Lupta PNL cu aparatul de stat | Informaţia Zilei

Lupta PNL cu aparatul de stat

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cum va gestiona guvernul măsura prin care se reduce aparatul bugetar? Iată întrebarea care, cu siguranţă, frământă întregul partid de guvernare.

Dacă lasă lucrurile cum le-a lăsat PSD riscă să supere electoratul de dreapta. Dacă începe restructurarea se va spune că dă oamenii afară, lăsându-i pe drumuri.

Şi într-un caz şi în altul, PNL are de pierdut din punct de vedere electoral.

Partidul nu are un om capabil să explice cum stau lucrurile în structura de stat, în administraţia centrală şi locală.

PSD a iniţiat un vast program de creare de locuri de muncă. A reuşit să se ţină de promisiune, dar angajările s-au făcut la stat. Pasul următor a fost majorarea salariilor. :i-a onorat promisiunea, dar şi de data aceasta a majorat salariile la stat. Nota de plată a fost achitată de agenţii economici. Toată lumea recunoaşte că salariile de la stat sunt mai mari decât cele din privat. Cum să refaci echilibrul economic? Prima măsură a fost reducerea numărului de ministere, de la 27 la 16. Au plecat miniştrii şi secretarii de stat, dar au rămas salariaţii tehnici. Ce faci cu ei? După primele cifre avansate ar fi vorba despre reducerea unui număr de aproximativ 120- 150 000 de persoane. La prima vedere par foarte mulţi, dar nevoia de personal în economie este de aproape o jumătate de milion de oameni. Lipsesc toate categoriile de lucrători, de la muncitori în construcţii, la lucrători în toate industriile, în agricultură, în comerţ. Practic nu există un domeniu care să nu simtă lipsa mâinii de lucru, calificată sau necalificată.

Milioane de persoane apte de muncă au părăsit România, contribuind la dezvoltarea altor ţări. Ar fi nevoie de un program naţional care să readucă oamenii acasă, cel puţin o parte dintre ei. Preşedintele Iohannis, candidatul actualului partid de guvernare, a fost votat masiv de diaspora, dar nici el, nici PNL nu au, deocamdată, nicio soluţie pentru a-i readuce acasă măcar pe cei care i-au votat.

Reducerea numărului de bugetari ar reda economiei un suflu nou, şi ar degrefa statul de la nişte cheltuieli. PNL a pus caii înaintea carului, anunţând întâi restructurările, fără să ofere explicaţiile de rigoare. Acest lucru induce ideea de epurare politică. Adică vor fi daţi afară oamenii care se presupune că au fost aduşi în sistem de PSD.

O mână de ajutor ar putea primi PNL de la propriii primari, de la preşedinţii de consilii judeţene. Foarte multe primării, inclusiv cele conduse de primari PNL, au un personal supradimensionat. Dar aşa cum primarii PSD s-a înconjurat de membri sau simpatizanţi PSD, primarii PNL au angajat membri sau simpatizanţi PNL, primarii UDMR s-au înconjurat de maghiari care votează UDMR. Pe scurt, în fiecare primărie, în fiecare consiliu judeţean după alegeri culoarea politică dominantă este a primarului, a preşedintelui de consiliu judeţean.

Bugetarii neafiliaţi politic, de fapt adevăraţii profesionişti din toate instituţiile, au viaţă grea. Cum s-a intrat în an electoral, dacă va demara procesul de restructurare, neafiliaţii politic vor fi primele victime. În asta constă putreziciunea aparatului de stat din România.

Este capabil un partid ca PNL să însănătoşească sistemul? Chiar dacă şi-ar dori, în aceste circumstanţe nu poate face mare lucru. Maşina de propagandă a PSD, sindicatele, mass media rămasă fidelă fostului partid de guvernare, va demara o campanie infernală la care firavul guvern PNL nu-i va putea face faţă. De aristocraţia bugetară nu se poate atinge nimeni decât dacă are de gând să se sinucidă politic.

PNL este ultimul partid care se gândeşte să se sacrifice. Un exemplu îl oferă primarii liberalii care nici de dragul partidului propriu nu sunt de acord cu alegerile în două tururi.

Aşadar, în cazul restructurării unui număr de 150.000 de persoane poate fi vorba doar despre o manevră electorală. PNL face acest anunţ despre restructurare doar pentru a da satisfacţie electoratului de dreapta şi agenţilor economici. În realitate, aşa cum au făcut şi alte guverne de dreapta, mai schimbă ceva pe ici, pe colo, în punctele ne-esenţiale.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517