Image 1
Image 2

Logica ieșirii PSD de la guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Înaintea votului pentru desemnarea șefului SIE toate partidele au intrat într-o microcursă electorală. Cu această ocazie s-a remarcat și Gabriel Oprea ca un lider politic ambițios. A repetat de zeci de ori că el este un politician care se ține de cuvânt.
    Lui Victor Ponta i-a promis că îl susține la guvernare, iar lui Klaus Iohannis i-a promis că va sta alături de el în orice va intreprinde în materie de siguranță națională.

Aparențele sunt salvate în favoarea lui, numai că în realitate acesta este un joc politic la două capete. Pare fără cusur în teorie, dar la final PSD iese prost. Guvernarea nu se desparte de “siguranța națională” așa cum se despart oile de capre sau prunele de mere. Siguranța națională este parte a guvernării, la fel cum o bună guvernare este de neconceput fără să se dea atenție siguranței naționale.

Dar nu soarta UNPR și a lui Gabriel Oprea sunt în joc în aceste zile. Mass media speculează pe marginea haosului și degringoladei din PSD. Aceste aprecieri nu vin dinspre opoziție. Cel care a tras acest semnal de alarmă este Liviu Dragnea. Turneul său prin organizațiile din țară este interpretat ca o campanie prin care fostul președinte executiv încearcă să-și atragă liderii PSD de partea sa pentru debarcarea lui Victor Ponta.

S-a văzut de nenumărate ori până acum că un lider poate fi foarte ușor răsturnat de la conducere când partidul intră în opoziție. Scoaterea PSD de la guvernare ar rezolva și problema personală a lui Liviu Dragnea cu Justiția. Ar fi prețul plătit pentru libertate. Cu cât Victor Ponta stă mai mult în Turcia, cu atât șansele PSD de a rămâne la guvernare scad.

Trecerea PSD în opoziție îi mărește șansele la viitoarele alegeri din 2016. Merită să renunți la un an și câteva luni de guvernare sub o presiune fantastică pentru un prezumtiv mandat de patru ani? O parte a PSD-ului vede în renunțarea la guvernare o ocazie de a scăpa și de presiunile DNA asupra baronilor PSD.

După trecerea PSD-ului în opoziție nu sunt excluse alegerile anticipate. În eventualitatea desemnării unui prim ministru din partea PNL majoritatea parlamentară PSD-UNPR-ALDE se poate reface. Dar nu cu Victor Ponta în fruntea PSD, ci cu Liviu Dragnea sau cu un om de-al său.  Calculul este pe cât de simplu, pe atât de greu de dus la bun sfârșit dacă Victor Ponta nu renunță ușor la putere. Si în cazul său un rol important îl joacă DNA.

Parcă situația lui este ceva mai încurcată decât a lui Liviu Dragnea. Deși încă nu sunt adversari pe față, cei doi lideri social-democrați, prin problemele pe care le au cu Justiția, trag partidul în direcții diferite. Ponta vrea cu orice preț să rămână la guvernare, în vreme ce Dragnea vede salvarea  partidului prin ieșirea de la guvernare. Sunt opțiuni  diferite ce au și puternice motive de ordin personal.

Apele sunt destul de tulburi și în PNL. Ceea ce face Liviu Dragnea în PSD se străduiește să facă Ludovic Orban în PNL.  Vicepreședintele liberal cere demararea unei competiții interne în partid pentru desemnarea viitorului prim ministru. Cu alte cuvinte, îl contestă pe Cătălin Predoiu, propunrea oficială a președintelui Iohannis.

Presupunând că Ponta ar demisiona sau ar fi demis, formarea unui nou guvern în jurul PNL ar fi o intreprindere politică foarte dificilă. Ar reînvia  fantomele celor două partide care au fuzionat mai mult pe hârtie. Desemnarea unui premier din partea fostului PDL ar întări aripa democrat-liberală în detrimentul fostului PNL.

Privind la ce se întâmplă în partid, poate că și președintele Iohannis a ajuns la concluzia că este prea devreme intrarea PNL la guvernare. Așadar, plecarea lui Victor Ponta nu înseamnă neapărat trecerea PSD în opoziție. Acest calcul poate fi o parte a planului lui Liviu Dragnea pentru scoaterea PSD-ului din criză.

Și în Germania se vorbește despre reforme

Întâmplarea face ca în ziua în care premierul Marcel Ciolacu se prezenta în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis să aibă în program o vizită cu barca în Delta Dunării.