"Legea celui mai puternic" în premieră duminică la Teatrul de Nord | Informaţia Zilei

”Legea celui mai puternic” în premieră duminică la Teatrul de Nord

Scris de Vasile Andreica, 13 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord prezintă o nouă premieră duminică, 16 februarie, de la ora 19, în Sala Mare, cu o piesă foarte recentă a dramaturgului elveţian Dominik Busch: ”Legea celui mai puternic”, tradusă din germană de Ioana Petre.

Regia noului spectacol este semnată de Catinca Drăgănescu. Compoziţie muzicală şi sound design: Cristian Vieriu. Compoziţie vocală şi aranjament coral: Diana Dolcan. Concept vizual: Interior8 cu Cristian Gătina ca asistent de scenografie. Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu.

Din distribuţie fac parte actorii Ioana Cheregi, Crina Andriucă, Roxana Fânaţă, Adriana Vaida, Ciprian Vultur, Andrei Stan, Andrei Gîjulete, Cătălin Mareş, Carmen Frăţilă, Raluca Mara, Romul Moruţan.

Tânăra regizoare Nadia Studer lucrează febril la ultimul ei proiect. Este vorba despre un film documentar pe tema exploatărilor miniere din Columbia şi a abuzurilor comise de corporaţiile multinaţionale prelucrătoare de cărbune. Păduri tăiate ilegal, sate relocate forţat şi demonstraţii de violenţă extremă tulbură frecvent viaţa localnicilor distrugând mediul şi comunitatea. Pentru a dovedi asta ȋnsă Nadja are nevoie de un martor dispus să rupă secretul legat de cooperarea dintre grupul minier şi grupările paramilitare din zonă. Lucrurile devin cu atât mai dificile cu cât tatăl Nadjei este chiar CEO-ul acestei corporaţii. Iar viaţa din Columbia este foarte diferită de cea din Elveţia.

”Textul dramaturgului elveţian Dominik Busch frapează prin actualitate aducând în discuţie teme ca abuzul economic, exploatarea sau distrugerea mediului. Piesa este un veritabil thriller psihologic despre lumea – junglă de azi şi morala duală care o domină. Deşi se vorbeşte despre exploatările miniere din Columbia şi efectele imperialismului economic, tema este extrem de reprezentativă şi pentru România. Fie că vorbim despre tăierile ilegale de păduri – cazuri ca Roşia Montană, Certej sau Pungeşti – este evident că şi noi ne aflăm în ipostaza de a opta (ca societate) care sunt valorile care ne reprezintă. (…) La graniţa dintre teatru şi film, Legea celui mai puternic propune spectatorilor o experienţă teatrală inedită, o călătorie palpitantă printr-un univers puternic senzorial, un poem muzical menit să incite imaginaţia publicului şi să provoace la dezbatere”, spune regizoarea Catinca Drăgănescu.

Dominik Busch, născut la Sarnen în 1979 şi crescut la Lucerne (Elveţia), a terminat Şcoala de muzică din Lucerne, apoi a studiat filozofie şi literatură germană la Zurich şi Berlin. Este dramaturg, autor de piese radiofonice şi basist. În perioada 2016-2017 lucrează la Teatrul Basel din Elveţia, unde scrie piesa „Das Recht des Stärkeren” („Dreptul celor mai puternici”). Spectacolul a avut premiera la acest teatru, în ianuarie 2018 (regia Felicitas Brucker).

Este valabil abonamentul ”Ştefan Mareş”, iar spectacolul durează aproape 2 ore fără pauză.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517