19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Liderul opoziţiei loiale

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Odată cu retragerea lui Gabriel Oprea de la conducerea UNPR dispare de pe scena politică liderul opoziţiei loiale. Adică politicianul care atunci când se află la putere întinde o mână către opoziţie, iar atunci când este în opoziţie face pe placul puterii. Unii ar putea crede că Gabriel Oprea a jucat la două capete. Alţii ar putea cădea de acord că în orice condiţii este nevoie de o opoziţie constructivă şi de o putere care ţine să aibă raporturi bune cu opoziţia.

  Încă de la înfiinţarea UNPR, Gabriel Oprea a încercat să împace şi capra şi varza.

A crezut atât de mult în această formulă până s-a transformat în lup. În lupul cel rău pe care DNA vrea să-l ancheteze şi să-l trimită în judecată.

UNPR încă de pe vremea când nu avea un nume şi era numit simplu “grupul lui Oprea” a avut un statut aparte în rândul partidelor politice. Traian Băsescu s-a folosit de el pentru a realiza majoritatea necesară susţinerii guvernului Boc.

A venit rândul PSD să se folosească de UNPR pentru a reuşi să se menţină la guvernare după spargerea USL. În tăcere, cu tenacitate, invocând “interesul naţional”, Gabriel Oprea şi-a adunat un grup semnificativ de parlamentari astfel încât să poată înclina balanţa într-o parte sau alta.

A profitat de slăbiciunea oamenilor ajunşi în Parlament pe listele altor partide şi i-a racolat. Niciodată nu a câştigat o bătălie electorală pe teren. La el totul a fost un meşteşug care trecea drept diplomaţie. Întâi a luat de la PSD şi a dus la Băsescu. Apoi a luat de la PP-DD şi de la alte partide şi i-a dus spre PSD. Fără scandal, fără mare tam-tam.

Totuşi, o astfel de întreprindere necesită talent, răbdare şi nu în ultimul rând putere de convingere. Este adevărat că şi membrii partidului său s-au comportat ca o turmă de mieluşele. Nimeni nu comenta în front.

Acum aceste talente şi le va folosi pentru a convinge procurorii DNA că avea dreptul să se deplaseze prin aglomeraţia din Capitală în coloană, cu girofar în frunte. Dar întrebarea este spre ce se va îndrepta UNPR sub conducerea noului lider.

A plecat intempestiv, pe neaşteptate, exact ca Victor Ponta. Ca şi în cazul lui Victor Ponta, nu a reuşit săşi impună înlocuitorul.

L-a propus pe Valeriu Steriu, dar partidul l-a impus pe Neculai Onţanu. Primarul Sectorului 2 din Bucureşti este o figură destul de discretă. De altfel, toţi din UNPR sunt discreţi, nu se amestecă în scandaluri, stau în umbră de parcă ar avea ceva de ascuns. Cu o astfel de atitudine nu aduni voturi într-o campanie electorală.

Dacă se va păstra aceeaşi strategie, UNPR nu are şansa să obţină locuri în consiliile locale şi mai târziu să reintre în Parlament decât dacă rămâne în alianţa cu PSD. Este un partid care nu poate trăi decât într-un fel de simbioză cu alt partid mai mare. Nu se poate afirma că parazitează formaţiunile mai mari. Le aduce destule servicii încât să-l accepte ca partener. În esenţă UNPR a rămas ceea ce a fost la început: un grup.

Câtă vreme a fost  “grupul lui Oprea” a înregistrat numai succese. Evident, succese de salon. Nu ştim cum va evolua ca “grup al lui Onţanu”. Poate că Gabriel Oprea nu a fost singurul strateg. Poate că s-a urmat o terapie de grup şi există un fel de a fi politician marca UNPR. Acest partid este un fel de MISA a politicii româneşti, dar cu mai mulţi guru.

Dacă Gabriel Oprea era conştient că partidul nu va merge fără el, cu siguranţă nu şi-ar fi dat demisia. Cum spuneam, Gabriel Oprea a crezut atât de mult în împăcarea caprei cu varza până s-a transformat în lup. Iar un lup care pleacă de bunăvoie din fruntea turmei de mieluşele iarăşi este greu de imaginat.

Abonează-te acum Online!