Lia Paul Trifu expune postum alături de soţul ei la Galeria UAPR | Informaţia Zilei

Lia Paul Trifu expune postum alături de soţul ei la Galeria UAPR

Scris de Vasile Andreica, 06 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Artişti prezenţi la vernisaj

Artişti prezenţi la vernisaj

O prezentare a vieţii regretatei pictoriţe a fost făcută de profesorul Gh. Munteanu

O expoziţie importantă şi emoţionantă s-a deschis ieri în Galeria de Artă administrată de filiala sătmăreană a Uniunii Artiştilor Plastici din România, aflată la ieşirea din Piaţa 25 Octombrie spre Pasajul Corneliu Coposu.

În octombrie 2018, în timp ce participa, ca de obicei, la liturghia catolică de seară, alături de soţul ei, pictoriţa şi designerul Lia Paul Trifu a murit subit în timp ce contribuia direct la programul Liturghiei Cuvântului. Lăsa în urmă un soţ îndurerat şi trei copii în floarea vârstei, dar şi multă frumuseţe adunată în creaţiile sale.

Lia Paul-Trifu a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, după studii gimnaziale şi liceale urmate în domeniul artistic la Satu Mare. A lucrat în departamentul de design şi creaţie al Intreprinderii “Textila Ardeleana”, iar alături de soţul ei Gheorghe Paul Trifu a început o serie de expoziţii de pictură în care îşi reuneau lucrările create în atelierul comun al familiei. Talentul artistic a fost moştenit de fiicele Codruţa şi Casandra, prezente şi ele la vernisaj.

La un an şi o lună de la trecerea la cele veşnice a Liei Paul Trifu, arta sa a revenit pe simeze în faţa publicului, însoţită şi acum de lucrările partenerului ei de viaţă şi creaţie. Prima dintre cele două săli ale Galeriei UAPR îi este dedicată în întregime. Expoziţiile comune ale familiei Paul Trifu aveau o periodicitate de 5 ani între ele, ultima având loc la Muzeul de Artă la începutul anului 2016. Intenţia celor doi soţi era ca ele să devină mai dese, o dată la 3 ani, şi promisiunea a fost îndeplinită cu toate că pentru Lia Paul Trifu expoziţia curentă este una postumă. Regăsim în ea câteva din lucrările expuse în 2016, dar inedite sunt creaţiile de design textil, realizate manual sau cu ajutorul tehnicii digitale, cu mare sensibilitate şi fineţe a desenului şi compoziţiei, cu teme florale, animale legendare (dragoni), lumea făpturilor oceanului, bogăţia cromatică şi blândeţea contrastelor oferindu-ne nouă, privitorilor, oglinda unui suflet plin de culoare. Iese în evidenţă un tablou al Patimilor, intitulat “Suprema iubire”, auster, realist, cu o tulburătoare linie a sângelui izvorât din creştetul Mântuitorului străpuns de coroana de spini. Un detaliu care pare trasat cu durere, cu sânge. Cu infinită simţire. Pe peretele de vizavi se poate contempla ultima lucrare a Liei, rămasă neterminată.

În sala a doua dedicată picturii lui Gheorghe Paul Trifu, cu portrete expresive şi peisaje impunătoare realizate în Maramureş sau în Italia, în regiunea Romei, într-o manieră hrănită de tradiţia şcolii băimărene, reţin atenţia două prezenţe< un perete este dedicat unui calendar şi unor felicitări realizate cu aceeaşi fineţe şi atenţie la detaliu de Lia şi un tablou de o simplitate sfâşietoare în eleganţa compoziţiei sale, intitulat “Singur”, în care pictorul şi-a turnat parcă întreaga melancolie şi dorul necurmat.

Un expozeu despre viaţa Liei Paul Trifu a prezentat la vernisaj profesorul Gheorghe Munteanu, prieten vechi de familie. Artista a fost prezentă în galerie prin intermediul unor imagini înregistrate la Muzeu cu ocazia expoziţiei din 2016. Au ţinut să fie prezente la vernisaj o mulţime de personalităţi din lumea artelor plastice şi oameni de litere, alături de prietenii celor două suflete pereche unite prin artă şi iubire ca doi pomi cu aceeaşi sevă şi aceeaşi rodire.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345