariilor se vor îndrepta spre conturile transnaționalelor care administrează bogățiile subsolului.

Majorările, ca pojarul, sunt molipsitoare. Mai ales la utilități, apă, canal, energie electrică. Nu demult ne-am pricopsit cu taxa de mediu. Bună și aia, dar nu pentru cei ce o plătesc.

Unul dintre cei mai pricepuți economiști spunea recent că dezvoltarea nu este posibilă fără șocuri. Iei o măsură controversată la început, dar peste un timp ea își arată roadele. Așa și cu salariile. Cresc mult, în detrimentul investițiilor, dar peste ani măsura își va dovedi utilitatea. Nu contează că între timp poate surveni o criză.

Într-adevăr, PSD comunică mult. Mai greu de priceput este ce vrea să facă, spre ce vrea să ne ducă. Deocamdată este mult haos, multă brambureală. Autoritățile locale pricep și mai puțin decât cetățenii de rând. Dovadă că, în general, nu fac nimic. Se uită spre guvern. Proiecte? Deloc. S-au mai trimis spre ministerul Dezvoltării Regionale câteva schițe cu ceea ce ar dori să se facă prin PNDL. Unii primari se mai descurcă, sau lasă impresia că fac ceva mai mult decât au făcut predecesorii lor. Alții nu se obosesc. Se învârt prin primării temându-se să iasă în lume, să dea ochi cu cetățenii.

Fie că va reuși, fie că nu, guvernul Grindeanu va rămâne un exemplu de executiv care a experimentat pe spinarea economiei. Dacă va reuși câte ceva, are tot dreptul să mai pretindă un mandat, la alegerile de peste trei ani. Dacă nu va reuși, tot va cere voturi motivând că a crescut salariile.

Ce face în timpul acesta PNL, principalul partid de opoziție? Păi nu prea face nimic. Aflat în campanie electorală internă, PNL pare să se fi consolat cu ideea că nu se poate lupta cu PSD. Se mai mișcă PMP, prin Traian Băsescu, dar partidul este prea mic pentru un război atât de mare. USR a fost o mișcare promițătoare, dar nu are vână. Nici la putere, nici în opoziție, UDMR nu mai dă niciun semn de viață, preferând să se ascundă după protocolul semnat cu PSD și ALDE.

În aceste condiții, normal că vânzoleala din PSD atrage atenția. Dacă ar avea lideri ceva mai vânjoși la nivel local, și vorbim aici de Satu Mare, PSD ar putea deveni o voce puternică, din perspectiva alegerilor de peste trei ani.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend