Image 1
Image 2

Luni încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. La Inspectoratul Şcolar a avut loc tragerea la sorţi a componenţei comisiilor la bac

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 27 iunie 2015, începând cu ora 10, la sala multimedia a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, a avut loc o şedinţă publică.

Obiectul şedinţei a fost tragerea la sorţi a vicepreşedinţilor şi a cadrelor didactice care vor face parte din comisiile din centrele de examen şi de evaluare a examenului de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2015.
Participanţi
Au participat: Claudiu Mondici, inspector şcolar general, Piroska Szasz, inspector şcolar general adjunct, o reprezentantă a Ministerului Educaţiei, alţi inspectori şcolari şi membri ai Consiliului de administraţie al inspectoratului, Larisa Fedorca, reprezentanta Consiliului Judeţean al Elevilor, Ioan Drăgan, lider sindical.
Tragerea la sorţi s-a efectuat din lista alcătuită pe baza propunerilor transmise de unităţile de învăţământ şi validată de Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Odată cu tragerea la sorţi s-au discutat eventuale probleme de incompatibilitate, operându-se modificările necesare.
Cum se stabilesc candidaţii?
Anul trecut, o profesoară a criticat modul de stabilire a candidaţilor pentru funcţiile de vicepreşedinţi şi membri ai comisiilor, spunând că sunt aleşi “pe sprânceană”. Sâmbătă, i-am semnalat inspectorului general acest aspect, comentariul său fiind că “întotdeauna vor fi din cei care cârcotesc”, dar nu ne-a răspuns cert la întrebarea privind criteriile care stau la baza propunerilor, decât că “sunt dintre cei care au mai participat în comisii”.
Centre de examen
Pentru desfăşurarea sesiunii iunie-iulie 2015 a examenului de Bacalaureat sunt organizate centre de examen la şapte colegii, precum şi un centru de evaluare. Inspectorul general a spus că iniţial erau propuse două centre de evaluare, dar după apariţia ordinului potrivit căruia evaluarea se va face în alt judeţ, s-a stabilit un singur centru de evaluare.
Luni, 29 iunie, are lor tragerea la sorţi a preşedinţilor de comisii, care vor fi profesori universitari.
Luni încep probele scrise
Luni, 29 iunie, elevii de clasa a XII-a susţin proba scrisă la Limba şi Literatura Română, în cadrul examenului de Bacalaureat 2015. Examenul de BAC continuă marţi, 30 iunie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă, iar pe 1 iulie are loc proba obligatorie a profilului. Pe 3 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.
Afişarea rezultatelor la BAC 2015 va avea loc pe 7 iunie (până la ora 12:00).

Instrucţiuni de desfăşurare

În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la BAC-ul din această vară vor înregistra şi audio. „5% dintre camerele video de la BAC-ul de anul acesta va înregistra şi audio. Există recomandarea Ministerului de a implementa şi sisteme audio. Mi se pare relevantă pregătirea elevilor, nu supravegherea”, a spus acesta.
Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with