10.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 03.30 Spectacol de teatru 04.47 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 06.00 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 09.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 10.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 11.20 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 15.40 Teleshopping 16.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 17.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii: Zootehnia şi implicaţiile Coronavirusului. 18.00 Audienţe în direct, cu Victor Constantinovici (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct Victor Constantinovici (reluare)

Liga pensionarilor Unirea i-a comemorat pe poeţii Dorin Sălăjan şi Ion Baias

La reuniunea din septembrie vor fi comemoraţi poeţii Viorel Vladimirescu şi Gheorghe Creţu

A devenit o tradiţie ca pensionari din cadrul Ligii Pensionarilor Unirea din Satu Mare să se întâlnească periodic cu membri ai Cenaclului literar Afirmarea, pentru a organiza împreună manifestări cultural-literare.

Potrivit cutumelor, lunar se organizează comemorarea sau aniversarea vreunui scriitor, cu preponderenţă sătmărean. Desigur, pe ordinea de prioritate în cadrul acestor manifestări sunt înscrişi cei plecaţi dintre noi.

La întâlnirea culturală care a avut loc miercuri, 7 august, moderată de Ioan Florescu, preşedintele Ligii sătmărene, au fost comemoraţi poeţii Dorin Sălăjan şi Ion Baias, ambii cunoscuţi şi recunoscuţi oameni de cultură la nivel local, dar şi în context naţional.

Cuvântări despre cei comemoraţi

Poetul Gheorghe Cormoş a prezentat asistenţei un succint curriculum, subliniind faptul că Dorin Sălăjan s-a născut în anul 1948 în localitatea Sărvăzel, comuna Pir. După terminarea studiilor liceale, a urmat studii superioare, devenind ziarist la ziarul local Cronica Sătmăreană, fără a renunţa la punerea în valoare a calităţilor sale de poet. Rezultatele profesionale, dar şi cele pe tărâm literar, l-au propulsat ca gazetar la Bucureşti, acolo unde a lucrat cu regretatul Adrian Păunescu. În Decembrie 1989 a trăit o dramă profundă, după ce fiica sa Raluca a fost împuşcată. S-a retras la Satu Mare, oraşul în care şi-a găsit prematur sfârşitul. Despre viaţa şi opera lui Dorin Sălăjan au mai vorbit Ioan Tipu Sălăjanu, Gheorghe Şter şi Cornel Burcea.

În partea a doua a manifestării a fost prezentat portretul omului şi poetului Ion Baias, cel care în accepţiunea unor critici s-a dovedit a fi unul dintre cei mai valoroşi poeţi ai Sătmarului. Poemele lui au fost apreciate încă din vremea când s-a dovedit la liceu un fenomen, un creator rebel, un nonconformist. Personalitatea poetului şi a omului devenit model pentru o serie de scriitori sătmăreni tineri a fost prezentată de Ioan Aniţaş, preşedintele Cenaclului literar Afirmarea, Gheorghe Cormoş, Gheorghe Şter ş.a. A citit din creaţiile recente poeta Dana Criste.

Nu întâmplător am lăsat în finalul acestui material aspectul care a încălzit sufletele şi inimile participanţilor, aproape 30, evoluţia aplaudată cu temei a grupului vocal care, în diverse momente ale activităţii cultural-literare, a interpretat câte o piesă muzicală. Eugenia Bejan, vicepreşedinta Ligii Pensionarilor Unirea Satu Mare, a mulţumit tuturor celor care sub diverse forme şi-au adus aportul la realizarea acestor momente emoţionante de aducere aminte.

Participanţii au decis ca la reuniunea din luna septembrie să fie comemoraţi poeţii Viorel Vladimirescu şi Gheorghe Creţu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.