Image 1
Image 2

Lecție de gastronomie la Colegiul Economic și Grădiniţa „Dumbrava minunată”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inițiatorii Proiectului „Să ne păstrăm tradițiile” încearcă, prin varii activități, să readucă în prim-plan modalități cât mai simple și autentice de preparare a unor bucate de mare însemnătate în viața gospodarilor români.

Și pentru că tradițiile trebuie transmise următoarelor generații, elevii clasei a X-a A din cadrul Colegiului Economic „Gheorghe Dragoș” Satu Mare și-au propus să le ofere celor mici, grupa mică „Bună dimineața” de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Satu Mare, o lecție de gastronomie: prepararea unor „cocuți” pe vatră. Micuții bucătari au fost entuziasmați de întregul proces tehnologic, descoperind gusturi și texturi interesante, asistând nerăbdători la toate etapele de pregătire: frământare, dospire, coacere, ambalare.

Prepararea pâinii pe vatră

Astfel, în data de 21 decembrie 2017, a avut loc activitatea cu specific tradițional, care a vizat familiarizarea copiilor de la grădiniță cu tehnicile tradiționale de procesare a alimentelor. Concret, este vorba de prepararea pâinii pe vatră, după o rețetă veche, o tehnică pe cât de simplă, pe atât de apreciată datorită obținerii unui produs finit foarte gustos. Și cum GPP „Dumbrava Minunată” se mândrește cu un cuptor tradițional construit în incinta clădirii, „cocuții” au fost copți pe vatră. Produsele obținute au fost comercializate în incinta grădiniței gazdă, în cadrul Târgului de Crăciun, iar banii strânși au fost donați în scop caritabil.

Continuă seria proiectelor

Organizatorii acestei acțiuni, directoarea Nicoleta Gale, profesoarele pentru învățământ preprimar, Florica Dobran, Rodica Timp și câțiva părinți, cu copiii din grupa mică, în parteneriat cu profesoara dr. Năstaca Pișcoran, împreună cu elevii clasei a X-a A, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” continuă seria acestor ateliere. Ei au în vedere succesul celor precedente: Șezătoarea de Sânt Andrei, Dragobetele, Atelierul de încondeiere de ouă de Paște și cel de pictură pe sticlă. Totodată, își propun continuarea acestor ateliere pentru a insufla tinerelor generații păstrarea și respectarea valorilor noastre tradiționale, așa cum predecesorii noștri le-au păstrat neîntinate de-a lungul veacurilor.
Informaţiile ne-au fost comunicate de echipa de proiect.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with