Lansarea cărţii “Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală şi politică” de Adriana Zaharia

Scris de I. Z., 22 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Evenimentul va avea loc duminică 22 ianuarie, ora 11.45, la Catedrala Greco-Catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Satu Mare  
 
   

Apărută în aceste zile la editura “Solstiţiu”, sub egida “Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti”, vasta lucrare, bine scrisă, bine documentată, pune într-o nouă lumină personalitatea dr. Vasile Lucaciu.  

Considerată de profesorul universitar dr. Toader Nicoară cea mai bună cunoscătoare a vieţii şi activităţii celui supranumit „Leul de la Şişeşti”, Adriana Zaharia descoperă noi faţete ale celei mai proeminente personalităţi istorice din acest colţ al ţării.

Cartea „Dr. Vasile Lucaciu, activitatea culturală şi politică”, apărută în condiţii grafice deosebite la tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare,  semnată de dr. Adriana Zaharia, va fi lansată în mod simbolic în 22 ianuarie, ziua de naştere a celui căruia în anul 2022, cu ocazia Centenarului morţii sale, i s-a acordat titlul de erou al naţiunii române de către Parlamentul României.

Doctor în istorie şi jurnalist cu peste 18 ani experienţă, autoarea cărţii este redactor şef la Informaţia Zilei şi secretar de redacţie al revistei Poesis. Volumul reprezintă prelucrarea tezei de doctorat susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în iulie 2022, în anul Centenarului morţii dr. Vasile Lucaciu, erou al naţiunii române, prefaţa cărţii fiind semnată de profesor univ. dr. Simona Nicoară, coordonatoarea tezei de doctorat.

Autoare a numeroase articole şi studii ştiinţifice pe teme istorice în publicaţia culturală Informaţia, în revista Caiete de antropologie istorică şi în volume colective, Adriana Zaharia nu este la prima apariţie editorială. În anul 2021 a publicat cartea “Constantin Lucaciu – o figură istorică necunoscută”, la aceeaşi editură sătmăreană Solstiţiu, în colaborare cu :coala Ardeleană din Cluj-Napoca. Volumul dedicat fratelui Constantin s-a bucurat de o bună receptare din partea criticilor. La evenimentul lansării volumului, Târgul Internaţional de carte de la Cluj din 18 septembrie 2021, prof. univ. dr. Toader Nicoară a proclamat-o pe Adriana Zaharia “cea mai bună cunoscătoare a istoriei familiei Lucaciu”.

Cunoscutul şi, dealtfel, temutul critic Al. Cistelecan scria despre volum: „Cartea Adrianei Zaharia dă relief unei figuri lăsate în umbră şi ridică vălul de pe nivelul mai «modest», mai anonim al luptei naţionale, cel în care s-au consumat destine neştiute, dar exemplare. Constantin Lucaciu a fost unul dintre ele.” (Mesagerul Sfântului Anton, anul XXVIII, nr. 169, noiembrie-decembrie 2021.)

Filosoful Ion Papuc semnează o amplă cronică  în Convorbiri literare, anul CLV, nr. 4(316), aprilie 2022, din care reţinem: „Rigoarea ştiinţifică a cărţii Adrianei Zaharia despre preotul Constantin Lucaciu face ca aceasta să stea cu deplină îndreptăţire lângă prestigioasele publicaţii ale Institutului George Bariţiu din Cluj. Îi asigură o atare onoare faptul că autoarea s-a dus întotdeauna la dovezile originare pe care le invocă, majoritatea în limba maghiară, şi a căror mărturie, deşi nefavorabilă în majoritatea cazurilor, este totuşi citată fără a i se aduce vreo obiecţie, lăsând cititorului ocazia de a-şi formula o poziţie adversă, în concordanţă cu felul în care au evoluat ulterior lucrurile.”

Cartea “Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală şi politică” va fi lansată duminică 22 ianuarie ora 11.45 la Catedrala Greco-Catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Satu Mare, exact de ziua naşterii lui Vasile Lucaciu. Un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, dar şi Micii Uniri, deputatul dr. Vasile Lucaciu fiind unul dintre iniţiatorii legii prin care 24 ianuarie a fost proclamată sărbătoare naţională.

La eveniment sunt aşteptaţi toţi iubitorii de cultură şi de istorie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517