Image 1
Image 2

Luna viitoare începe vaccinarea antirabică a câinilor microcipaţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare au realizat în perioada 17 – 23 octombrie, 69 acţiuni de control la unităţi şi gospodării ale populaţiei. Luna viitoare începe vaccinarea antirabică a câinilor microcipaţi.

Au fost verificate: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amănuntul, zone de agrement, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, depozite, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte.

În cadrul acţiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: condiţii zoo-igienice şi de bunăstare, existenţa documentului de înregistrare, respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminarea subproduselor, existenţa echipamentelor de protecţie.

În perioada, noiembrie 2014 – februarie 2015, se va desfăşura campania de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor. Aceasta se va efectua numai pe animale identificate prin microcipare.

Rabia fiind o boală incurabilă atât la animale cât şi la om, singura metodă de prevenire este vaccinarea antirabică.

În conformitate cu Oridinul Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Nr.1 / 2014, toţi proprietarii, persoane fizice sau juridice, de câini au obligaţia să solicite medicilor veterinari din localitaţile de origine, identificarea prin microcipare a tuturor câinilor până la data de 1 ianuarie 2015.

Contravaloarea manoperei de vaccinare a câinilor neidentificaţi prinmicrocipare va fi suportată integral de către proprietari.

Orice mişcare de animale, se va face numai după notificarea şi obţinerea avizului de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu – Mare.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare vă rugăm să apelaţi TEL VERDE la numărul 0800826787 sau 0261715956.

Sătmărenii care în acest sfârşit de săptămână taie porci în sitem tradiţional pot solicita examen trichineloscopic sâmbătă, 25 octombrie între orele 8 – 13 şi duminică între orele 8 -12, la Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Piaţa Someş.

Pentru orice urgenţe puteţi apela telefonul 0760789016.

Carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă obţinută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populaţiei.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale sau penale după caz.

 

2 comentarii

  1. Comunicat de presă

    Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată

    Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
    Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

    Asociația consideră că:
    – Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
    – Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
    – Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

    Descrierea contextului:
    Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
    ”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
    Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
    Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
    Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
    Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
    Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
    Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
    Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: “Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale.”
    Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.

    Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.

    R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
    Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.

    Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!

    P.S. Știrea noastră în varianta video (compactată, editabilă și subtitrată în engleză) poate fi descărcată de pe link-urile de mai jos:

    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuira-eng.mp4
    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-film.mp4
    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-rom.mp4

    Contact:
    Iulia Iozsa
    Manager R.E.A.D.C.
    Adresa:
    Aleea Plopilor nr. 3, ap. 56
    Turda, jud. Cluj
    Telefon:
    +(40)364.887.661; 0771.123519,
    E-mail: [email protected]
    http://www.readc.ro

Lasă un răspuns

Connect with