MAE: Reacţia lui Medvedev indică un mare grad de frustrare

Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat la declaraţiile lui Dmitri Medvedev, care a ameninţat Republica Moldova şi a acuzat Bucureştiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”.

Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obişnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât şi după agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacţia menţionată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă şi reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocaţiei şi orientării europene ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, iniţierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul şi, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 

 

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 29 iunie 2022, ora 10:58

  @Vasilie ! – ( Vasilica ) , Sa-ti fie gura haurita…. Daca o sa vina si o sa ocupe rusii si Colonia asta de mana a 114-a cu siguranta o sa ne mearga mai bine. Macar atunci vom avea curent, gaze si carburantil la preturi accesibile comparativ cu salariile majoritatii . O sa stearga si pensiile speciale nesimtite pe care ai vostri conducatori nu au de gand sa o faca. In conditiile actuale in care ne aflam eu personal n-am sa ma opun deloc unei eventuale invazii rusesti care ne vor scapa de profitatorii europeni si americani care mai mult ne jecmanesc/jefuiesc decat ajuta si macar atunci am speranta ca si lb. maghiara va fi oficializata in Ardealul nostru pe modelul celorlalte regiuni ( aprox. 34 la numar ) din Federatia Rusa !. Atunci vom avea si Regiune Autonoma Maghiara in Tinutul Secuiesc asa cum a mai fost pana in 1968 multumita lui Stalin ! Mai rau nu poate fi nici cu rusii decat cum suntem in momentul de fata !. Doar mai bine….. Sa nu uitati ca Federatia Rusa este un Stat SOCIAL !!! ( si nu al privilegiatilor/specialilor cum este asta ). Oricum, romanii nu stiu sa conduca iar Occidentalii doar se folosesc de voi !!!. Ca urmare, nici o panica !.

 2. Vasile a spus: 29 iunie 2022, ora 07:24

  Dac Bulitralala, esti un tip total dezinformat.Operatiune militara? Ucigasul gazputin omoara copii si civilisti nevinovati cu rachete si invazorul are de gand sa ocupe toate tarile din fosta Pactul din Varsovia-deci si Ungaria.

 3. Babacu a spus: 28 iunie 2022, ora 12:47

  Este adevarat ca SUA au intins prea mult coarda pana s-a rupt, nu trebuia sa faca acest lucru, Rusia nu suporta sa fie amenintata la granitele sale, dar asta nu junstifica crimele de razboi facute de soldatii rusi. Multa lume a vazut filmarile in care soldatii rusi ucid 2 batrini civili neinarmati si care nu prezentau nici un pericol. Astfel de crime au existat cu miile si NU trebuie iertate. Rusia va deveni un „paria” asa cum merita, vinovatul este Vladimir Putin. Sper ca in citiva ani aceasta tara sa fie izolata de Europa, n-are decit sa mearga cu chinezii.

 4. Dac Bulibas a spus: 28 iunie 2022, ora 11:57

  Rusia si-a aparat siguranta , propria natiune si respectul din partea ticalosului de NATO ( SUA) care nu a avut si nu are curajul sa se puna cu el in mod direct ca urmare a impins/bagat Ucraina neonazista in acest conflict !. In rest le doare-n cot pe rusi de SUA si acolitii acestuia care doar latra pe la colturi si STABILESC doar sanctiuni care dupa cum se vede se intorc impotriva lor , NU si rezolvari la problemele de zi cu zi ale celor care sufera de pe urma faptelor lor !. Daca NATO s-ar fi oprit cu extinderea la granitele fostei URSS acest conflict nu ar fi avut loc !!!. Rusia NU va accepta intrarea NATO ( SUA) in niciun stat de pe teritoriul fostei URSS ( Republici Sovietice ) pe care o considera si inca pe buna dreptate teritoriu rusesc !!!. Asta trebuie sa fie clar si sa inteleaga toata lumea care doreste pace si nu razboi cu rusii !. Ca urmare nici un stat de pe teritoriul fostei URSS nu poate adera la NATO ( SUA ), nici R. Moldova !!!.

 5. Nicu a spus: 28 iunie 2022, ora 10:24

  Ce folos are Rusia in urma acestei invazii, si – a atras numai antipatii si a fost izolata de catre tarile civilizate, pe toate planurile. Pacat pentru domeniul sportiv din partea mea, ca au semanat vant si culeg furtuna.

 6. Dac Bulibas a spus: 27 iunie 2022, ora 20:15

  Intr-un razboi, „… crimele de razboi…” sunt de fapt pierderi de vieti omenesti colaterale !. A vazut cineva vreun razboi fara crime de razboi ?… Razboiul nu este un septic ( joc de carti ) si nici pacanele. ( A fost cineva condamnat pt. crime impotriva revolutionarilor din Dec. 1989 ? Dar pt. faptul ca armata si securitatea au tras unul in celalalt din care au rezultat decedati ?) Razboiul este razboi pe bune nu tocmeala !. De crime de razboi vorbesc/zbiara doar oponentii Rusiei si nimeni altul cu scaun la cap !!!. Sa fim realisti si nu manati de sentimente sau emotii…..

 7. Babacu a spus: 27 iunie 2022, ora 15:57

  Acum Ucraina se bucura de simpatie, dar pana la urma razboiul se va incheia si lumea va vedea ca Ucraina nu este ceea ce pare a fi. In Ucraina gruparile extremiste sint sustinute chiar de catre stat, coruptia este generalizata, institutiile democratice n-au functionat niciodata. Dupa incheierea razboiului conducatorii obtuzi si ipocriti de la Bruxelles se vor distanta de Ucraina. Cum sa-i permiti unui cioflingar ca Zelenski sa-ti dicteze ce sa faci?
  Dar acum toate astea nu conteaza, trebuie sa fim de partea Ucrainei pentru ca Rusia a comis crime de razboi si asta nu se poate trece cu vederea.

 8. Dac Bulibas a spus: 27 iunie 2022, ora 10:55

  @Nicule !, Cand o sa mai cresti o sa intelegi !…. Cred ca am postat destule explicatii nu vreau sa ma tot repet, m-am saturat sa tot repet pt. cei ca tine. Operatiunea speciala militara din Ucraina este una bine intemeiata de pe urma mai multor provocari din partea Ucrainei neonaziste sustinuta de teroristul mondial SUA !. Sper ca Ucraina sa dispara pt. ceea ce a facut si sa devina teritoriu rusesc asa cum a fost pt. totdeauna !.

 9. Nicu a spus: 27 iunie 2022, ora 10:06

  Daca cele doua regiuni au dreptul la autodeterminare, de ce consideri Bulibasule ca Ukraina nu poate avea acelasi drept si Rusia poate invada teritoriul altui stat pe motive neintemeiate.

 10. Dac Bulibas a spus: 26 iunie 2022, ora 20:51

  Operatiunea militara speciala din partea Rusiei in Ucraina a fost una profund provocata de Zelenski la indemnul teroristului mondial SUA asa cum a si recunoscut cel din urma facuta cu scopul de a slabi puterea Rusiei !!!. In ceea ce priveste aderarea la UE a R. Moldova este ceva utopic deoarece este greu de crezut ca Transnistria si R.A. Gagauza va cadea de acord si va accepta acest lucru. Fiecare dintre aceste regiuni are dreptul la autodeterminare peste care nu se poate trece !. Frustratul final va fi Aurescu cel clatit la cap impreuna cu Maia Sandu !!!.

 11. Lorand a spus: 26 iunie 2022, ora 20:43

  Medvedev este un nimic, ca…at in ploaie, deci reactiunea MAE nu era neckar.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517