Image 1
Image 2

Lucia Munteanu şi-a lansat volumul „Idealul libertăţii naţionale la românii din Transilvania”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare a găzduit vineri, 18 mai, lansarea volumului intitulat „Idealul libertăţii naţionale la românii din Transilvania. O sinteză de istorie românească”.

Volumul, al cărui autoare este profesoara Lucia Munteanu, are 188 de pagini, este publicat de Editura Academiei Române şi beneficiază de o prefaţă semnată de scriitorul Ion Papuc.

Participanţi

La eveniment au participat, alături de autoare, Liviu Rotaru, directorul Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, Nicoleta Cherecheş, directoare adjunctă la aceeaşi instituţie, scriitorul Ion Papuc, col.(r) Voicu Şichet, dr. Ovidiu T. Pop, în calitate de moderator, numeroşi profesori, scriitori, foşti elevi ai autoarei, jurnalişti.
Cuvântul de salut i-a revenit lui Liviu Rotaru, care a subliniat contextul apariţiei lucrării, respectiv Centenarul Marii Uniri, eveniment de care se leagă luptele românilor din Transilvania pentru libertate naţională, oglindite în volum.

Despre carte

O succintă prezentare a volumului lansat i-a revenit scriitorului Ion Papuc, cel care a semnat prefaţa intitulată ”Suntem români”. Referindu-se la genealogia autoarei, el a spus că Lucia Munteanu este succesoarea mai multor generaţii de luptători ardeleni. ”E nobilimea neamului nostru. Singura şi cea mai curată!”, cum subliniază scriitorul şi în prefaţă. Totodată, el subliniat caracterul ştiinţific al lucrării şi a dat lămuriri despre noţiunile de folclor, popor şi naţiune.
Făcând o amplă recenzie, Nicoleta Cherecheş, profesoară de istorie, a apreciat că volumul prezintă istoria românilor în sinteză, aşa cum ne spune şi subtitlul şi că reprezintă o suplinire a manualului de istorie, unde avem puţine lecţii despre istoria Transilvaniei. Cartea prezintă lupta ardelenilor pentru drepturi naţionale, inclusiv evenimentele din timpul Primului Război Mondial, care au dus în final la Marea Unire al cărei centenar îl sărbătorim în acest an. Un capitol aparte este dedicat personalităţilor locale, cum ar fi şi Petru Bran, sub conducerea cărora s-a desfăşurat mişcarea de emancipare naţională. Vorbitoarea s-a referit şi la cărţile precedente ale Luciei Munteanu, respectiv prima monografie a colegiului şi ”Petru Bran – precursorul învăţământului românesc sătmărean şi urmaşii lui”.
În intervenţia sa, Voicu Şichet, fost elev al profesoarei Lucia Munteanu, a rememorat anii de liceu şi a vorbit elogios despre mesajul profund al cărţii prin faptul că se apleacă asupra unor lupte pentru eliberarea naţională din nord-vestul ţării. A felicitat-o pe autoare şi din partea Asociaţiei Civice Tempora şi i-a înmânat o diplomă de excelenţă.
Cuvinte de apreciere la adresa autoarei au avut şi Rozalia Cosma, fostă profesoară de română, actualmente pensionară, ing. Cătălin Suciu din Oradea, o fostă elevă a autoarei, ingineră româncă stabilită în Spania, Dorina Ziman, profesoară de română la colegiul gazdă a manifestării.
În încheiere a luat cuvântul autoarea, care a vorbit despre împrejurările în care s-a născut această carte, subliniind pilda marilor noştri politicieni ai vremii, care au ştiut să treacă peste neînţelegeri în folosul înfăptuirii idealului naţional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with