26.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim, a reizbucnit.(reluare) 01.15 Ne cheamă natura 02.15 Cultură, Balul de lăsatul secului, ediţia a IV-a 03.50 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 04.45 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 05.40 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Sindicaliştii de la Electrolux, în a patra săptămână de grevă generală. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Postul Mare – semnificaţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim, a reizbucnit.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 14.30 Teleshopping 14.45 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 17.45 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki . Titlul emisiunii: Despre fotbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare.

Lipsa bugetului a fost invocată pentru amânarea evaluării României la S&P

Scris de Vasile Andreica, 04 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cunoscuta agenţie de rating a păstrat deocamdată nivelul acordat ţării noastre

Sediul agenţiei de rating

Sediul agenţiei de rating

Agenţia de rating Standard & Poor’s şi-a menţinut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, conform unui anunţ făcut vineri. Perspectiva este atacată de către Guvernul României, iar un răspuns la apel va fi dat peste două săptămâni.

“Ratingurile pentru România continuă să fie susţinute de nivelurile moderate ale datoriei externe private şi publice, precum şi de perspectivele de creştere sănătoase”, subliniază analiştii S&P Ratings. În opinia acestora, eficacitatea instituţională a României “rămâne slabă, ceea ce limitează ratingurile”.

“În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide fiscale şi externe, credem că, în special, lărgirea deficitelor fiscale şi externe ar putea să mănânce în timp aceste tampoane şi să facă economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creştere”, au subliniat analiştii celei mai mari agenţii de rating.

Guvernul român a cerut o amânare

“România a făcut recursul la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că condiţiile pentru formularea unui astfel de apel au fost îndeplinite în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, ne vom abate de la calendarul nostru pentru 2019 din EMEA în ceea ce priveşte datele pentru anunţarea ratingului datoriilor suverane, regionale, guvernamentale şi locale, pentru a soluţiona apelul. Planificăm să soluţionăm apelul în două săptămâni”, au explicat reprezentanţii S&P Global Ratings.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă dimineaţa, că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a cerut agenţiei de rating Standard & Poor’s să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea.

“Din partea Ministerului Finanţelor”, a spus Darius Vâlcov, sâmbătă dimineaţa, la Antena 3, referitor la cine a solicitat Standard & Poor’s să amâne perspectiva cu două săptămâni.

“Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că şi acesta este un punct foarte important. Ştiţi că, la ora actuală, România, din cauza preşedintelui Iohannis, nu are buget.

Acesta este un punct vulnerabil, atunci când agenţiile de rating evaluează situaţia unei ţări. Pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonanţei 114 şi a altor măsuri fiscale”, a explicat Vâlcov.

Un consilier sceptic

Consilierul prezidenţial pe departamentul Politici Economice şi Sociale, Cosmin Marinescu, a atras atenţia, pe blogul personal, că raportul de ţară publicat de Comisia Europeană vine să confirme îngrijorările cu privire la evoluţiile economiei din România din ultimii ani.

“În absenţa reformelor structurale, creşterile de salarii şi pensii s-au dus, previzibil, în inflaţie şi importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele şi sectoarele ale căror venituri au crescut mai puţin. Iar aceste evoluţii mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială. România este singura ţară din regiune care, în ultimii doi ani, acumulează deficite comerciale. Celelalte ţări evoluează pe excedente comerciale, ceea ce indică faptul că, pentru România, este insuficientă valorificarea şi consolidarea competitivităţii exporturilor”, scrie consilierul prezidenţial.

Cu toate că a existat o uşoară creştere a investiţiilor străine directe în anul 2018, “acoperirea deficitului de cont curent în ISD a devenit puternic negativă, la doar 50%.

Această dinamică se găseşte, în prezent, la extrema opusă a situaţiei contului curent din anii 2013-2016”, a mai spus Marinescu.

Reacţia vine în contextul în care creşterea economică bazată pe consum, instabilitatea legislativă, majorarea nesustenabilă a salariilor şi recentele reglementări din domeniul financiar sunt doar câteva dintre riscurile pentru economia României pe care le remarcă, în cel mai recent raport semestrial, Comisia Europeană (CE).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.