Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Laleaua Pestriţă ar putea deveni simbolul comunei Viile Satu Mare

Scris de Adriana Tivadar, 13 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Laleaua Pestriţă

Laleaua Pestriţă

Laleaua Pestriţă face parte din familia Liliaceae, este o plantă care apare la începutul primăverii şi are o floare ale cărei petale sunt violacee cu pete albe, sub forma unei table de şah, tocmai de aceea este cunoscută şi sub numele de Floare de Şah sau Bibilica. Sătmărenii sunt îndrăgostiţi de Laleaua Pestriţă, floare pe care au fotografiat-o pe oriunde au întâlnit-o şi au arătat-o tuturor prietenilor de pe reţelele de socializare.

În această primăvară foarte mulţi sătmăreni au rămas impresionaţi de frumuseţea Lalelei Pestriţe, o floare deosebită, care îmbogăţeşte peisajul pe oriunde apare, şi au profitat de întâlnirea cu ea pentru a o fotografia din toate unghiurile. Se pare însă că în urmă cu mai mulţi ani pe teritoriul judeţului Satu Mare „Bibilica” se găsea pe destul de multe terenuri şi suprafeţe foarte întinse în zona Viile Satu Mare, Sătmărel, Mădăras, Livada, Doba ori Gerăuşa dar în urma extinderii utilizării terenurilor pe o parte dintre aceste suprafeţe planta s-a restrâns iar în unele zone, în urma culegerii iraţionale, multe dintre suprafeţele acoperite de Laleaua Pestriţă s-au redus semnificativ.
În judeţul Satu Mare această specie a fost propusă spre a fi protejată prin hotărârea numărul 4 din anul 1995 dată de Consiliul Judeţean (CJ). Aceeaşi propunere a fost reluată în hotărârea CJ nr. 153 din anul 2005 pentru aprobarea planului de amenajare a zonelor protejate, dar din păcate în ambele acte era vorba doar despre o propunere urmând ca la nivelul Consiliilor Locale din acele zone floarea să fie declarată ca specie protejată de interes local.
Consiliul Local Viile Satu Mare ar dori să cumpere terenul cu Laleaua Pestriţă
În Ordonanţa de Guvern 57 din 2007, cu modificările şi completările ulterioare, Laleaua Pestriţă nu este menţionată ca fiind specie protejată, însă în aceeaşi ordonanţă este prevăzut, în anexa 5, faptul că această specie nu se poate culege decât pentru a fi evaluată iar recoltarea Lalelei Pestriţe din mediul sălbatic şi comercializarea ei în pieţe fără un acord al Agenţiei pentru Protecţia Mediului se pedepseşte conform legii. La nivelul Primăriei Viile Satu Mare, s-au făcut demersuri pentru ca această floare să fie protejată pe plan local.
„Într-un singur loc se mai regăseşte Laleaua Pestriţă în Viile Satu Mare. Cu acel proprietar am vorbit să nu lucreze terenul şi să rămână numai de fâneaţă. Vecinii din stânga – dreapta au arat acea fâneaţă, Laleaua Pestriţă se află în Râtul Mare, şi în momentul de faţă mai există un hectar şi jumătate pe care răsare această floare.
Încă nu am făcut un proiect de hotărâre, dar încercăm să iniţiem un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Viile Satu Mare să facă schimb de teren cu persoana respectivă ori să-l cumpere şi astfel Laleaua Pestriţă să fie simbolul comunei noastre”, este de părere Szucs Szabolcs primarul Comunei Viile Satu Mare.
Laleaua Pestriţă este foarte gingaşă şi rămâne înflorită aproximativ o săptămână, după care începe să fructifice şi se ofileşte. Nici în vază nu rezistă mai mult de două zile, cu atât mai mult nu ar trebui ruptă fiind totodată o plantă pe cale de dispariţie. În zonele în care „Floarea de şah” este foarte răspândită şi în perioada în care ea este în floare, autorităţile locale pot organiza drumeţii şi acţiuni turistice ecologice, prilej cu care îi pot informa pe cetăţeni despre importanţa acestei flori.
Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 15 aprilie 2017, ora 08:45

    Cu toate ca in multe din tarile UE (inclusiv Ungaria) aceasta floare este o specie protejata , Romania nu prezinta preocupare in acest sens. In Romania se protejeaza prostia, minciuna, hotia, coruptia, saracia, nevoile si neamul !. Sper ca n-am uitat ceva…..

  2. maria a spus: 13 aprilie 2017, ora 13:27

    este o floare foarte frumoasa. Pacat ca nu este protejata de lege.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.