Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Liber la mitinguri, pro şi contra

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mitingurile sunt în general manifestări de protest. Altfel nu-şi au rostul. PSD a ajuns însă la concluzia că trebuie să organizeze mitinguri de susţinere a guvernului. Decizia s-a luat la Herculane. Aşadar, în perioada următoare pâlcuri-pâlcuri de oameni se vor aduna în centrele oraşelor şi îşi vor exprima prin pancarte şi prin viu grai susţinerea faţă de măsurile luate de guvern, faţă de proiectele de lege adoptate de parlament şi nu în ultimul rând faţă de liderii partidului.

După cum se vede, PSD vrea să le ia celor din opoziţie şi ultima lor armă, demonstraţiile de stradă. Are PSD nevoie de asta? De fapt vrea să preîntâmpine mitingurile care vor însoţi adoptarea legilor justiţiei. După controversata revoluţie fiscală urmează cel mai mare hop al coaliţiei, modificarea legilor care au făcut din DNA o forţă de temut.

Nu mai este pentru nimeni un secret că între puterile statului se dă o luptă crâncenă. Pe de o parte se află PSD şi ALDE, pe de altă parte preşedintele Iohannis, PNL şi USR, iar în subsidiar DNA.

PSD-ALDE acuză abuzurile instituţiilor de forţă, în acelaşi timp fiind acuzat că vrea să-şi subordoneze justiţia. Mitingurile şi contra-mitingurile vor urma această direcţie. Pro şi contra legilor justiţiei se vor declanşa energiile a mii de persoane pe întreaga durată a lunii cadourilor, a postului Crăciunului. Cine va ceda primul va fi înfrânt.

Este destul de dificil să prevezi cine are dreptate. Este foarte posibil ca PSD să aibă dreptate, pentru că abuzuri s-au făcut. Este foarte greu şi să-i dai dreptate, pentru că în lupta împotriva corupţiei s-au făcut paşi importanţi. Câte un pic de dreptate are fiecare parte.

Greşeli fac şi cei aflaţi la guvernare, şi cei din opoziţie. Greşeşte şi preşedintele Klaus Iohannis. De exemplu este greşit ca un şef de stat să-şi critice ţara când se află în străinătate. Klaus Iohannis declara cu nonşalanţă la Stockholm că România are o creştere economică nesustenabilă.

Este la fel cu părintele care spune în public că fiul său are râie. Aşa ceva nu se face. Şi nu este singurul caz. Klaus Iohannis şi-a făcut un obicei din a critica situaţia din România când se află în străinătate.

Mitingurile organizate de PSD probabil îl vor avea ca ţintă şi pe preşedinte. 2018 este un an pre-electoral. Au trecut deja trei ani de la alegerile prezidenţiale. PSD încă nu are un candidat, iar dacă un partid câştigă alegerile şi nu are de partea sa preşedintele este foarte greu să guverneze.

Ieşirea în stradă, indiferent de motiv, este un semn de instabilitate politică. PNL a chemat încă de acum două săptămâni oamenii în stradă. Cu siguranţă opoziţia are de câştigat dacă protestează, dar ce câştigă un partid aflat la guvernare?

Dacă nu are un motiv, motivele se inventează în stradă. Pentru că strada este inventivă. Poate greşim, dar este posibil ca în spatele mitingurilor să se ascundă intenţia PSD de a cere demisia sau suspendarea preşedintelui.

Tensiunea dintre guvern, majoritatea parlamentară şi preşedinte a atins acelaşi grad ca în timpul lui Traian Băsescu. Supuse unei presiuni din ce în ce mai puternice, PSD şi ALDE ar putea recurge la această soluţie extremă, dar constituţională din moment ce este înscrisă în Constituţie.

S-ar părea că nu mai există niciun fel de dialog între primii trei oameni în stat. De la adversitate s-a ajuns la duşmănie. Intrarea în anul Centenarului va amplifica tensiunile, iar în numele consensului naţional se pot declanşa cele mai teribile lupte. Inclusiv de stradă.

Abonează-te acum Online!