Lumea muzicii simfonice a devenit mai săracă cu un artist desăvârşit

Scris de I. Z., 23 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ne sunt sufletele împietrite de durere la aflarea veştii dispariţiei premature şi nedrepte a celui care timp de 30 de ani a fost în fruntea orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, în calitate de concert-maestru, dr. DANIL IOAN RĂCEU. Cuvintele sunt de prisos pentru a descrie recunoştinţa noastră pentru contribuţia sa la dezvoltarea valorilor muzicii clasice şi pentru profesionalismul manifestat în întreaga sa carieră de violonist şi pedagog. Sincere condoleanţe familiei îndurerate!

Duminică 23.01.2022, între orele 14:00-16:00, în holul Filarmonicii ne luăm rămas-bun de la fostul nostru coleg şi concert-maestru Danil Răceu!

Priveghiul va avea loc duminică, începând cu ora 17:00 în cimitirul Greco-Catolic de pe str. Rodnei.

Înmormântarea va avea loc luni, 24 ianuarie începând cu ora 13:00 în cimitirul Greco-Catolic de pe str. Rodnei.

Dumnezeu să-l aşeze în rai pentru a cânta alături de îngeri!

Conducerea şi colectivul Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare

Dr. Danil-Ioan Răceu s-a născut pe 23 ianuarie 1960 în Sibiu. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani, tatăl său fiind cel care l-a îndrumat pe acest drum. A urmat cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul, iar ulterior şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, la instrumentul vioară. Între anii 1978-1982 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea vioară, în anul 1982 susţinând examenul de licenţă cu notă maximă. În perioada 1982-1989 a fost profesor de vioară la Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare unde a avut rezultate remarcabile fiind recompensat pentru munca lui cu Diplomă de Excelenţă pentru rezultate deosebite în activitatea de performanţă cu elevii. Din martie 2020, a fost conferenţiar universitar la Facultatea de Arte a Universităţii Oradea, la catedra de vioară, publicând şi un suport de curs în format electronic şi un eseu cu titlul Raportul tempo-expresie în concertele pentru vioară şi orchestră de J. Brahms şi P.I. Ceaikovski.

Între anii 1990-2021 a îndeplinit funcţia de prim concert-maestru al orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare pe care a şi dirijat-o de nenumărate ori şi alături de care a participat la numeroase turnee internaţionale având privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi, sub bagheta unor dirijori consacraţi. Rămân de referinţă solo-urile de concert-maestru interpretate cu multă măiestrie în Şeherezada de Rimski-Korsakov şi în Simfonia I de Brahms.
În domeniul interpretativ a susţinut concerte atât ca solist cât şi membru în ansambluri camerale, în cadrul stagiunilor orchestrelor din ţară, la Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Târgu-Mureş, precum şi la Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Braşov. A evoluat şi ca solist-concertist în turnee peste hotare susţinând concerte în Italia, Japonia, China, Austria, Germania, Olanda, Ungaria şi de asemenea a ocupat locul de concert-maestru şi în alte ansambluri profesioniste cu care a colaborat, cum ar fi Opera din Timişoara pe care a şi dirijat-o într-un turneu în Germania, Europa Symphony Orchestra, Noua Orchestră Transilvană, Orchestra Internazionale d’Italia – Macau.

A înfiinţat cvartetul Belcanto cu care a susţinut un turneu pe mai multe scene din Italia, iar mai apoi a condus cvartetul „Dinu Lipatti” cu care a înregistrat CD-ul „Nestemate muzicale”.

În anul 2010 a obţinut titlul de doctor în interpretare muzicală cu teza: Raportul tempo-expresie în interpretare, în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj­ Napoca, iar în anul 2014 în cadrul Festivalului Naţional „Remember Enescu” i s-a acordat Diplomă de Merit.

Din perspectiva profesională a realizat şi imprimări pe CD şi DVD, atât cu lucrări de virtuozitate cât şi lucrări camerale.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 24 ianuarie 2022, ora 11:36

    Nu a fost acest artist un Mozart , un Bethoven si nici mare virtuos ca Paganini. Cu siguranta o sa-i ia altul locul. Ghinionul lui a fost ca nu a reusit sa ajunga la pensie. Asta este daca nu esti un ” …special…” care se pensioneaza intre 45 si 50 de ani.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517