Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Corupţia, mai precis lupta împotriva corupţiei, are o latură înduioşătoare. Dan Şova a ieşit cu lacrimi în ochi de la şedinţa în care colegii săi au votat pentru reţinere şi arestare. Ioan Oltean, cel ce se făcuse remarcat în urma monologului său despre broasca PSD care îi stă în gât şi pe care nu ştie cum să o dea afară, a arătat cu lacrimi în ochi cum propriul său partid a creat un mecanism care îl supune la cazne mai ceva decât inchiziţia.

Fostul primar general al Capitalei, unul dintre cei mai celebri doctori, despre care se credea că ar fi cel mai potrivit candidat la preşedinţia României din partea PSD a ajuns să ceară un minim favor, acela de a i se permite iubitei sale să-l viziteze la domiciliul în care îşi ispăşeşte arestul. L-am văzut pe fostul primar de Târgu Neamţ, celebrul Pinalti, cocârjat sub povara cătuşelor, abia dându-se jos din duba poliţiei. Alţii se ţin tare. Victor Ponta iese cu capul sus din sediul DNA, dar nu vorbşete cu presa, ca altădată. Elena Udrea luptă ca o leoaică pentru a-şi apăra onoarea şi conturile.

Bieţi corupţi, nu au făcut altceva decât să ciugulească şi ei ceva din prada numită România. Nu sunt nici pe departe cei care au luat partea leului. Ei sunt doar beneficiarii unui comision. Mic în comparaţie cu ce a rămas în buzunarele celor care încă nu au trecut prin beciul domnesc. Ioan Oltean a ciugulit şi el acolo 600.000 de euro dintr-o pradă de vreo 30 de miloane de euro. El trece prin tortura psihică a noii inchiziţii, în vreme ce marele beneficiar stă pe muntele de euroi. Sorin Oprescu trebuie să ceară voie să meargă să-şi cumpere o pâine, fiind arestat la domiciu, în timp ce marile firme care au beneficiat de slăbiciunile sistemului nu suferă niciun deranj. Sistemul funcţionează mai departe. Corupţii sunt arestaţi, corupţia merge mai departe. Ca în “Regele a murit, trăiască Regele!”

  Nu doar acuzaţii de corupţie au de suferit. Acuzaţi, dar încă nedovediţi, ce-i drept. Noul guvern pare să aibă alte năravuri. Pe lângă faptul că nu urcă salariul minim din ianurie la cota promisă de guvernul Ponta, a decis că ar  trebui să aloce mai puţini bani bisericilor. Preafericitului Patriarh nu i-au dat lacrimile la auzul acestei groaznice veşti. Din contră, a zâmbit. Ba chiar a râs. Dacă Biserica nu primeşte bani, atunci să primească toate bunurile confiscate de-a lungul vremii. Târgul pare cinstit. Aşa cum, de pildă, au primit despăgubiri de zeci şi sute de milioane de euro cei pe care-i urmăreşte acum DNA-ul, să primească şi biserica ortodox ce a avut. La fel cum a primit şi biserica romano-catolică. Să primească toţi cei au pierdut proprietăţi şi să rămână statul fără nimic. Oricum, nu se ştie folosi nici de ce are. Stau în paragină sute şi sute de clădiri. Din pădurile statului se fură ca din codru. Interprinderile de stat sunt vaci bune de muls pentru cine se nimereşte să fie la putere.

  Acum la putere sunt tehnocraţii. Adică oameni fără partid. Te pomeneşti că dacă niciun partid nu este la guvernare nu va avea cine să fure. Câtă vreme a fost PSD la putere, totul a fost supus criteriilor politice. A procedat aşa cum procedase PDL când se afla la putere. La rândul său, PDL învăţase de la PNL şi PSD cum se guvernează astfel încât toată lumea din partid să fie mulţumită. Acum, guvernul tehnocrat, independent politic, are şana să tragă o linie şi să pornească de la capăt. De la care capăt? Ce ar trebui să facă, în ce fel ar trebui să guverneze astfel încât la sfârşitul mandatului, de doar un an, să nu îi vedem şi pe actualii miniştri cu lacrimi în ochi şi cu cătuşe la mâini?

Ciucă îi taie avântul lui Ciolacu

Toate discuţiile de până acum în materie de reformă a sistemului bugetar nu sunt decât “materiale de lucru, nefiind nimic decis”, spune Nicolae Ciucă. 

Sigla Informatia Zilei

PNL, un partid neperformant

Asculta acest articol România are multe probleme de politică externă care-şi aşteaptă rezolvarea. Aşadar, cel puţin prima jumătate a anului

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.