Image 1
Image 2

Lansare de carte-spectacol cu personaje povestind asistenței

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un nou volum semnat de scriitorul Gheorghe Munteanu

”Oameni de lângă noi – portrete şi interviuri” este titlul celei mai recente cărţi a scriitorului Gheorghe Munteanu. Lansarea volumului a avut loc la Muzeul Judeţean Satu Mare într-o atmosferă aparte, inedită, de adevărat spectacol.


Astfel, pentru început, au luat cuvântul: Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Gheorghe Gheorghiade, scriitor, George Vulturescu, scriitor, autorul și Nicoară Mihali, scriitor din Baia Mare, invitații făcând aprecieri elogioase asupra lucrării. Dar nu numai atât; alte trei personaje despre care autorul relatează în carte au luat cuvântul sau au interpretat cântece din repertoriul lor propriu, dând întâlnirii o notă de inedit și prospețime. Este vorba de „oameni din categoria acelora care țin țara aceasta pe umerii lor“, după cum ne-a mărturisit dl. Gheorghe Munteanu: Aurica Oșan, țărancă din Măriuș (66 de ani, născută în Rușeni); Nicolae Leușca (83 de ani), agricultor din Racșa și Petre Bârlea (73 de ani), rapsod popular din Sighetu Marmației.
Aurica Oșan este o povestitoare cu mult talent, exprimându-se foarte natural în graiul locului, narând, cu o fluență ieșită din comun, felurite întâmplări din viața sa, pigmentate pe alocuri cu puțin umor. Ceea ce am remarcat este ușurința cu care stăpânește tehnica dialogului și o integrează cât se poate de firesc în narațiunile sale. Nici Nicolae Leușca nu se lasă mai prejos ca narator, dar și ca interpret la fluier, la un moment dat intrând în dialog cu Aurica, depănând amintiri și completându-se reciproc, spre delectarea audienței.
La rândul său, Petre Bârlea, familiarizat încă din tinerețe cu lumea artiștilor români, a interpretat câteva dintre cele mai frumoase cântece moroșenești.
Despre carte. Volumul despre care am relatat a apărut la Editura Eurotip şi cuprinde 375 de pagini legate, bogat ilustrate, beneficiind de un Cuvânt înainte semnat de binecunoscutul om de cultură Gheorghe Gheorghiade. Cuprinzând 17 povestiri, care ne introduc în peisajele din nord-vestul României. cartea oferă cititorului numeroase informații atât despre geografia și etnografia Țării Oașului, cât și a Codrului și a Maramureșului, informații obținute din cercetări de teren ale autorului, care are harul de a identifica cele mai interesante și pitorești personaje și de a dialoga cu ele. Cartea surprinde prin tematica despre oameni și locuri din aceste zone: Primul mormânt de la Mănăstirea Portărița, Crâmpeie din amurgul vieții lui Moș „Pupăză“, Prohodul lui Pătru Godja-Pupăză, Ceterașul Gheorghe Covaci-Cioată, De vorbă cu Pătru Bârlea, Semnul crucii, La Târgul de cepe, Fierari din Țara Oașului, Hămarul din Racșa, Fluierașul Nicoară a Diordii a Florii, precum și prin naturalețea redării dialogurilor.
Despre autor. Gheorghe Munteanu s-a născut la 19 noiembrie 1962 în municipiul Satu Mare. Este profesor de geografie la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” și la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”. A absolvit gimnaziul la Sighetu Marmației și Liceul de Construcții la Satu Mare. A făcut și studii de pictură la Sighetu Marmației și Satu Mare, apoi a urmat Facultatea de Geografie la Universitatea din București. A semnat articole cu tematică diversă în diverse publicații locale și naționale, între care și în Informația de dumincă.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with