Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Legendara artistă Yayoi Kusama, contemporana lui Andy Warhol, va avea un muzeu la Tokyo

Scris de Vasile Andreica, 02 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Yayoi Kusama

Yayoi Kusama

Legendara artistă japoneză Yayoi Kusama, în vârstă de 88 de ani, care a făcut parte din aceeaşi generaţie cu Andy Warhol, are de duminică un muzeu la Tokyo. Celebritatea ei i-a determinat pe organizatori să restricţioneze intrarea la 200 de persoane în ziua inaugurării, informează The Guardian.

O clădire cu cinci etaje, din suburbiile oraşului Tokyo, fără personalitate, va fi dedicată lucrărilor artistei, care au suscitat un imens interes încă înainte de ianugurare.

Muzeul este dedicat artistei avangardiste a cărei carieră de 60 de ani cuprinde zeci de mii de lucrări cu nenumărate buline.

Aceste motive artistice ale lui Kusama vor fi predominante în muzeu, de la intrare, la fel şi în lift sau pe pereţii de sticlă de la toaletă.

Celebritatea ei, ajunsă acum la vârsta de aur, potrivit criticilor, a făcut ca reprezentanţii muzeului să restricţioneze numărul de vizitatori la un grup de 50 de persoane de patru ori pe zi pentru un tur de 90 de minute fiecare.

Kusama şi-a transformat obsesiile în culori şi instalaţii începând din anii 1950, când a făcut parte din aceeaşi generaţie a artiştilor din New York care a dat-o pe Georgia O’Keeffe.

Însă doar în ultimele două decenii lucrările semnate Yayoi Kusama au atras admiraţia, câştigând titlul de artistul preferat al anului 2014, în acelaşi an în care o lucrare de-a sa a fost vândută cu 7,1 milioane de dolari (5,3 milioane de lire sterline).

Spaţiile deschise ale muzeului, pereţii albi şi liniile curbe formează un decor minimalist pentru zecile de picturi colorate sau alb-negru care acoperă pereţii celor două galerii principale.

Expoziţia inaugurală, „Creation is a Solitary Pursuit, Love is What Brings You Closer to Art”, deschisă de la 1 octombrie 2017 până în 25 februarie 2018, cuprinde cele mai recente lucrări ale artistei împărţite în două secţiuni: „My Eternal Soul” este o colecţie de mari picturi acrilice – unele nevăzute până acum – în culori aprinse pe care Kusama le-a început în 2009 şi „Love Forever”, care este formată din 50 de pânze desenate cu maker care reflectă fascinaţia ei pentru repetiţie şi abundenţă.

Yayoi Kusama este o artistă şi scriitoare japoneză, născută pe 22 martie 1929, în Matsumoto. De-a lungul carierei sale ea a făcut pictură, colaje, sculptură, instalaţii, cele mai multe reflectând predilecţia ei pentru culori psihedelice, repetiţie şi şabloane.

Este o precursoare a pop-art-ului şi a mişcărilor minimaliste şi femeniste în artă, Kusama influenţându-i pe contemporani ca Andy Warhol, Claes Oldenburg şi George Segal.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.