Image 1
Image 2

Liderul sindical Victor Oprea contestă legalitatea acordării de sporuri pentru angajaţii din MEN

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, am semnalat faptul că un lider sindical semnala faptul că angajaţii Ministerului Educaţiei Naţionale (cu puţine excepţii) primesc „spor de condiţii vătămătoare”, în timp ce profesorii nu primesc.

Pentru o mai mare acurateţe a informaţiilor, l-am întrebat pe Victor Oprea, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, cum stau lucrurile în ceea ce priveşte acordarea de sporuri pentru salariaţii din educaţie. Redăm mai jos integral răspunsul său.

”Pentru unii se poate, pentru alţii nu”

”În 2011, odată cu tăierea salariilor cu 25%, au fost tăiate şi toate sporurile, inclusiv sporul de toxicitate. Totuşi, în unele judeţe s-a păstrat pe mai departe plata sporurilor de toxicitate datorită faptului că existau sentinţe definitive pe această speţă.
Noua lege a salarizării a determinat eliminarea sporului de toxicitate acolo unde acestea au mai fost acordate pe sentinţe, urmând să apară o nouă metodologie privind sporurile, sporuri despre care se vorbeşte în noua lege a educaţiei. Noua metodologie privind sporurile, deşi este în vigoare, nu se aplică în prezent în învăţământ pentru faptul că prevede măsurători efectuate de firme specializate, dar mai mult pe motiv că Legea bugetului pe 2018 nu prevede acordarea de sporuri pentru învăţământul preuniversitar, chiar dacă ar exista măsurători.
Angajaţii Ministerului Educaţiei nu ştiu la ce spor de toxicitate ar avea dreptul. Eventual la sporul de calculator, care conform metodologiei ar trebui să fie plătit cu 5%, nu cu 10% aşa cum îi acuză presa pe cei de la minister.
Măsurătorile făcute de firme specializate, care au determinat acum poate 4-5 ani valoarea cuantumului sporului, oricum nu mai sunt valabile azi, fie că Ministerul găseşte sau nu acel presupus document arhaic privind buletinele de măsurători. Acordarea sporilor pentru toxicitate trebuie să se încadreze în metodologia nouă privind sporurile şi să se refacă măsurătorile. Chiar dacă ar exista măsurători mai recente, până când nu se aprobă în legea bugetului plata acestor sporuri nu ştiu cât de legale pot fi.
Poate că domnul lider Voica Adrian are dreptate, pentru unii se poate, pentru alţii nu”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with