Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Lecţie de gastronomie la Colegiul Economic şi Grădiniţa „Dumbrava minunată”

Scris de Vasile Nechita, 22 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Iniţiatorii Proiectului „Să ne păstrăm tradiţiile” încearcă, prin varii activităţi, să readucă în prim-plan modalităţi cât mai simple şi autentice de preparare a unor bucate de mare însemnătate în viaţa gospodarilor români.

Şi pentru că tradiţiile trebuie transmise următoarelor generaţii, elevii clasei a X-a A din cadrul Colegiului Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi-au propus să le ofere celor mici, grupa mică „Bună dimineaţa” de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Satu Mare, o lecţie de gastronomie: prepararea unor „cocuţi” pe vatră. Micuţii bucătari au fost entuziasmaţi de întregul proces tehnologic, descoperind gusturi şi texturi interesante, asistând nerăbdători la toate etapele de pregătire: frământare, dospire, coacere, ambalare.

Prepararea pâinii pe vatră

Astfel, în data de 21 decembrie 2017, a avut loc activitatea cu specific tradiţional, care a vizat familiarizarea copiilor de la grădiniţă cu tehnicile tradiţionale de procesare a alimentelor. Concret, este vorba de prepararea pâinii pe vatră, după o reţetă veche, o tehnică pe cât de simplă, pe atât de apreciată datorită obţinerii unui produs finit foarte gustos. Şi cum GPP „Dumbrava Minunată” se mândreşte cu un cuptor tradiţional construit în incinta clădirii, „cocuţii” au fost copţi pe vatră. Produsele obţinute au fost comercializate în incinta grădiniţei gazdă, în cadrul Târgului de Crăciun, iar banii strânşi au fost donaţi în scop caritabil.

Continuă seria proiectelor

Organizatorii acestei acţiuni, directoarea Nicoleta Gale, profesoarele pentru învăţământ preprimar, Florica Dobran, Rodica Timp şi câţiva părinţi, cu copiii din grupa mică, în parteneriat cu profesoara dr. Năstaca Pişcoran, împreună cu elevii clasei a X-a A, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” continuă seria acestor ateliere. Ei au în vedere succesul celor precedente: Şezătoarea de Sânt Andrei, Dragobetele, Atelierul de încondeiere de ouă de Paşte şi cel de pictură pe sticlă. Totodată, îşi propun continuarea acestor ateliere pentru a insufla tinerelor generaţii păstrarea şi respectarea valorilor noastre tradiţionale, aşa cum predecesorii noştri le-au păstrat neîntinate de-a lungul veacurilor.
Informaţiile ne-au fost comunicate de echipa de proiect.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.