Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Liceul Tehnologic Tarna Mare vinde porumb ştiuleţi din recolta proprie

Scris de Vasile Nechita, 04 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un anunţ postat pe Facebook ne-a stârnit curiozitatea în ceea ce priveşte activităţile unei instituţii de învăţământ din judeţ.

Dar să reproducem anunţul cu pricina: “Liceul Tehnologic Tarna Mare vinde porumb ştiuleţi. Cei interesaţi pot lua legătura cu direcţiunea şcolii”.

Lot agricol în administrarea liceului

Pe această temă am dialogat telefonic cu Maria Claudia Păcurar, directoarea liceului. “Copiii au un lot agricol de 36 de ari, pe care îl lucrează ei. Pe această parcelă au cultivat porumb, pe care avem de gând să-l valorificăm acum. Avem spaţii de depozitare, dar nu vrem să-l ţinem. Cu banii pe care îi vom obţine vom cumpăra seminţe, motorină, îngrăşăminte chimice şi naturale, tot ce e nevoie pentru reluarea unui nou ciclu de producţie. În acest an cultivăm porumb, dar la anul vom cultiva altceva, conform principiului rotaţiei culturilor”.

Viitori tehnicieni agronomi

Am mai aflat că numărul de copii de toate ciclurile se ridică la 504. Cu toţii învaţă în clădirea nouă, construită anul trecut. În general, în fiecare an se formează câte o clasă, cu excepţia a două clase a VII-a (paralele). Populaţia şcolară fluctuează de la an la an, dar pe o perioadă de 5 ani se menţine relativ constantă. Elevii din cele patru clase de liceu care se specializează ca tehnicieni agronomi, efectuează câte două zile pe săptămână practică comasată. Recoltarea şi alte lucrări le fac manual, dar aratul şi alte lucrări se efectuează cu tractoarele şcolii, de care se ocupă doi ingineri agronomi instructori de practică. Ei supervizează efectuarea practicii, iar şcoala mai are în dotare şi alte utilaje agricole. În afară de asta, elevii din clasa a XII-a urmează şi cursuri de conducere auto, categoria B.

Viitorul absolvenţilor din Tarna Mare

Liceul Tehnologic Tarna Mare cuprinde toate instituţiile de învăţământ de pe raza comunei Tarna Mare, având ca structuri arondate: Grădiniţa cu Program Normal Tarna Mare, Şcoala Primară Nr. 2 Tarna Mare, Şcoala Gimnazială Valea Seacă şi Şcoala Primară Bocicău.
În afară de calificarea lor de bază, elevii din clasa a XII-a urmează şi cursuri de conducere auto, categoria B. După absolvire, unii pleacă la lucru în străinătate, alţii îşi întocmesc proiecte pentru microferme de culturi agricole diverse, pomi sau ferme de animale.
Deocamdată, site-ul liceului nu este actualizat, dar directoare promite că urmează să facă altul “şi atunci vom introduce toate datele la zi”, precizează Claudia Păcurar. Tot interlocutoarea ne-a rezolvat şi problema fotografiilor realizate de profesorul Vasile Conioşi Mesteşanu, fotografii în care avem imagini cu elevii aflaţi într-o zi de practică la culesul porumbului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.