Image 1
Image 2

Laptele din Ungaria ar mai putea da bătăi de cap fermierilor români

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

De o bună vreme, fermierii români crescători de vaci cu lapte şi-au manifestat nemulţumirea faţă de comportamentul unor procesatori români care folosesc în procesul de producţie lapte materie primă din Polonia şi Ungaria. Cu siguranţă au fost explicaţii de ordin economic, în sensul că laptele din afară se poate aduce mai ieftin decât cel de pe piaţa românească.


Iată că acest calvar al crescătorilor de vaci din România, dar mai ales al celor din zona noastră o să continue. Dacă fermierii români au protestat la Bucureşti pe 23 martie şi au primit promisiuni, fermierii din Ungaria au protestat pe 4 aprilie şi vor primi ajutoare din partea statului maghiar. În aceste condiţii este lesne de înţeles că laptele adus din Ungaria pentru procesare o să fie şi pe mai departe mai ieftin decât cel autohton.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu, întors recent de la Bruxelles, a mărturisit că s-a dat undă verde pentru ca statele membre să ajute cu până la 15.000 de euro/an crescătorii de vaci de lapte. Banii, ar reprezenta un ajutor excepţional în perioada de criză, respectiv pentru prăbuşirea preţului laptelui. Acest sprijin rămâne un vis pentru producătorii de la noi. Nu sunt bani.
Limitarea cantităţii de lapte adus din străinătate ar putea fi impusă de obligativitatea procesatorilor din România să folosească noile etichete.

 

8 comentarii

  1. Pe cand fermierii romani primesc promisiuni adica , ciuciu ( banii se fura !), cei din Ungaria primesc ajutoare din partea statului maghiar !. Asta este diferenta dintre optica ungureasca si opinca romaneasca, asa-i @Babacule ?( cred ca asta ai vrut sa zici prin “..o alta optica.). Printul Charles apreciaza produsele de calitate din Transilvania !. (” El stie mai bine ce calitate se produce in Romania…..”, Doamne fereste ! )

  2. Eu n-am spus ca ungurii produc marfa periculoasa, nici producatorul de mere la care am fost nu facea ilegalitati, spun doar ca au o alta optica. Ei sint la limita de sus (legala) a concentratiilor de ingrasaminte si pesticide. Regulile sint valabile peste tot in UE, diferenta la romani este ca romanii se lasa mai greu convinsi sa foloseasca chimicale. Retetele “ca la bunica” sint tot mai des aplicate. Da’ de ce nu-l intrebati voi pe printul Charles? El stie mai bine ce calitate se produce in Romania atunci cind profitul nu este unicul scop.

  3. Babacule , daca ungurii ar avea marfa periculoasa ,n-ar exporta mai mult ca romanii ,cu toate ca sunt o tara mica.Sunt printre singurele din UE in care este total interzis orice forma de organisme modificate genetic , cu o legislatie dura in domeniu. In Romanica nu stii ce mananci !!!

  4. @babacu : m-am uitat pe produsele romanesti si sunt pline de E-uri ,nici nu stii ce sa mai mananci.In Ungaria exista registrul individual al substantelor ,fiecare stropire trebuie documentata cu insecticidele folosite ,concentratia si suprafata aplicata , plus lumea este invatata cand se fac ultimele stropiri ( care este alta la fiecare planta si substanta ) ca sa se elimine pana la timpul culesului.In Ro habar nau de asa ceva ,lumea pune cat mai mult , deh …. sa foloseasca.Totodata acolo se fac controale inclusiv la marfa din piete pt determinarea concentratiilor de substante ,la TV sunt date public marfurile ( cele mai multe din import -care sunt retrase imediat)

  5. @IOANA: eu am fost in Ungaria acasa la un producator de fructe (in special mere). Stiu ce substante si ce tehnologii folosea. Repet ce am spus: In Ungaria nu exista cultul “aliment ecologic”, nici pe departe ca la noi. Cit despre mierea de albine se vede ca esti “urechista”: mierea romaneasca este foarte cautata in Europa, chiar si printul Charles cind vine in Romania pleaca incarcat cu provizii de miere de albine. La toate tirgurile de produse agricole din Europa oamenii intreaba de miere.

  6. Daca era adevarat cea ce spui Babacu ,atunci si romania putea sa vanda lactatele si mierea in UE …..dar si una si alta e plina de antibiotice si ingrasaminte iar in UE nici nu vor sa auda de asa ceva .
    Aceas probleme sunt si cu carnea , vinul si legume.
    MAI BINE INFORMEAZA TE INAINTE DE PROPAGANDA TAMPI TA !!!!!

  7. 90 % din produsele alimentare din Ungaria sint pline de E-uri. La ei nu prea se da importanta notiunii de aliment ecologic. Unii spun ca romanii fac produse ecologice pentru ca sint prea saraci si nu au bani de ingrasaminte chimice. Fals! Fratele meu (ca sa dau doar un exemplu) are bani dar nu vrea sa puna ingrasaminte chimice in gradina, face fertilizare doar cu ingrasamint natural. Asa e romanul, mai bine productie mai putina dar sanatoasa.

Lasă un răspuns

Connect with