Image 1
Image 2

Lia Paul Trifu expune postum alături de soțul ei la Galeria UAPR

Artiști prezenți la vernisaj
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Artiști prezenți la vernisaj
Artiști prezenți la vernisaj

O prezentare a vieții regretatei pictorițe a fost făcută de profesorul Gh. Munteanu

O expoziție importantă și emoționantă s-a deschis ieri în Galeria de Artă administrată de filiala sătmăreană a Uniunii Artiștilor Plastici din România, aflată la ieșirea din Piața 25 Octombrie spre Pasajul Corneliu Coposu.

În octombrie 2018, în timp ce participa, ca de obicei, la liturghia catolică de seară, alături de soțul ei, pictorița și designerul Lia Paul Trifu a murit subit în timp ce contribuia direct la programul Liturghiei Cuvântului. Lăsa în urmă un soț îndurerat și trei copii în floarea vârstei, dar și multă frumusețe adunată în creațiile sale.

Lia Paul-Trifu a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, după studii gimnaziale şi liceale urmate în domeniul artistic la Satu Mare. A lucrat în departamentul de design și creație al Intreprinderii “Textila Ardeleana”, iar alături de soțul ei Gheorghe Paul Trifu a început o serie de expoziții de pictură în care își reuneau lucrările create în atelierul comun al familiei. Talentul artistic a fost moștenit de fiicele Codruța și Casandra, prezente și ele la vernisaj.

La un an și o lună de la trecerea la cele veșnice a Liei Paul Trifu, arta sa a revenit pe simeze în fața publicului, însoțită și acum de lucrările partenerului ei de viață și creație. Prima dintre cele două săli ale Galeriei UAPR îi este dedicată în întregime. Expozițiile comune ale familiei Paul Trifu aveau o periodicitate de 5 ani între ele, ultima având loc la Muzeul de Artă la începutul anului 2016. Intenția celor doi soți era ca ele să devină mai dese, o dată la 3 ani, și promisiunea a fost îndeplinită cu toate că pentru Lia Paul Trifu expoziția curentă este una postumă. Regăsim în ea câteva din lucrările expuse în 2016, dar inedite sunt creațiile de design textil, realizate manual sau cu ajutorul tehnicii digitale, cu mare sensibilitate și finețe a desenului și compoziției, cu teme florale, animale legendare (dragoni), lumea făpturilor oceanului, bogăția cromatică și blândețea contrastelor oferindu-ne nouă, privitorilor, oglinda unui suflet plin de culoare. Iese în evidență un tablou al Patimilor, intitulat “Suprema iubire”, auster, realist, cu o tulburătoare linie a sângelui izvorât din creștetul Mântuitorului străpuns de coroana de spini. Un detaliu care pare trasat cu durere, cu sânge. Cu infinită simțire. Pe peretele de vizavi se poate contempla ultima lucrare a Liei, rămasă neterminată.

În sala a doua dedicată picturii lui Gheorghe Paul Trifu, cu portrete expresive și peisaje impunătoare realizate în Maramureș sau în Italia, în regiunea Romei, într-o manieră hrănită de tradiția școlii băimărene, rețin atenția două prezențe< un perete este dedicat unui calendar și unor felicitări realizate cu aceeași finețe și atenție la detaliu de Lia și un tablou de o simplitate sfâșietoare în eleganța compoziției sale, intitulat “Singur”, în care pictorul și-a turnat parcă întreaga melancolie și dorul necurmat.

Un expozeu despre viața Liei Paul Trifu a prezentat la vernisaj profesorul Gheorghe Munteanu, prieten vechi de familie. Artista a fost prezentă în galerie prin intermediul unor imagini înregistrate la Muzeu cu ocazia expoziției din 2016. Au ținut să fie prezente la vernisaj o mulțime de personalități din lumea artelor plastice și oameni de litere, alături de prietenii celor două suflete pereche unite prin artă și iubire ca doi pomi cu aceeași sevă și aceeași rodire.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with