Lecţie de gastronomie la Colegiul Economic şi Grădiniţa „Dumbrava minunată”
Iniţiatorii Proiectului „Să ne păstrăm tradiţiile” încearcă, prin varii activităţi, să readucă în prim-plan modalităţi cât mai simple şi autentice de preparare a unor bucate de mare însemnătate în viaţa gospodarilor români.
Şi pentru că tradiţiile trebuie transmise următoarelor generaţii, elevii clasei a X-a A din cadrul Colegiului Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi-au propus să le ofere celor mici, grupa mică „Bună dimineaţa” de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Satu Mare, o lecţie de gastronomie: prepararea unor „cocuţi” pe vatră. Micuţii bucătari au fost entuziasmaţi de întregul proces tehnologic, descoperind gusturi şi texturi interesante, asistând nerăbdători la toate etapele de pregătire: frământare, dospire, coacere, ambalare.
Prepararea pâinii pe vatră
Astfel, în data de 21 decembrie 2017, a avut loc activitatea cu specific tradiţional, care a vizat familiarizarea copiilor de la grădiniţă cu tehnicile tradiţionale de procesare a alimentelor. Concret, este vorba de prepararea pâinii pe vatră, după o reţetă veche, o tehnică pe cât de simplă, pe atât de apreciată datorită obţinerii unui produs finit foarte gustos. Şi cum GPP „Dumbrava Minunată” se mândreşte cu un cuptor tradiţional construit în incinta clădirii, „cocuţii” au fost copţi pe vatră. Produsele obţinute au fost comercializate în incinta grădiniţei gazdă, în cadrul Târgului de Crăciun, iar banii strânşi au fost donaţi în scop caritabil.
Continuă seria proiectelor
Organizatorii acestei acţiuni, directoarea Nicoleta Gale, profesoarele pentru învăţământ preprimar, Florica Dobran, Rodica Timp şi câţiva părinţi, cu copiii din grupa mică, în parteneriat cu profesoara dr. Năstaca Pişcoran, împreună cu elevii clasei a X-a A, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” continuă seria acestor ateliere. Ei au în vedere succesul celor precedente: Şezătoarea de Sânt Andrei, Dragobetele, Atelierul de încondeiere de ouă de Paşte şi cel de pictură pe sticlă. Totodată, îşi propun continuarea acestor ateliere pentru a insufla tinerelor generaţii păstrarea şi respectarea valorilor noastre tradiţionale, aşa cum predecesorii noştri le-au păstrat neîntinate de-a lungul veacurilor.
Informaţiile ne-au fost comunicate de echipa de proiect.