Image 1
Image 2

Liceul Unio-Traian Vuia derulează 4 proiecte europene

Proiectele au fost prezentate cu ocazia Zilei Cooperării Europene
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Proiectele au fost prezentate cu ocazia Zilei Cooperării Europene
Proiectele au fost prezentate cu ocazia Zilei Cooperării Europene

Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia“ a sărbătorit luni, 22 septembrie Ziua Cooperării Europene, prezentându-şi proiectele transfrontaliere derulate sau în derulare cu Ungaria, Slovacia şi Ucraina.
Coordonatorii de proiect au prezentat audienţei adunate în sala profesorală a unităţii de învăţământ beneficiile acestor proiecte şi necesitatea colaborării continue între ţările vecine. Motto-ul acestei întâlniri a fost “Să depășim graniţele pentru o activitate sporită. Să ne dezvoltăm împreună la graniţă“.
Finanţarea pentru toate cele patru proiecte în care Colegiul Tehnic sătmărean este angrenat se ridică la aproximativ 180 de mii de euro.

Scurtă prezentare a proiectelor

Primul proiect expus a fost prezentat de profesoara Al Akel Eva. Acesta s-a desfăşurat în perioada 1 mai 2012 – 30 aprilie 2013 în parteneriat cu Wesley János Tanintezmeny, Márokpapi, Ungaria. Scopul proiectului a fost de a lărgi cunoştinţele economice ale tinerilor. Grupul ţintă vizat de iniţiatorii proiectului a fost format din tineri români şi maghiari de 13-18 ani din învăţământul preuniversitar şi de peste 18 ani din cele două microregiuni. Prin acest proiect toţi cei 28 de profesori implicaţi au primit laptopuri şi au participat la seminarii atât în Satu Mare cât şi în Márokpapi. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani au avut loc concursuri pe teme de educaţie antreprenorială  atât în Ungaria cât şi în România. De asemenea, tot cu scopul de a pregăti viitori antreprenori, tinerii s-au întâlnit cu oameni de afaceri din ambele ţări, unde au discutat despre cum trebuie să gestionezi o afacere. Suma de finanţare a acestui proiect se ridică la 65 de mii de euro.
Al doilea proiect prezentat se numeşte “EBC*L“ şi anume European Business Competence* Licence. Prin acesta, 15 elevi de la mai multe licee din Satu Mare au putut să cunoască noţiunile de bază în ceea ce priveşte economia de piaţă. Certificatul obţinut este recunoscut în 28 de ţări din Europa. Toţi cei implicaţi în proiect au fost cunoscători de limbă maghiară, cursurile fiind în această limbă.  “EBC*L“ a fost realizat în parteneriat cu Ungaria şi prezentat de profesoara Silaghi Adriana Orhidea.
Proiectul cel mai de anvergură încă se derulează. Finanţarea acestuia este de 86 de mii de euro şi implică România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina. Acesta include trei mari puncte.     Primul face referire la cercetarea meşteşugurilor tradiţionale, fiind coordonat de profesorul Makara Kinga. Al doilea are în vedere consilierea adulţilor implicaţi, coordonaţi fiind de Szejke Ottilia, inspector şcolar. Al treilea punct se referă la cursuri de certificare pentru adulţi, activitatea coordonată de profesorul inginer Roman Lenuţa.
Ultimul proiect se numeşte “Leonardo da Vinci, Transfer de inovaţie“ şi face parte din Programul de învăţare pe toată durata vieţii (LLL) al Uniunii Europene 2007 – 2013. Acesta implică o intervenţie multilaterală pentru transferul de inovaţie axat pe transparenţa şi recunoaşterea competenţelor şi calificărilor  profesioniştilor care activează în sectorul turismului de sănătate. A fost demarat în 1 noiembrie 2011 şi se va încheia în 31 octombrie 2014. Parteneri în proiect sunt unităţi şcolare şi organizaţii din Italia, Belgia, Ungaria, Slovacia şi bineînţeles România.  Finanţarea pentru acest proiect s-a ridicat la 30 de mii de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns