17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Liderul sindical Dan Burulea a intrat în greva foamei pentru drepturi salariale

Scris de Sergiu Podina, 08 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Miercuri, 7 iunie, Dan Burulea, preşedintele CNSLR Frăţia, filiala Satu Mare, a intrat în greva foamei. Principalele sale motive care l-au împins spre a acţiona astfel sunt legate de nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, dar şi a unei hotărâri a Curţii Constituţionale, ambele strâns legate de salarizarea din sectorul bugetar. Acesta îşi propune să îşi menţină poziţia pe o perioadă nedeterminată, totul depinzând de acum încolo de factorii decizionali direct vizaţi.

Încălcarea legii de către factorii de decizie din instituţiile publice l-a împins pe liderul de sindicat Dan Burulea să adopte măsuri drastice. Pentru a obţine pentru persoanele pe care le reprezintă drepturi prevăzute clar în lege, acesta a intrat în greva foamei. În prealabil şi-a anunţat intenţia atât pe postul de televiziune Informaţia Tv cât şi oficial printr-o adresă trimisă Instituţiei Prefectului, Jandarmeriei şi Primăriei municipiului Satu Mare.

“Motivele mele sunt cât se poate de clare. În primul rând şefii de instituţii din judeţul Satu Mare nu pun în aplicare o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care s-ar obliga să acorde încă din decembrie 2016 salarizarea maximă pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime. Eu nu am încercat să îi contactez, cu o parte dintre şefii instituţiilor publice am discutat, ace;tia au fost de acord iniţial cu punerea în aplicare, dar ulterior s-au r[zg]ndit. Am informaţii că în cadrul unor Primării această decizie a fost aplicată, din p[cate ea nu este respectată la nivelul tuturor instituţiilor publice”, a declarat Dan Burulea.

Sindicalistul are şi o altă nemulţumire. De această dată ea vizează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. “De asemenea protestez pentru faptul că DGASPC nu respectă o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Mai mult a încercat şi încearcă prin orice mijloace să ameninţe angajaţii cum că ei au abuzat de poziţia lor solicitând respectarea acestor drepturi. Mai exact este vorba despre neacordarea unor sporuri. Îmi doresc ca autoritatea tutelară (n.r. – Consiliul Judeţean) să ia atitudine şi respectiv să impună conducerii acestei instituţii să respecte hotărârea judecătorilor”, explică Dan Burulea.

Poziţia Marianei Dragoş, directoarea DGASPC

Pentru mai multe informaţii ne-am adresat şi conducerii DGASPC. Directorul Mariana Dragoş ne spune că instanţa a respins acordarea acestui spor, considerând că ar fi fost normal ca Dan Burulea să apeleze la căile legale de atac dacă considera o decizie judecătorească necorectă sau nerespectată. “În primul rând vreau să spun că acest contract colectiv de muncă a fost încheiat fără respectarea prevederilor legale în domeniul salarizării. Nu înţeleg de ce sunt puse în evidenţă numai decizii judecătoreşti privind obligaţia de a face. Obligaţia de a face, am spus-o şi o repet, nu incumbă obligaţia de a da. Domnul Burulea trebuie să înţeleagă că legea salarizării în Romania a fost completată de o serie de Ordonanţe de Urgenţă, iar acestea nu au fost luate în considerare. Atunci când negociezi un contract colectiv de muncă nu poţi să încalci prevederile legale în domeniul salarizării”, explică Mariana Dragoş.

Directoarea este de părere că Dan Burulea le cere, într-un fel sau altul, să încalce legea în domeniul salarizării. Mai mult decăt atât, aceasta scoate în evidenţă existenţa a 13 dosare pierdute, exact pe aceste speţe. “Am avut 13 dosare pe rol privind punerea în executare a acestui contract colectiv de muncă de la fiecare centru în parte prin care se cerea acordarea sporului de 75%. Ceea ce nu spune domnul Burulea este că toate dosarele au fost pierdute de sindicat”, spune Mariana Dragoş.

Cu toate acestea Dan Burulea, liderul CNSLR Frăţia, spune că va protesta neîncetat, până ce toţi factorii vizaţi vor accepta în primul rând un dialog pe aceste teme. “Eu voi protesta până când Instituţia Prefectului va găsi de cuviinţă să desfăşoare o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, o dezbatere pe aceste chestiuni. „Vreau să ştiu dacă decizia Curţii Constituţionale trebuie sau nu respectată de c[tre instituţiile publice şi dacă sentinţa judecătorească definitivă trebuie să fie pusă în aplicare de DGASPC”, declară Dan Burulea.

Sindicalistul îşi propune să protesteze lângă statuia lui Vasile Lucaciu din parcul central, zilnic între orele 14.00 şi 16.00. Pentru a rezista tentaţiei de a mânca, acesta ne mărturiseşte că şi-a redus porţia de hrană în zilele premergătoare acţiunii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.