Image 1
Image 2

Liga Pensionarilor Unirea l-a comemorat pe Vasile Alecsandri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Marţi, 12 aprilie, la un cunoscut local din Satu Mare, a avut loc activitatea culturală lunară organizată de Liga Pensionarilor Unirea, coordonată de Mircea Marian. Pe agenda culturală a fost înscrisă activitatea literară şi politică a lui Vasile Alecsandri, denumit şi “bardul de la Mirceşti”.

În prezenţa unui număr relativ redus de pensionari, comparativ cu participarea la activităţile anterioare, despre personalitatea complexă a lui Vasile Alecsandri au vorbit: Voicu D. Rusu, Mihai Sas, Cornel Burcea, Ioan Coriolan Aniţaş, Gheorghe Şter, Dorel Iurcencu, Voicu Şichet, iar Ioan Sălăjanu a citit o epigramă şi a interpretat un cântec pe versurile poetului adus în atenţie publică.

Dacă şi până acum există dispute privind anul naşterii poetului, este sigur că Vasile Alecsandri şi-a desfăşurat activitatea pe multiple paliere. Debutul literar şi l-a făcut în anul 1840 cu nuvela “Buchetiera de la Florenţa”, dovedind calităţi certe în ale poezie şi dramaturgiei. Nu a rămas pasiv la evenimente politice ale vremii, ocupând funcţie de ministru, devenind diplomat ş.a.

Majoritatea poemelor sale au fost publicate şi incluse în cicluri precum: Doine, Lăcrămioare, Suvenire, Mărgăritărele, Pasteluri, Varia, Ostaşii noştri, Postum ş.a.

Se cuvine menţionat faptul că la împlinirea a 126 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, prozatorului, dramaturgului şi omului politic, o parte din pensionarii care au participat la acest medalion literar şi-au exprimat dorinţa de a recita din creaţiile lui Vasile Alecsandri.

 

1 comentariu

  1. Normal ar fi sa comemorati scriitorii si poetii ardeleni ,ca de ajuns a fost in regimul comunist sa ne ,,bage”pe gat, numai scriitori si poetii moldo-sudisti.Ce ziceti ?! Aceste valori ca, George COŞBUC, Ştefan Octavian IOSIF, Octavian GOGA , Lucian BLAGA etc,etc…pe cand ?!Asa-i ca niciodata …comunistilor ?

Lasă un răspuns

Connect with