Image 1
Image 2

Literatura și înregistrările

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă nu ar veni de la Curtea Constituțională comunicatul potrivit căruia SRI nu mai poate face interceptări la cererea procurorilor, ci de la un politician, s-ar spune că politicul se amestecă în treburile Justiției cu intenția de a obstrucționa anchetele penale. Venit din partea CCR, documentul surprinde cu atât mai mult cu cât a fost votat în unanimitate, iar din complet face parte și fostul șef al DNA, Daniel Morar.

Nu știm pe cine surprinde mai mult. DNA rămâne fără o bază de date furnizată, bănuim, pe bandă rulantă. SRI rămâne cu atribuțiile consfințite prin lege, la loc de cinste figurând siguranța națională. Termen prin care se poate înțelege orice. De unde și posibilele abuzuri. Decizia îl va fi surprins și pe președintele Iohannis, dar mai ales pe parlamentarii luați pe făraș în urma, sau și datorită, acelor înregistrări pe care CCR le consideră neconstituționale.

  Pentru mai buna înțelegere a fenomenului la care luăm parte cu ce l-am putea compara? Să zicem că ani de zile ai consumat un produs alimentar, și brusc specialiștii spun că este cancerigen. Dar nu răspunde nimeni decât din momentul când s-a descoperit că este nociv.

Se spune că 80% dintre dosarele de corupție au la bază înregistrări. Nu știu cum sunt selectate discuțiile. În schimb am văzut o serie de dosare ale fostei Securități. Comentariile securiștilor semănau cu analizele unor critici. Sau, să zicem, ale unor elevi mai sârguincioși.  Se lua un dialog între două sau mai multe persoane și se reinterpreta. Își da cu presupusul ce a vrut să spună cutare sau cutare. :i unde bate aluzia.

În urma acelor lecturi dizgrațioase mi-am format o părere despre lucrătorii din serviciile secrete pe care nu mi-o poate schimba nimic. Nici măcar tehnica nu schimbă datele problemei. După 1990 am scris despre o familie, soț și soție, care ascultau telefoanele, mai precis înregistrau cu tehnica rudimentară de atunci și transcriau înregistrările.

Românii sunt un popor volubil, limbut, bârfitor, lăudăros. Ar trebui să aibă acces la înregistrări scriitorii. Astfel ar ajunge să cunoască în intimitate poporul din care se trag. Literatura noastră este plină de personaje volubile, bârfitoare, lăudăroase, corupte, imorale. Sunt lucruri pe care scriitorul le intuiește după ce analizează faptele. Adică are ceva dovezi la mână, nu le inventează pe baza limbajului atât de colorat al românului.

Se zice că SRI nu știe ce înregistrează. Tot nu-mi imaginez cine stă cu căștile la urechi să pescuiască probe verbale în urma cărora oamenii sunt condamnați. Pe de altă parte, cum ascultatul telefoanelor a devenit o psihoză națională, nu-mi imaginez cum adevărații infractori pot fi atât de proști încât să vorbească la telefon chestii care să-i deconspire.

Dacă sunt atât de proști, cum sunt atât de deștepți încât să facă averi fabuloase? Un posibil răspuns ar fi că nu sunt conștienți că încalcă vreo lege. Așa cum până acum armata de juriști, inclusiv CCR, nu au știut că articolul pe baza căruia SRI ascultă sau doar înregistrează telefoanele, cum se zice, era neconstituțional.

Această întâmplare veselă și tristă în același timp ne arată că suntem demnii urmași ai unui sistem care a siluit spiritul acestui popor. Continuăm acest spirit pe măsură ce încercăm să ne îndepărtăm de el. Nu știm ce final va avea această nouă comedie cu coduri, articole, legi, dar știm cu siguranță că nimic nu se va schimba. Literatura a rămas în urma înregistrărilor. CCR  a dorit doar să facă o mică pauză.

Cum ne construim dușmanul?

Cu un titlu împrumutat de la Umberto Eco, “Cum ne construim dușmanul”, o carte mai puțin celebră decât “Numele trandafirului”, dar mai aplicată pe realitatea politică, încerc să înțeleg dinamica vieții publice românești prin prisma dușmanilor pe care și-i construiește fiecare partid.

Sigla Informatia Zilei

Este cultura o prioritate?

Asculta acest articol Dacă măcar ca principiu între educaţie şi cultură s-ar face o minimă apropiere, s-ar ajunge la concluzia