20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Liderii FSLI critică eliminarea orelor de educaţie fizică din învăţământul primar

Scris de Vasile Nechita, 14 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Simion Hancescu, preşedintele FSLI

Simion Hancescu, preşedintele FSLI

Consecinţe – obezitatea şi concedierea a 1500 de profesori de sport

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să anuleze proiectul de ordin prin care

se propune eliminarea totală a orelor de educaţie fizică de la clasele pregătitoare şi I, precum şi a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “joc şi mişcare”, care va fi predată de învăţătoare.

Ore de sport eliminate la trei clase primare

Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educaţiei Naţionale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mişcării, un regim de viaţă nesănătos şi creşterea obezităţii în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere Ministerul Educaţiei Naţionale trimite în şomaj cel puţin 1.500 de profesori de sport.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia asupra propunerii Ministerului Educaţiei Naţionale prin care se doreşte modificarea planurilor-cadru din învăţământul primar. Concret, printr-un proiect de ordin de ministru, se doreşte eliminarea a: 2 ore/ săptămână de educaţie fizică la clasa pregătitoare, 2 ore/ săptămână la clasa I şi 1 oră/ săptămână la clasa a II. Printr-un simplu ordin, Ministerul Educaţiei Naţionale afectează sănătatea elevilor noştri şi încurajează obezitatea în rândul acestora!

Consecinţele măsurii ministerului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ reaminteşte ministrului Educaţiei Naţionale faptul că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de supraveghere a obezităţii copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalenţă a obezităţii de 11,6% şi a supraponderabilităţii de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educaţie fizică în şcoli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecţiuni.
Un alt efect negativ al acestui ordin este concedierea cel puţin 1.500 de profesori de sport, din unităţile şcolare din întreaga ţară. Colegii noştri vor fi pur şi simplu trimişi acasă, în şomaj, în condiţiile în care sistemul de învăţământ are nevoie de personal didactic calificat şi de programe care să încurajeze sportul şi mişcarea de la vârste cât mai mici. Înlocuirea profesorilor de sport cu învăţătoarele reprezină o formă mascatăde reducere a costurilor din educaţie, deşi guvernanţii s-au lăudat cu creşterea fondurilor pentru acest sistem.
“Ministrul Educaţiei Naţionale trebuie să retragă de urgenţă acest proiect de ordin cu consecinţe negative asupra sănătăţii elevilor, dar şi asupra cadrelor didactice care vor rămâne fără loc de muncă (…)”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.

Abonează-te acum Online!
  1. mipudeco a spus: 17 februarie 2019, ora 13:50

    Poate este o forma de a recunoaste ca nu avem baze sportive in scoli: teren de fotbal, baschet, bazin de inot sau chiar sali de sport. Daca le-am avea, alta ar fi starea de sanatate a populatiei.

  2. Satmarean a spus: 14 februarie 2019, ora 21:15

    Nu e vorba de eliminarea orelor de la clasele 0-2,se doreste ca invatatoarele sa predea Joc si miscare.Cele trei cadre didactice care au criticat acest ordin si au susţinut ca acest ordin sa nu se voteze,erau de la Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret „.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.