Image 1
Image 2

Lui Băsescu și Elenei Udrea nu le mai place țara în care trăiesc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Acuzat el însuși că își exercita puterea prin procurori, Traian Băsescu a devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai sistemului actual de putere. Când un guvern poate fi dat jos de un procuror putem pune democrația în cui, zice fostul președinte. La rândul ei, Elena Udrea, fosta apărătoare a statului de drept, simte că serviciile secrete încearcă să preia puterea de la clasa politică prin manevre oculte.

Cum au ajuns cei doi politicieni în doar opt-nouă luni, din stâlpi ai statului de drept, să conteste existența statului de drept? După ce-și făcuseră din independența Justiției un adevărat slogan, și deopotrivă o armă politică, Traian Băsescu și Elena Udrea nu mai au deloc încredere în Justiție. În aceeași Justiție pe care o ridicau în slăvi când ei înșiși se aflau la putere.

Ce schimbări radicale au avut loc în mai puțin de un an? Mai precis, au avut loc schimbări? În primul rând, ar trebui să constatăm că au avut loc schimbări de percepție. Fostul președinte și cel mai bun produs al său simt pe pielea lor forța unei justiții nesubordonate politic. Plătesc pentru abuzurile din timpul mandatului. Pentru actele de corupție, dar și pentru modul în care și-au tratat adversarii. În ultimul an s-a mai schimbat ceva: noul președinte nu are, sau încă nu are, în jurul său un grup de interese pe care să-l protejeze. Așa cum Traian Băsescu i-a protejat pe oamenii lui din PDL și pe susținătorii propriului său regim.

Arestată, pusă în situația de a demonstra cum a făcut avere, Elena Udrea a devenit adepta teoriei conspiraționiste. Nu este singură. De partea cealaltă a baricadei, foștii și actualii ei adversari, de asemenea, lansează aceeași teorie. Și Victor Ponta crede că serviciile secrete pun la cale debarcarea sa, împreună cu adversarii politici.

Serviciile de informații din toată lumea au o parte ocultă. Prin natura activității lor, vin în contact cu oamenii politici. Evident, au preferințe politice, influențează mediul politic și sunt influențate de mediul politic. Dar că în mod special în România vor să preia puterea este exagerat. Serviciile secrete sunt parte a puterii. Este o realitate și faptul că nu întotdeauna se află de partea cea bună. Pe de altă parte, și în sistemele de informații există oameni corupți. Poate în aceeași proporție ca în rândul clasei politice.

Așadar, Traian Băsescu și Elena Udrea redescoperă republica procurorilor și a serviciilor secrete.  Este vorba despre aceeași republică, același sistem pe care îl invocau liderii USL atunci când au decis suspendarea președintelui Băsescu. S-a apărat și a fost apărat atunci Traian Băsescu de oamenii care susțineau că în România are loc un puci. Partidele europene din PPE trăgeau semnale de alarmă privind pericolul în care se afla statul de drept în România. Ce jocuri făceau atunci serviciile de informații nu ne mai spune Elena Udrea. Nici lui Traian Băsescu nu-i convine să-și mai reamintească de “republica procurorilor”.

Ceea ce merită remarcat este faptul că cei doi sunt relativ singuri pe acest front. Opoziția, în mod normal, ar trebui să se ralieze acestui punct de vedere. Ciudățenia este că opoziția este amestecată cu puterea. Nu există o graniță clară între putere și opoziție. PSD deține o parte din puterea executivă, iar PNL, prin președintele Iohannis, deține altă bucățică din putere.

Președintele are o influență uriașă asupra sistemului de Justiție și are în directă subordine serviciile de informații.
Prin urmare, Băsescu și Udrea critică partea de putere din sfera de influență a președintelui. Cu alte cuvinte, lui Traian Băsescu și Elenei Udrea nu le mai place țara în care trăiesc. Dar nu ei au contribuit la edificarea acestui sistem care îi devorează acum?

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.