Image 1
Image 2

Legea pensiilor a fost promulgată, dar disputele pe seama ei continuă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Punctul de pensie va crește la fiecare început de toamnă. Ludovic Orban nu e prea convins

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR.

Majorări prevăzute de lege

Legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021: la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei; la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

Mai mulţi lideri ai Opoziţiei au declarat, însă, că legea nu este sustenabilă şi că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Alte prevederi

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Liderul PNL are obiecții

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, propune ca mecanismul de creştere a pensiilor să fie anual, iar creşterea să fie compensată cu inflaţia, dar şi cu mărirea salariului mediu brut pe economie.

“Ceea ce ne dorim este ca mecanismul de creştere a pensiilor să fie un mecanism anual, aşa cum a fost vechea lege a pensiilor pe care am susţinut-o, iar creşterea pensiei să se bazeze pe nişte date clare, realiste, din zona economică. Orice creştere a pensiei să se bazeze pe creşterea inflaţiei, compensarea pensiei datorită creşterii inflaţiei şi de asemenea (…) să crească pensia anual în funcţie de creşterea salariului mediu brut pe economie”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

El crede că în stilul practicat de guvernarea PSD-ALDE, prin care pensiile nu au fost majorate de la 1 ianuarie, o să se ajungă la creşteri de pensii cu o întârziere mare, care să nu ţină cont de posibilitatea de indexare anuală a acestora.

Fifor: Nu speriați oamenii

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, le-a transmis, luni, politicienilor din opoziţie să nu mai sperie oamenii că vor creşte cheltuielile cu noua lege a pensiilor şi le cere să nu mai catalogheze actul normativ ”pomană electorală”. ”Sunteţi prizonierii unei viziuni de conţopist”, le-a transmis Fifor, afirmând că odată cu creşterea cheltuielilor pentru plata pensiilor cresc şi încasările la buget.

”Da, necesarul pentru plata pensiilor va creşte până la 149 miliarde lei în 2022 (faţă de 76 mld. în acest an). Dar uitaţi-vă şi la creşterea PIB, care va fi de peste 23% faţă de nivelul actual!”, susţine Fifor. Acesta afirmă că pensiile vor reprezenta 11,7% din PIB, încă sub media europeană de 12,9%.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with