Image 1
Image 2

Lupta pentru putere în acelaşi front

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acţiunea “Rotisorul” a intrat în impas. Fiecare cocoş, invocând principii şi decizii luate în Biroul Politic, vrea să intre primul în coteţul de la Palatul Victoria.

Cam aşa ar suna începutul unei poveşti dacă negocierile s-ar purta între galinacee. Dar aici este vorba despre principalele partide politice cărora le este dat să scoată ţara dintr-o situaţie gravă. Pandemie, criză energetică, scumpiri, şomaj, pensii care nu permit supravieţuirea în noua conjunctură economică.

Acesta este tabloul general din spatele negocierilor dintre PNL şi PSD. Oare echipele de negociatori îl văd?  În mod normal, dată fiind urgenţa găsirii unor soluţii, negocierile ar trebui să fie atent monitorizate de preşedinte. Din simplul motiv că şeful statului nominalizează, şi girează, guvernul care rezultă în urma desemnării unui prim ministru.

Cum preşedintele tace, vorbeşte toată lumea, la televiziuni, pe reţelele de socializare, în sediile partidelor, în parlament, pe stradă, problema este dezbătută cu aceeaşi patimă de vaccinaţi şi de nevaccinaţi.  După primele runde, suficiente pentru ca PSD şi PNL să-şi armonizeze opiniile pe programul comun de guvernare, a apărut marea problemă care, de fapt, se ştia dinainte: cine va fi primul ministru? La PSD nu par să fie niciun fel de dispute interne privind persoana. Dacă protocolul stipulează că primul ministru trebuie să fie preşedintele partidului, la PSD pe Marcel Ciolacu nu-l contestă nimeni. În schimb la PNL au apărut fisuri chiar în interiorul echipei. S-ar părea că însuşi Rareş Bogdan i-a atras atenţia lui Florin Cîţu că insistă prea mult pe persoana proprie.  Omul este ambiţios, simte că are o datorie faţă de ţară şi partid, are respect faţă de funcţia supremă ocupată, preşedinte al PNL. Prin urmare luptă cu toată forţa pentru a fi nominalizat pentru funcţia de prim ministru.  Se spune că mai degrabă l-ar accepta prim ministru pe cineva de la PSD decât pe generalul Ciucă sau pe oricine altcineva de la PNL. De ce ? Pentru că a aflat din propriul exemplu că şeful guvernului devine şeful partidului. Lucru pe care l-a aflat şi Ludovic Orban pe propria piele.  De ce este atât de importantă funcţia de prim ministru? Pentru că în pixul lui stau banii. Aşadar, lupta pentru funcţia de premier dintre PNL şi PSD este o luptă pentru bani, pentru fondurile guvernamentale acordate ministerelor, administraţiilor locale, instituţiilor.

Şi cum banii se repartizează prin ministerul de Finanţe, acest minister devine cheia de boltă a guvernului. Deciziile trebuind să aibă girul ministerului de Justiţie, bătălia se dă pentru şefia acestui minister.

Criza guvernamentală a fost declanşată de demiterea ministrului de Justiţie, minister ce aparţinea USR. În acelaşi timp Florin Cîţu l-a demis şi pe ministrul de Finanţe, care era omul lui Ludovic Orban.  Acest mecanism al puterii financiare este bine cunoscut şi de preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele cu siguranţă are informaţii şi despre intenţiile lui Florin Cîţu, despre modul în care doreşte să-şi exercite puterea şi influenţa. Sunt lucruri pe care opinia publică le intuieşte, dar nu le cunoaşte în amănunt. La rândul său, PSD are destui oameni cu experienţă, nu neapărat uşi de biserică, unşi cu toate alifiile, care cunosc cum funcţionează mecanismul puterii în Palatul Victoria.

Lucru valabil şi pentru PNL. Nici liberalii nu-l vor premier pe Marcel Ciolacu sau pe Sorin Grindeanu, fost prim ministru care nu a renunţat la funcţie nici când i-a cerut propriul partid, mai precis Liviu Dragnea.

Cele două partide vor să lase impresia că se străduiesc împreună să găsească o soluţie pentru ţară. În realitate se duce o bătălie pentru putere în interiorul aceleiaşi cetăţi asediate.  Ce se va întâmpla dacă PNL insistă cu Florin Cîţu şi PSD nu va accepta? Încep alte negocieri, de data aceasta între PNL şi USR. Dacă Dacian Cioloş îl acceptă pe Florin Cîţu, coaliţia PNL-USR-UDMR se reface, dar mai este nevoie şi de voturile grupării Ludovic Orban. Dacă preşedintele Iohannis nu-l mai vrea pe Florin Cîţu se schimbă toate datele problemei.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.