Image 1
Image 2

Legea defăimării provoacă un nou scandal în Parlament

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Şedinţa Camerei Deputaţilor de miercuri a fost marcată de o dispută pe tema Legii defăimării, liberalul Eugen Nicolăescu cerându-i preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să retragă de pe ordinea de zi această iniţiativă.

PNL va sesiza Comisia juridică cu privire la faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul pe parcursul şedinţei în care aleşii au dezbătut scoaterea de pe ordinea de zi a Legii defăimării, a declarat, miercuri, în plen, deputatul PNL Ludovic Orban, care i-a reproşat lui Zgonea că l-a lăsat pe Liviu Dragnea să vorbească în plen mai mult decât prevedea Regulamentul Camerei Deputaţilor.

La rândul său, Zgonea a susţinut că nu are voie să scoată de pe ordinea de zi un proiect de lege. ”Dacă eu scoteam un proiect de lege pentru că voiam eu, atunci încălcam Regulamentul, dar se pare că unii nu citesc, atunci eram supus sancţiunii Comisiei juridice pentru că eu voiam să scot de pe ordinea de zi fără aprobarea plenului, care este suveran, un proiect de lege”, a adăugat el.

Zgonea: Legea defăimării luptă cu legea prevenției

Valeriu Zgonea a susţinut, miercuri, că PNL face un joc politic şi vrea să facă din Legea defăimării o contrabalansare a proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, propus de liberali, care a fost intens discutat în spaţiul public.

”Nu putem să ne păcălim, PNL vrea să facă din această lege (Legea defăimării-n.r.), care este importantă pentru România şi este unică în spaţiul european, o contrabalansare la proiectul de lege care a creat rumoare în spaţiul public (Legea prevenţiei în sănătate-n.r.). Şi au găsit acest instrument, dimineaţă, au găsit cuiul lui Pepelea”, a declarat Valeriu Zgonea.

El a suspendat miercuri şedinţa plenului, după ce liderii gruprurilor parlamentare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la scoaterea de pe ordinea de zi a Legii defăimării, convocând BP pentru a adopta o nouă ordine de zi.

Dragnea: Fondul legii este toleranța

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că fondul acestui proiect este ”toleranţa şi umanitatea”, dezbaterile pe tema restricţionării libertăţii presei fiind false. ”Din păcate constat că ne ferim să vorbim despre obiectul reglementării, fondul legii este toleranţa şi umanitatea. Încă de aseară, accentul se pune pe speţe false şi se manipulează într-un fel care nu este nou”, a declarat Dragnea.

‘Nu există după adoptarea amendamentelor din comisie de ieri nicio virgulă care să nu dea posibilitatea presei, de exemplu, să critice politicienii sau să îi facă în toate felurile. Nu există nici un fel de prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni politic sau nepolitici care sunt consideraţi corupţi sau în alt fel”, a explicat Liviu Dragnea.

”Important este ca acum când se maifestă drama unor conflicte între culturi care fac zeci de mii de victime să rămânem lucizi şi să ne apărăm de populişti care vor să creeze ură sau răzbunare”, a spus liderul PSD.

Certurile au durat mai mult de o oră

După mai mult de o oră de certuri, preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, a propus scoaterea propunerii semnate de Liviu Dragnea de pe ordinea de zi pentru că legea nu a parcurs traseul legislativ prevăzut de Regulament.

În urma votului, rezultatul a fost de 63 de voturi ”pentru”, 41 ”împotrivă” şi 43 de ”abţineri”.

Motivul disputei este reprezentat de faptul că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin 3 zile înaintea dezbaterii proiectului de lege şi cu cel puţin 5 zile, în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede articolul 69, alineatul 2, ci a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri.

Deputatul Remus Cernea a cerut de la Tribuna Parlamentului să se oprească “practicile neregulamentare”, afirmând că până când Regulamentul va fi schimbat, el trebuie să fie respectat. “Este o încălcare flagrantă, nu putem încălca Regulamentul”, a spus Cernea.

2 comentarii

  1. Eu ca preot ortodox, prin LEGEA DEFĂIMĂRII, înseamnă că nu mai pot să-mi apăr credinţa, căci, apărând-o, am defăimat pe cel care nu este ortodox. În schimb, Ateul sau cel de altă credinţă nu va fi deloc sancţionat dacă îmi va defăima credinţa mea.

Lasă un răspuns

Connect with