Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult: Acciaroli, satul centenarilor | Informaţia Zilei

Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult: Acciaroli, satul centenarilor

Scris de Vasile Nechita, 15 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Locul din Europa, unde oamenii trăiesc cel mai mult nu este vreun oraş mare şi cunoscut, ci un sătuc din sud-vestul Italiei. Localitatea se numeşte Acciaroli, iar peste 10% din locuitori au peste 100 de ani. Mai mult, 20% dintre cei cu vârsta peste 100 de ani trăiesc până la 110 ani.


Intrigaţi de fenomen, oamenii de ştiinţă au demarat un studiu pentru a afla motivul pentru care frumosul sat Acciaroli a fost desemnat „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”.
Rezultatele sunt uimitoare şi foarte interesante.

Centenarii din Acciaroli

Când doctorul Alan Maisel, de la Universitatea din California, s-a decis pentru prima dată să studieze zona, interesul său a fost generat de faptul că oamenii nu păreau a duce un stil de viaţă sănătos.
„Am observat oamenii de aici. Unii fumează, alţii sunt destul de graşi, iar faptul că trăiau atât de mult nu părea să poată fi explicat doar prin dieta lor mediteraneană”, a afirmat Maisel.
Ceea ce este uimitor în Acciaroli este că localnicii duc o viaţă fericită şi nu sunt prea preocupaţi de sănătatea lor. Fumează mult şi consumă peşte gras şi prăjit, beau cafea toată ziua, iar seara, vin.
Nu îşi petrec timpul făcând exerciţii fizice. Nu aleargă şi nu practică yoga. Şi totuşi, ei nu suferă de bolile cronice la care sunt expuşi cei mai mulţi vârstnici occidentali, precum bolile cardiace, obezitatea şi boala Alzheimer.
De asemenea, doctorul Maisel şi echipa sa au fost surprinşi de faptul că nu au întâlnit pe nimeni cu vârsta de peste 80 de ani care să aibă cataractă, afecţiune specifică oamenilor în vârstă.

Studiul despre cei mai longevivi oameni

De ce a fost supranumit Acciaroli „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”? Studiul, care s-a desfăşurat pe o perioadă de şase luni, a fost întreprins de Universitatea Sapienza şi Universitatea de Medicină San Diego. Analiza a relevat faptul că locuitorii din Acciaroli au o circulaţie sanguină uimitor de bună pentru vârsta lor. După ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la peste 80 de vârstnici, cercetătorii şi-au dat seama că fiecare dintre aceştia avea un nivel incredibil de scăzut de „adrenomedulină”, un hormon responsabil cu dilatarea şi contractarea vaselor sanguine.
Când oamenii îmbătrânesc, sângele lor produce mai multă adrenomedulină, ceea ce cauzează contractarea vaselor sanguine. Aceasta duce la apariţia unor probleme circulatorii şi la o gamă întreagă de probleme grave de sănătate. Totuşi, nivelurile de adrenomedulină ale acestor pensionari sunt egale cu nivelurile oamenilor sănătoşi aflaţi în al treilea sau al patrulea deceniu de viaţă. Potrivit rezultatelor publicate, oamenii de ştiinţă au găsit adrenomedulină „într-o cantitate foarte redusă la subiecţii studiaţi, ceea ce este un factor de protecţie care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculaţiei.”
Aceste rezultate nasc următoarea întrebare: ce anume cauzează acest fenomen uimitor şi cum l-am putea „implementa” în alte locuri din lume?

Ce au în comun cei mai longevivi oameni

Acciaroli are peste 600 de locuitori. Iată şase elemente care ar putea explica secretul longevităţii locuitorilor din Acciaroli, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult. Fiecare dintre aceste alegeri legate de modul de viaţă par a fi importantă pentru păstrarea sănătăţii şi prelungirea vieţii.

1. Mâncare locală proaspătă. Locuitorii din Acciaroli consumă, în general, mâncare locală, inclusiv sardinele şi anşoa capturate aici. Anşoa este consumată la fiecare masă, acest peşte fiind bogat în antioxidanţi, care reduc colesterolul şi inflamaţiile. Mulţi localnici cresc iepuri şi găini, pe care le sacrifică pentru carne. Mai mult, uleiul de măsline, vinul, fructele şi legumele sunt recoltate tot din zonă. Faptul că nu importă mâncare înseamnă că oamenii consumă mâncare foarte proaspătă, fără pesticide.
2. Rozmarinul. Rozmarinul crescut aici este folosit la scară largă şi este adăugat până şi la uleiul de măsline. Rozmarinul contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale.
3. Se deplasează pe jos. Locuitorii din Acciaroli sunt foarte activi, chiar dacă nu fac exerciţii fizice. Fiindcă regiunea este deluroasă, ei sunt obligaţi să urce şi să coboare pante în fiecare zi. Totuşi, n-ai să-i vezi mergând la sala de forţă.
4. Iau lucrurile aşa cum sunt şi se bucură de viaţă. Acciaroli este un cătun liniştit, izolat de zgomotul şi agitaţia oraşelor moderne. Astfel, oamenii de aici sunt foarte relaxaţi. Le place să stea în cafenele, unde discută politică, citesc ziarele, beau cafea şi iau lucrurile aşa cum sunt. Aici, fiecare zi este ca o după-amiază leneşă de duminică. Potrivit doctorului Maisel, este un stil de viaţă lipsit de stres. Acest lucru este important, fiindcă stresul ne distruge sistemul imunitar şi ne consumă celulele cerebrale.
5. Vremea şi mediul. Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult este scăldat în soare pe tot parcursul anului. Asta îi ajută pe localnici să-şi ia doza de vitamina D. Mai mult, de vreme ce aici nu există industrie, aerul este nepoluat şi curat.
6. Activităţi romantice. Doctorul Maisel crede că vârstnicii din Acciaroli îşi petrec mai mult timp în dormitor decât un cuplu obişnuit. S-ar parea ca exista activitate sexuala pina in jurul virstei de 90 de ani. „Poate că longevitatea are de-a face şi cu acest lucru”, a spus Maisel.

O vizită în Acciaroli

Oricare dintre cele amintite mai sus ar fi motivul longevităţii din Acciaroli, sătucul merită vizitat. El se află la 136 kilometri sud de Napoli. În anii ’50, Acciaroli a fost vizitat de celebtrul psiholog şi nutriţionist Ancel Keys, care a fost atât de încântat de zonă, încât s-a stabilit aici. Keys a locuit şi el, până la vârsta de 100 de ani, în locul unde oamenii trăiesc cel mai mult.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517