Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Adrian Marc, titlul emisiunii: Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare are un nou manager (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Silviu Zetea, titlul emisiunii: Ce îl aşteaptă pe Liviu Dragnea? (reluare) 02.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, titlul emisiunii: Ioan Man, o carieră în slujba conservării biodiversităţii 03.45 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.43 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Noutăţi în Codul Silvic 05.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Ultimii împletitori de nuiele din Odoreu 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Adrian Marc, titlul emisiunii: Spitalul judeţean de Urgenţă Satu Mare are un nou manager (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Obiceiurile fericirii 10.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, titlul emisiunii: Ioan Man, o carieră în slujba conservării biodiversităţii 11.18 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Silviu Zetea, titlul emisiunii: Ce îl aşteaptă pe Liviu Dragnea? (reluare) 13.00 Ştiri 13.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor şi alte drepturi pe înţelesul tuturor 14.28 Teleshopping 14.44 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Daniel Balogh – raport la 4.600 de zile 15.55 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, titlul emisiunii: Dacian Nastai s-a şcolit la UEFA 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ionuţ Tripon, Remus Pirici, Marian Vanca, titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician? 17.55 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Jakab Emeric, titlul emisiunii: Caii sătmăreni de performanţă apreciaţi în Europa 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Liceul Tehnologic Tarna Mare vinde porumb ştiuleţi din recolta proprie

Scris de Vasile Nechita, 04 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un anunţ postat pe Facebook ne-a stârnit curiozitatea în ceea ce priveşte activităţile unei instituţii de învăţământ din judeţ.

Dar să reproducem anunţul cu pricina: “Liceul Tehnologic Tarna Mare vinde porumb ştiuleţi. Cei interesaţi pot lua legătura cu direcţiunea şcolii”.

Lot agricol în administrarea liceului

Pe această temă am dialogat telefonic cu Maria Claudia Păcurar, directoarea liceului. “Copiii au un lot agricol de 36 de ari, pe care îl lucrează ei. Pe această parcelă au cultivat porumb, pe care avem de gând să-l valorificăm acum. Avem spaţii de depozitare, dar nu vrem să-l ţinem. Cu banii pe care îi vom obţine vom cumpăra seminţe, motorină, îngrăşăminte chimice şi naturale, tot ce e nevoie pentru reluarea unui nou ciclu de producţie. În acest an cultivăm porumb, dar la anul vom cultiva altceva, conform principiului rotaţiei culturilor”.

Viitori tehnicieni agronomi

Am mai aflat că numărul de copii de toate ciclurile se ridică la 504. Cu toţii învaţă în clădirea nouă, construită anul trecut. În general, în fiecare an se formează câte o clasă, cu excepţia a două clase a VII-a (paralele). Populaţia şcolară fluctuează de la an la an, dar pe o perioadă de 5 ani se menţine relativ constantă. Elevii din cele patru clase de liceu care se specializează ca tehnicieni agronomi, efectuează câte două zile pe săptămână practică comasată. Recoltarea şi alte lucrări le fac manual, dar aratul şi alte lucrări se efectuează cu tractoarele şcolii, de care se ocupă doi ingineri agronomi instructori de practică. Ei supervizează efectuarea practicii, iar şcoala mai are în dotare şi alte utilaje agricole. În afară de asta, elevii din clasa a XII-a urmează şi cursuri de conducere auto, categoria B.

Viitorul absolvenţilor din Tarna Mare

Liceul Tehnologic Tarna Mare cuprinde toate instituţiile de învăţământ de pe raza comunei Tarna Mare, având ca structuri arondate: Grădiniţa cu Program Normal Tarna Mare, Şcoala Primară Nr. 2 Tarna Mare, Şcoala Gimnazială Valea Seacă şi Şcoala Primară Bocicău.
În afară de calificarea lor de bază, elevii din clasa a XII-a urmează şi cursuri de conducere auto, categoria B. După absolvire, unii pleacă la lucru în străinătate, alţii îşi întocmesc proiecte pentru microferme de culturi agricole diverse, pomi sau ferme de animale.
Deocamdată, site-ul liceului nu este actualizat, dar directoare promite că urmează să facă altul “şi atunci vom introduce toate datele la zi”, precizează Claudia Păcurar. Tot interlocutoarea ne-a rezolvat şi problema fotografiilor realizate de profesorul Vasile Conioşi Mesteşanu, fotografii în care avem imagini cu elevii aflaţi într-o zi de practică la culesul porumbului.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.