Lansare de carte George Vulturescu la Muzeul din Negreşti Oaş

Scris de Ioan Aniţaş, 30 iulie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 29 iulie, în chiar Ziua Imnului Naţional, începând cu ora 11, Muzeul în aer liber din Negreşti-Oaş a găzduit o manifestare culturală deosebită. Este vorba despre o lansare de carte, într-un cadru natural, fără restricţii, după ce mai bine de 16 luni au fost interzise manifestări similare în dorinţa de a limita posibilitatea transmiterii comunitare a noului virus Covid-19.

Manifestarea literară a fost organizată de redacţia Revistei Poesis, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Redacţia Informaţia Zilei şi ITV, în colaborare cu instituţia gazdă. La Negreşti-Oaş a fost lansat  volumul “O sută şi una de poezii“ semnat de George Vulturescu, apărut la Editura Academiei Române. Cu acest prilej a fost prezentat şi volumul aceluia;i autor – “Printre vânătorii de orbi” –  apărut la Editura Junimea.

La această manifestare literară au participat ca invitaţi speciali Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta şi Ioan Nistor. Moderatorii evenimentului cultural au fost Anca Rusu, directoarea instituţiei gazdă, Dumitru Păcuraru – poet, directorul Trustului de presă Solpress şi Zamfir Danciu – directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare.

Întâlnirea cu poezia la Negreşti-Oaş a fost deschisă de către Anca Rusu, directoarea instituţiei gazdă, cea care şi-a propus să prezinte participanţilor, câteva secvenţe din viaţa şi activitatea lui George Vulturescu, cel care a declarat că a sosit la Negreşti-Oaş pentru a se întâlni cu prietenii.

Fiindcă joi, 29 iulie a fost şi Ziua Imnului, celelalte momente ale întâlnirii literare – Medalion literar George Vulturescu, s-au desfăşurat după intonarea Imnului de Stat, la propunerea lui Zamfir Daciu.

Făcând un spirit de glumă, George Vulturescu a spus că este pentru prima dată când, în onoarea lui, se cântă Imnul de Stat. Dumitru Păcuraru a punctat faptul că la Satu Mare, pentru un număr restrâns de participanţi, se opreşte circulaţia, în vreme ce această sărbătoare nu a intrat în mentalul colectiv.

Zamfir Danciu, unul dintre moderatorii acestui eveniment cultural de suflet, a informat participanţii asupra unor detalii privind Imnul de Stat. A trecut apoi la sublinierea faptului că, George Vulturescu se numără printre scriitorii sătmăreni cunoscuţi în ţară şi în străinătate. Poezia lui George Vulturescu este una profundă, cu o serie de conotaţii filosofice.

Fără drept de tăgadă, este un poet al Nordului.

Dumitru Păcuraru a reiterat faptul că George Vulturescu, prin opera sa a depăşit faza de poet, fiind considerat scriitor în toată puterea cuvântului. George Vulturescu s-a aplecat asupra operei lui Lucian Blaga, decoperind o serie de lucruri pe care alţi scriitori nu le-au remarcat, dar şi asupra altor nume mari din literatura română precum Şt. A. Doinaş.

Dacă opera lui Nae Antonescu a adus în prim plan o serie de scriitori uitaţi, nu a reuşit să-i aducă în prim plan pe toţi cei mai mari.

Scrierile lui George Vulturescu au pus bazele unei metafizici a Nordului. În Satu Mare sunt suficient  de mulţi poeţi valoroşi, dar sunt foarte puţini scriitori. Printre aceştia se numără şi George Vulturescu.

S-a subliniat faptul că, la apariţia primului său volum de poezie, George Vulturescu era un poet format,  cunoscut prin poemele publicate la momentul respectiv în presa locală, dar şi în cea literară, cu circulaţie naţională. Activitatea literară a lui George Vulturescu şi nu numai, în perioada anterioară anului 1990 a fost obstrucţionată. La acel moment aveai statut de scriitor chiar dacă nu aveai publicat volumul de debut.

Gheorghe Glodeanu a menţionat faptul că, acum este mult mai uşor să-ţi tipăreşti un volum decât înainte de 1989, să publici o poezie sau un text într-o revistă literară de prestigiu este mult mai greu. La momentul respectiv exista regula volumului colectiv, abia apoi vorbeai despre volumul de autor. Editurile şi-au restrâns atunci de la an la an numărul de cărţi pe care să le editeze, ceea ce era un dezavantaj imens.

În ultimii ani s-a impus o nouă generaţie de scriitori, care şi-au făcut ucenicia alături de autori consacraţi. George Vulturescu, prin opera sa impune o nouă geografie literară. 

Vorbind despre conştiinţa poetică, George Vulturescu este un bun şi pasionat cititor, iar prin scrierile sale face trimiteri la marile spirite ale lumi. Adesea versul se transformă în replici ale unor afirmaţii făcute în timp de către o serie de literaţi.

Ioan Nistor a prezentat pe scurt unele din preocupările lui George Vulturescu în ale culturii.

A adus în discuţie dicţionarul “Vulturescu”, lucrare în care sunt adunate personalităţi culturale din perioada 1600-1900 şi chiar după aceea, dar şi alte lucrări de referinţă.

Alexandru Zotta a făcut oarecum o întoarcere în timp, rememorând unele momente din activitatea culturală şi literară a lui George Vulturescu. Rezultatele obţinute pot fi puse parţial şi pe seama şansei de a avea un loc de muncă în domeniul culturii.

Remus Vârnav, Dorel Petrehuş şi Ştefan Haiduc au adus în atenţie aplecarea lui George Vulturescu spre a-i ajuta sub diverse forme pe oamenii de cultură, indiferent că ar fi fost vorba despre scriitori, pictori sau chiar muzicieni.

Preotul Radu Vasile Rusu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui George Vulturescu, dar şi faţă de iniţiativa de a se întâlni cu prietenii într-un cadru neconvenţional.

Ioan Tipu Sălăjanu a citit câteva epigrame adresate lui George Vulturescu, iar Cornel Burcea a recitat câteva poeme ale unor cunoscuţi scriitori precum Adrian Păunescu, Vasile Militaru, inclusiv una din creaţiile celui sărbătorit.

Întâlnirea literară cu prietenii lui George Vulturescu s-a încheiat cu rugăciunea Tatăl Nostru.

George Vulturescu a mulţumit prietenilor, tuturor participanţilor, pentru cuvintele frumoase rostite pe seama activităţii sale literare.

Alături de cei menţionaţi, printre participanţii la acest medalion literar s-au aflat Irina Monac, George Dan, Gheorghe Cormoş, Claudia Vulturescu, Ioan Moldovan, Oana Păcurar, Vasile Nechita ş.a.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517