00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 04.10 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 05.05 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Crăciun. Titlul emisiuni: De ce are PSD cei mai buni candidaţi la alegerile europarlamentare?(reluare) 10.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Preşedintele ALDE întâlnire cu alegători la Satu Mare.(reluare) 15.30 Portret de artist, invitat: Dumitru Iederan 16.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.15 Reportaj la Sâmbra Oilor 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament medical în străinătate. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 23.30 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 21.05.2019

Lucrurile sunt încurcate în România

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Imediat după referendum s-a întâmplat o minune. Preşedintele Klaus Iohannis a descoperit că „deşi diferiţi toţi suntem români” şi, drept urmare, a făcut un apel la „restabilirea păcii sociale”. Mai spune preşedintele: „Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre”. Şi ce să facem mai departe? Să înţelegem că va merge în excursie cu Liviu Dragnea? Sau o va lua cu el în străinătate pe Viorica Dăncilă? Se va întâlni la un pahar de vin cu Tăriceanu? Sau măcar cu Ludovic Orban?

Lucrurile sunt încurcate în România. Fiecare politician mai răsărit s-a simţit obligat să le încurce şi mai mult, lovind în stânga şi-n dreapta, înţepând deopotrivă colegi de partid şi adversari. Au existat însă şi presiuni din afară. România, dincolo de dorinţa instituţiilor euroatlantice de a deveni o parteneră, un stat de drept, o democraţie, este văzută ca o mare piaţă de desfacere, ca o pradă numai bună de jumulit.  Metodele de a o îngenunchea au fost descoperite demult.

Când pui presiune pe o ţară o poţi obliga să ia măsuri de siguranţă naţională care să-i distorsioneze întreaga viaţă socială, politică şi economică.

Asta să se fi întâmplat şi în România ultimilor ani? Protocoalele secrete pot fi la o adică o reacţie la o presiune pusă pe una dintre ultimele ţări intrate în UE. Privită ca una dintre cele două oi negre de la extremitatea estică a UE, România s-a străduit să demonstreze că este la fel de imaculată ca oricare altă surată din Occidentul democratizat după al doilea război mondial. Şi încă se străduieşte.

Convins că ţara se află într-o stare excepţională, CSAT a luat măsuri excepţionale. Astfel s-a pus semnul egal între corupţie şi siguranţă naţională şi a început nebunia. De la corupţia generalizată la nebunia generalizată nu a fost decât un pas. O contribuţie însemnată şi-a adus preşedintele Traian Băsescu. Pârghiile de care s-a folosit pentru a-şi prezerva puterea au fost cele clasice: serviciile secrete şi justiţia. De ce fiecare preşedinte ţine neapărat să numească el şefii serviciilor secrete şi procurorul general?

Nu la fel procedează şi actualul preşedinte? În timp ce invocă „restabilirea păcii sociale” renunţă cumva la pârghiile sale de putere? Viitorul preşedinte, oricare va fi el, va proceda la fel.

Tocmai de aceea este nevoie acum de o limpezire a apelor măcar în ceea ce priveşte constituţionalitatea protocoalelor secrete. Guvernul, parlamentul au sesizat Curtea Constituţională privind legalitatea acestora.

Rămâne de văzut cum va descâlci CCR firele încurcate ale protocoalelor secrete dintre SRI şi diferitele instituţii, mai cu seamă cele cu Parchetul General, cu DNA, cu cine ştie mai cine. Sarcină grea pentru judecători. Şi responsabilităţi pentru cei ce le-au semnat. Poate şi pentru cei ce le-au aplicat cu prea mult zel.

Plecând de la apelul preşedintelui, chiar dacă el a fost lansat cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului, marea împăcare dintre victime şi călăi se poate aduce şi în prezent. Fostul preşedinte Ion Iliescu făcea şi el la rândul lui un apel la pacea socială, sau cum îi spunea el „la reconciliere naţională”. Care, trebuie să recunoaştem, este ceva mai mult decât o simplă pace socială. De atunci au trecut aproape 30 de ani şi ne tot reconciliem certându-ne şi mai abitir. Lucrurile rămân încurcate în România.

Abonează-te acum Online!