Lions Club Someş organizează un screening pentru depistarea diabetului la Liceul German | Informaţia Zilei

Lions Club Someş organizează un screening pentru depistarea diabetului la Liceul German

Scris de I. Z., 12 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Clubul Lions ”Someş” Satu Mare în parteneriat cu Societatea Catena SRL şi Liceul Teoretic German a iniţiat, începând de luni, 11 noiembrie, o acţiune care presupune depistarea diabetului. Activitatea constă în efectuarea unui screening pentru depistarea diabetului zaharat juvenil în rândul elevilor din ciclul primar din cadrul Liceului Teoretic German. Cu acordul părinţilor, în fiecare zi de luni din noiembrie (11, 18 şi 25.11), aproximativ 350 de copii vor beneficia de efectuarea acestui screening. Parteneri media ai evenimentului sunt Informaţia Zilei şi ITV.

Responsabilii acestei acţiuni sunt: Petruca Ioan, membru fondator Club Lions “Someş” Satu Mare, dr. Zbduch Marta, medic primar pediatru, specialist diabetologie, boli de nutriţie şi metabolism, membru Club Lions, Reiz Maria, directorul unităţii şcolare, Tuns Bianca, farmacist, Pop Irina, responsabil achiziţii, Sopronyi Pal Florian, director Catena, Ionaş Adela, asistent medical principal la cabinet şcolar. Despre această acţiune, despre cea din 14 noiembrie dar şi despre alte evenimente organizate de Lions Club Someş a vorbit şi av. Horia Adrian Ungur, invitat la emisiunea „Audienţe în direct”, transmisă luni la Informaţia TV.

“Diabetul zaharat la copil debutează zgomotos, rapid, pentru că aşa este boala în sine. Diabetul care nu a fost depistat la timp şi care apare chiar de la vârste mici cauzează probleme. Drept urmare, aceste screeninguri au ca scop depistarea precoce a unor glicemii modificate şi prevenirea unor complicaţii care pot să apară. Principalele complicaţii sunt legate de bolile cardio-vasculare care reprezintă principala cauză a deceselor în ţările dezvoltate. Un pacient diabetic nu neapărat trebuie să aibă probleme, el poate să trăiască o viaţă normală, fără complicaţii, dar cu condiţia ca diabetul să fie depistat la timp şi să fie urmărit pentru a nu forma complicaţii”, precizează dr. Zbduch Marta.

Abonează-te acum Online!
  1. trecătorprin satu mare a spus: 14 noiembrie 2019, ora 20:10

    Nu ar strica o acţiune de acest fel la mai multe şcoli (gimnaziale).

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345