Image 1
Image 2

Lanțul corupției reciproc garantate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acum un an se făceau pronosticuri despre alegerile prezidențiale. Majoritatea sondajelor îl dădeau câștigător pe Victor Ponta. Șansele lui Iohannis erau minime. În ziua votului toate pronosticurile au fost date peste cap. Lumea s-a revoltat pentru că românilor din străinătate li s-a îngrădit dreptul la vot. La exact un an de la alegeri, Victor Ponta a ieșit de pe scena politică. Sub presiunea străzii premierul și-a dat demisia. 

La fel cum a demisionat fără să se consulte cu nimeni din funcția de președinte al PSD, a decis de unul singur să-și depună mandatul de prim ministru. Cel ce promitea să fie cel mai tânăr președinte din istoria României, a devenit un cetățean de rând. Culmea ironiei, ascensiunea fulminantă a celui ce făcea mult caz de tinerețea sa, a fost stopată tot de tineri.

Incendiul dintr-un club a făcut scrum nu doar o carieră politică fulminantă, și controversată, ci și ideea de alianță. PSD s-a agățat cu disperare de USL pretinzând că nu a murit întrucât unul dintre parteneri, PNL, a fost înlocuit de alt partid liberal, înființat de Călin Popescu Tăriceanu. Incendiul de acum două săptămâni a făcut scrum și coaliția de guvernare. În mod normal, dacă Victor Ponta își dădea demisia în alte condiții, PSD-UNPR-ALDE puteau impune un premier tot din rândul lor. Din moment ce parteneriatul s-a spulberat înseamnă că au existat și alte motive nu doar incendiul de la Colectiv.

Creșterea economică, majorarea salariilor, scăderea TVA nu au fost argumente destul de puternice pentru a forța continuarea guvernării celor trei partide. Iarăși ceva nu a fost în regulă cu guvernarea considerată de succes. În mod normal, lumea ar fi trebuit să iasă în stradă și să ceară continuarea guvenării PSD-UNPR-ALDE din moment ce a avut atâtea succese. Curentul general a fost însă altul, ostil oricărei reveniri a PSD la guvernare. Cel puțin așa se înțelege din atitudinea liderilor fostei alianțe care nu s-au opus deloc deciziei președintelui Iohannis de a desemna un premier independent.

Pe vremuri se spunea că schimbarea guvernelor este bucuria nebunilor. În sensul că indiferent cine vine în locul celor care pleacă, nu se se schimbă nimic. Pentru clientela politică circula altă butadă “Pleacă ai noștri, vin ai noștri!”.   Cu un guvern independent s-ar zice că toate partidele se află concomitent și la  putere și în opoziție.

Poate că în scurtul interval de numai un an se va rupe lanțul corupției reciproc garantate. Ce înseamnă asta? Când un partid câștigă niște alegeri are în spate o clientelă care a finanțat campania electorală și în același timp garantează politicienilor și comisioanele de pe urma unor lucrări de stat. Statul fiind cel mai mare investitor, antreprenorii și politicienii nu pot trăi separat.

De ce este atât de pornită populația împotriva politicienilor? Pentru că circuitul banilor și corupția nu pot fi despărțite. Se crede că un guvern de tehnorați va întrerupe acest lanț. Din această cauză s-au numit protestele din stradă anti-sistem.

În realitate, guvernul, de orice coloratură, adună impozitelele și taxele și le redistribuie sub formă de salarii pentru bugetari și sub formă de investiții pentru companiile private. Companiile lucrează, produc, iar o parte din bani îi reintroduc în sistemul de stat. O parte din bani, sub formă de comisioane, ajug la politicieni. Un guvern de tehnorați va rupe firul corupției?

Câteva cuvinte despre puterea presei

Presa, după apariţia reţelelor de socializare, şi-a pierdut din putere şi influenţă. Fiecare cetăţean, fiecare politician, s-a trezit peste noapte cu o fărâmă din puterea pe care o are mass media tradiţională. Îndeosebi politicienii şi-au făcut propriile site-uri pe care lansează într-o veselie ştiri false. Fake-news-urile în cea mai mare proporţie sunt lansate de instituţii, de partide, de politicieni.

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.