17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Liderul opoziţiei loiale

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Odată cu retragerea lui Gabriel Oprea de la conducerea UNPR dispare de pe scena politică liderul opoziţiei loiale. Adică politicianul care atunci când se află la putere întinde o mână către opoziţie, iar atunci când este în opoziţie face pe placul puterii. Unii ar putea crede că Gabriel Oprea a jucat la două capete. Alţii ar putea cădea de acord că în orice condiţii este nevoie de o opoziţie constructivă şi de o putere care ţine să aibă raporturi bune cu opoziţia.

  Încă de la înfiinţarea UNPR, Gabriel Oprea a încercat să împace şi capra şi varza.

A crezut atât de mult în această formulă până s-a transformat în lup. În lupul cel rău pe care DNA vrea să-l ancheteze şi să-l trimită în judecată.

UNPR încă de pe vremea când nu avea un nume şi era numit simplu “grupul lui Oprea” a avut un statut aparte în rândul partidelor politice. Traian Băsescu s-a folosit de el pentru a realiza majoritatea necesară susţinerii guvernului Boc.

A venit rândul PSD să se folosească de UNPR pentru a reuşi să se menţină la guvernare după spargerea USL. În tăcere, cu tenacitate, invocând “interesul naţional”, Gabriel Oprea şi-a adunat un grup semnificativ de parlamentari astfel încât să poată înclina balanţa într-o parte sau alta.

A profitat de slăbiciunea oamenilor ajunşi în Parlament pe listele altor partide şi i-a racolat. Niciodată nu a câştigat o bătălie electorală pe teren. La el totul a fost un meşteşug care trecea drept diplomaţie. Întâi a luat de la PSD şi a dus la Băsescu. Apoi a luat de la PP-DD şi de la alte partide şi i-a dus spre PSD. Fără scandal, fără mare tam-tam.

Totuşi, o astfel de întreprindere necesită talent, răbdare şi nu în ultimul rând putere de convingere. Este adevărat că şi membrii partidului său s-au comportat ca o turmă de mieluşele. Nimeni nu comenta în front.

Acum aceste talente şi le va folosi pentru a convinge procurorii DNA că avea dreptul să se deplaseze prin aglomeraţia din Capitală în coloană, cu girofar în frunte. Dar întrebarea este spre ce se va îndrepta UNPR sub conducerea noului lider.

A plecat intempestiv, pe neaşteptate, exact ca Victor Ponta. Ca şi în cazul lui Victor Ponta, nu a reuşit săşi impună înlocuitorul.

L-a propus pe Valeriu Steriu, dar partidul l-a impus pe Neculai Onţanu. Primarul Sectorului 2 din Bucureşti este o figură destul de discretă. De altfel, toţi din UNPR sunt discreţi, nu se amestecă în scandaluri, stau în umbră de parcă ar avea ceva de ascuns. Cu o astfel de atitudine nu aduni voturi într-o campanie electorală.

Dacă se va păstra aceeaşi strategie, UNPR nu are şansa să obţină locuri în consiliile locale şi mai târziu să reintre în Parlament decât dacă rămâne în alianţa cu PSD. Este un partid care nu poate trăi decât într-un fel de simbioză cu alt partid mai mare. Nu se poate afirma că parazitează formaţiunile mai mari. Le aduce destule servicii încât să-l accepte ca partener. În esenţă UNPR a rămas ceea ce a fost la început: un grup.

Câtă vreme a fost  “grupul lui Oprea” a înregistrat numai succese. Evident, succese de salon. Nu ştim cum va evolua ca “grup al lui Onţanu”. Poate că Gabriel Oprea nu a fost singurul strateg. Poate că s-a urmat o terapie de grup şi există un fel de a fi politician marca UNPR. Acest partid este un fel de MISA a politicii româneşti, dar cu mai mulţi guru.

Dacă Gabriel Oprea era conştient că partidul nu va merge fără el, cu siguranţă nu şi-ar fi dat demisia. Cum spuneam, Gabriel Oprea a crezut atât de mult în împăcarea caprei cu varza până s-a transformat în lup. Iar un lup care pleacă de bunăvoie din fruntea turmei de mieluşele iarăşi este greu de imaginat.

Abonează-te acum Online!