Image 1
Image 2

LPS Satu Mare a realizat un proiect în cadrul concursului naţional Euroşcoala

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a întreprins o acţiune de popularizare şi de promovare a sitului arheologic de la Medieşul Aurit – Şuculeu

O echipă formată din 12 elevi de la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare, coordonată de profesoară de istorie Mariana Purdea şi de profesoara de limba engleză Agota Bodnar, a iniţiat şi întreprins în această săptămână o amplă acţiune de popularizare şi de promovare a sitului arheologic de la Medieşul Aurit – Şuculeu, cel mai cunoscut obiectiv legat de arheologia dacilor liberi, din Câmpia Someşului, care depăşeşte cu mult ca importanţă limitele judeţului şi ale României. Campania de promovare a sitului arheologic s-a organizat pentru a înscrie liceul la concursul naţional Euroşcoala, ediţia a X-a, iniţiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Luni, în prima zi de implementare a proiectului, un grup de elevi din echipă s-a deplasat la cele două insitutiţii-partenere, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare unde li s-a pus la dispoziţie documentaţia necesară pentru a se implica cu succes în cercetarea propriu-zisă la faţa locului, la situl arheologic din Medieşul Aurit unde arheologul Robert Gindele, i-a primit cu mare drag şi le-a prezentat situl într-o manieră cu totul inedită. Tot în etapa de cercetare, elevii liceului au fost şi reporteri, având sarcina de a intervieva localnicii pentru a afla cât mai multe detalii despre cuptoarele dacice, starea lor în momentul actual şi despre metodele întreprinse pentru conservarea acestora.

Materialele de promovare au fost elaborate de elevi astfel încât să le pună în valoare competenţele digitale şi abilităţile. În acest sens, s-au realizat materiale ce au pus accent pe abilităţile artistice ale elevilor. De exemplu: ilustrarea cuptoatelor dacice şi a elementelor de ceramică de provenienţă din centrul de olari daci de lângă Medieşu Aurit pe o pânză albă, pentru ca impactul vizual să fie mai mare şi afişul a fost o altă metodă de promovare a proiectului, fiind folosit ca o invitaţie la diseminarea proiectului care a avut loc în sala multimedia a LPS. Editate la calculator, pliantele au avut rol de promovare a proiectului către comunitatea locală.

Toată cercetarea şi tot proiectul s-au finalizat cu o prezentare PowerPoint în două limbi, limba română, respectiv limba engleză, ce a urmărit conştientizarea elevilor de importanţa promovării şi conservării unor elemente din patrimoniul românesc, în cazul acesta a cuptoarelor dacice, cu scopul de a le integra la nivel internaţional, în context european, ca parte integrantă a patrimoniului cultural european.

Cu tot sprijinul oferit de conducerea LPS, elevii s-au implicat responsabil în toate etapele proiectului pentru ca atingerea obiectivelor să se finalizeze cu succes, impactul să fie mare, iar aşteptările să fie cele propuse la începutul proiectului.

“Sperăm că prin intermediul acestor proiecte elevii vor fi conştienţi de importanţa valorizării şi protejării obiectivelor reprezentative pentru patrimoniul naţional (şi nu numai) pentru că, doar cunoscându-şi obiectiv trecutul şi promovându-l, vor avea un viitor autentic”, ne-au transmis cei de la LPS Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with