08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

Lupta dintre stânga şi dreapta

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indiferent ce soluţii dă CCR în ceea ce priveşte poziţia lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului, indiferent de cine va reuşi să obţină o funcţie vacantă, ceea ce rămâne esenţial este clarificarea programelor de guvernare. Ce fel de stat vrea România?

Unul de stânga, aşa cum s-a profilat de-a lungul celor 30 de ani, sau un stat de centru-dreapta, liberal, aşa cum cer vremurile, şi aşa cum au toate statele cu democraţie consolidată?

Din motive necunoscute, PNL nu explică pe înţelesul tuturor de ce doreşte să facă alegeri anticipate. Lucrurile ar fi foarte simple dacă preşedintele Iohannis ar ieşi în faţa naţiunii şi ar spune simplu de ce este necesară arderea unei etape de doar câteva luni organizându-se cu atâta efort alegeri parlamentare imediate.

În dubla lui calitate, de premier şi lider al partidului de guvernare, Ludovic Orban ar avea obligaţia să dea mai multe date despre proiectul pe care îl are în vedere devansând alegerile parlamentare cu 5-6 luni.

În lipsa explicaţiilor, lumea începe să creadă că PNL doreşte alegeri anticipate de teama că nu va putea onora majorarea pensiilor de la 1 septembrie.

Corect ar fi să se spună în ce constă procesul de reformă cu care se laudă PNL. În primul rând, oarecum printre rânduri, premierul a anunţat că doreşte restructurarea aparatului de stat. PSD a tradus rapid afirmând că PNL va da oamenii afară.

PNL a anunţat că doreşte o modificare a legii salarizării, a legii pensiilor. PSD a sărit spunând că PNL vrea să taie salariile, aşa cum a făcut şi Traian Băsescu şi PDL, că vrea să mărească vârsta pensionării la 70 de ani. PNL a spus că economia nu poate suporta creşterile de salarii, pensii, alocaţii, pensionări la o vârstă de sub 50 de ani, aşa cum le-au proiectat din motive electorale fostele guverne de stânga. PSD sare şi spune că PNL nu ştie guverna.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, încearcă să spună adevărul despre finanţele României. Opoziţia de stânga îl acuză că prin declaraţiile sale aduce prejudicii economiei naţionale.

Exemplele ar putea continua.

Cert este că în actualele condiţii politice nu se poate face reformă. Stânga este prea puternică, populaţia a fost îndoctrinată, indusă în eroare, diferitelor categorii socio-profesionale li s-au promis lucruri pe care economia nu le poate susţine.

La prima vedere s-ar putea spune că oamenii de rând nu înţeleg şi nu-i interesează aceste lucruri. Odată ce s-a promis să se dea. Dar nu este vorba doar despre oameni simplii, despre oamenii de rând. Magistraţii sunt oameni cu carte. Militarii, de asemenea. Nici lor, cu toată pregătirea lor, nu li se pot readuce veniturile la un nivel acceptabil economic. Se opun din răsputeri să li se taie din pensiile cu care ar fi foarte mulţumiţi şi colegii lor din Germania. Sunt vehiculate sume de la 4000 de euro la opt, zece mii de euro. Poate că nu sunt atât de mari, dar atunci de ce nu le fac publice?

România are nevoie de reforme. Orice întârziere costă. Pentru un partid aflat în faţa unor alegeri demararea unor reforme structurale, ale statului, înseamnă sinucidere curată. Dacă PNL ar spune acum ce are de gând să facă ar fi alungat cu pietre. Ridicând populismul la rangul de politică de stat, PSD a reuşit să pervertească mentalitatea românilor. Dacă după 1989 se vorbea despre necesitatea schimbării mentalităţii după 30 de ani se poate vorbi despre o nouă mentalitate, mai nocivă decât vechea mentalitate comunistă. Se mai poate schimba ceva? Doar un partid decis să se sacrifice ar putea face o schimbare radicală.

Pentru asta este nevoie de alegeri anticipate. Când va avea PNL curajul să spună lucrurilor pe nume? Aşa ceva nu se spune – se face.

Abonează-te acum Online!