20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Lecţie de gastronomie la Colegiul Economic şi Grădiniţa „Dumbrava minunată”

Scris de Vasile Nechita, 22 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Iniţiatorii Proiectului „Să ne păstrăm tradiţiile” încearcă, prin varii activităţi, să readucă în prim-plan modalităţi cât mai simple şi autentice de preparare a unor bucate de mare însemnătate în viaţa gospodarilor români.

Şi pentru că tradiţiile trebuie transmise următoarelor generaţii, elevii clasei a X-a A din cadrul Colegiului Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi-au propus să le ofere celor mici, grupa mică „Bună dimineaţa” de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Satu Mare, o lecţie de gastronomie: prepararea unor „cocuţi” pe vatră. Micuţii bucătari au fost entuziasmaţi de întregul proces tehnologic, descoperind gusturi şi texturi interesante, asistând nerăbdători la toate etapele de pregătire: frământare, dospire, coacere, ambalare.

Prepararea pâinii pe vatră

Astfel, în data de 21 decembrie 2017, a avut loc activitatea cu specific tradiţional, care a vizat familiarizarea copiilor de la grădiniţă cu tehnicile tradiţionale de procesare a alimentelor. Concret, este vorba de prepararea pâinii pe vatră, după o reţetă veche, o tehnică pe cât de simplă, pe atât de apreciată datorită obţinerii unui produs finit foarte gustos. Şi cum GPP „Dumbrava Minunată” se mândreşte cu un cuptor tradiţional construit în incinta clădirii, „cocuţii” au fost copţi pe vatră. Produsele obţinute au fost comercializate în incinta grădiniţei gazdă, în cadrul Târgului de Crăciun, iar banii strânşi au fost donaţi în scop caritabil.

Continuă seria proiectelor

Organizatorii acestei acţiuni, directoarea Nicoleta Gale, profesoarele pentru învăţământ preprimar, Florica Dobran, Rodica Timp şi câţiva părinţi, cu copiii din grupa mică, în parteneriat cu profesoara dr. Năstaca Pişcoran, împreună cu elevii clasei a X-a A, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” continuă seria acestor ateliere. Ei au în vedere succesul celor precedente: Şezătoarea de Sânt Andrei, Dragobetele, Atelierul de încondeiere de ouă de Paşte şi cel de pictură pe sticlă. Totodată, îşi propun continuarea acestor ateliere pentru a insufla tinerelor generaţii păstrarea şi respectarea valorilor noastre tradiţionale, aşa cum predecesorii noştri le-au păstrat neîntinate de-a lungul veacurilor.
Informaţiile ne-au fost comunicate de echipa de proiect.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.