Image 1
Image 2

Lipsa asigurărilor obligatorii de locuințe se amendează cu până la 500 lei

emsiune cu Marcel; Buzila, broker sef MB Europa copy
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
emsiune cu Marcel; Buzila, broker sef MB Europa copy
emsiune cu Marcel; Buzila, broker sef MB Europa copy

Despăgubirile pentru daune se plătesc numai celui ce poate dovedi că e proprietar

Invitatul ultimei ediții a emisiunii “Mersul economiei” edițeie intitulată “De ce să încheie sătmărenii asigurări obligatorii de locuințe?”, emisiune transmisă în fiecare zi de miercuri după ora 22 la Informația TV a fost Marcel Buzilă, broker șef al societății de asigurări MB Europa.

Dat fiind faptul că luna octombrie a fost declarată “Luna asigurărilor obligatorii de locuințe, tema principală au fost asigurările PAID dar, în cursul emisiunii am discutat și despre asigurări de sănătate, RCA și altele.

Luna octombrie este declarată luna asigurărilor PAID

Poliţî de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale, denumită în continuare PAID – înscrisul ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei ca urmare a producerii riscului asigurat, în condiţiile şi în limitele stabilite de prezenta lege şi, după caz, ale celorlalte clauze înscrise în poliţă sau în contractul de asigurare. PAID reprezintă o poliţă separată faţă de poliţa facultativăș“.

Suma asigurată obligatoriu – limita maximă de despăgubire care poate fi acordată de asigurător pentru daunele provocate construcţiei, în funcţie de tipul locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat. Suma reprezentând daunele se plătește numai acelui asigurat care dovedește cu acte (extras de Carte funciară sau Titlu de proprietate că este poprietarul cimobilului.

Suma asigurată ce poate fi acordată este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei este de< a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip A (din paiantă, sau din alte materiale) – poliția de asigurare este de 20 euro> b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B (din cărămidă, beton, cu utilitățile aferente)> poliția de asigurare este de 10 euro.

Prin asigurarea obligatorie de locuințe, proprietarul este apărat de cutremur, alunecare de teren sau inundație.

Catastrofele naturale nu sunt singurele riscuri care amenință locuințele romțnilor. Incendiile, de exemplu, reprezintă un alt pericol major. În Romania, datele publicate recent de IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență arată că, în primele 8 luni din acest an, au avut loc peste 3.500 de incendii, ceea ce înseamnă o medie de 14 incendii pe zi.

Toate eforturile de prevenire trebuie dublate și de măsuri de protecție financiară, care pot deveni o reală salvare în cazul unei pagube. De aceea, octombrie a fost aleasă pentru a reprezenta “Luna Asigurărilor de Locuințe”, partenerii campaniei fiind Informația Zilei, Informația TV și MB Europa broker de asigurări SRL.

Decât o amendă de până la 500 lei, asigurări obligatorii și facultative

“Amenzile contravenţionale stabilite prin lege se fac venituri la bugetul de stat în cotă de 40%, iar restul de 60% se face venit la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială în care locuieşte contravenientul. Dacă amenda este de 100 lei (minim), sau 500 lei (maxim), atunci recomandăm ca sătmărenii să încheie polița de Asigurare PAID, plus o asigurare facultativă care cuprinde și următoarele riscuri< *ncendiu, trăsnet, explozie, cădere de corpuri, izbire de către vehicule, fenomene atmosferice (inclusiv grindină), greutatea stratului de zăpadă, avalanşă, inundații cu apă de conductă, furt (inclusiv acte de vandalism produse cu ocazia furtului) și altele.

Prima de asigurare pentru asigurarea facultativă la o sumă asigurată de 20.000 euro este de 10 euro/an.

Deci, împreună cu asigurarea obligatorie de 10 euro/an (pentru clădiri din categoria A), respectiv 20 euro/an (pentru clădiri din categoria B), este vorba despre 20 euro/an pentru clădirile din categoria A și de 30 euro/an pentru clădirile din categoria B.”, ne spune în încheiere invitatul emisiunii.

1 comentariu

  1. Avand in vedere :
    DREPTURILE SI LIBERTATILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI
    Citez :
    ” Drepturile economice reflecta aspectele economice ale drepturilor naturale ale omului. Printre drepturile economice ale omului se enumera dreptul la proprietate privat, dreptul de a poseda, folosi si dispune de propria avere etc.”

    Drept urmare, aceasta masura de asigurare incalca flagrant, in mod abuziv Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului !!!. Omul are dreptul (!) de a dispune de propria avere. Prin locuinta lui omul nu creaza prejudicii altora (pagube, ca in cazul autovehiculelor) decat numai lui. Ca urmare, decizia de asi asigura locuinta sau nu este la alegera omului si nu poate fi obligat prin nicio lege !!!. Cei care benevol isi asigura locuinta vor beneficia de despagubiri in caz de calamitate (daca vor scapa cu viata), restul nu !. Daca sunt dispus sa-mi asigur propria avere de care dispun, imi asigur, daca nu , nu !. Cei amendati pot actiona Statul in instanta si pot merge (in cel mai rau caz) pana la Curtea Europeana de Justitie unde vor avea castig de cauza !. Nu se poate accepta orice tampenie din partea guvernantilor necunoscatori ai legislatiei UE din care facem parte numai pt. ca le trebe bani !. Aceasta lege trebe urgent abrogat pana cand nu se va ajunge la despagubiri din partea Statului, evinent, din banii nostri !.

Lasă un răspuns

Connect with