19.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 01.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 02.40 Cultură 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Cu ce probleme se confruntăprofesorii din judeţul Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 14.30 Teleshopping 14.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

Lăcomia se răzbună

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cursul leu/euro doboară guvernul PSD. Nu trebuie să fii Klaus Iohannis ca să vezi că PSD guvernează prost. După taxa pe lăcomie băncile au reacţionat. În niciun caz economia, în urma acelei măsuri cu impact emoţional, luată prin surprindere, nu avea cum să reacţioneze atât de rapid.
Prin anii ’60 ai secolului trecut erau la modă tezele potrivit cărora corporaţiile conduceau lumea. După o jumătate de secol multinaţionalele au pătruns şi în România. Conduc sau au condus ele lumea?

Subiectul rămâne deschis. Formal politicienii conduc lumea. Adică bugetarii, oameni care trăiesc din banii publici.
Evident că cele două lumi, a politicienilor care conduc lumea şi a multinaţionalelor care conduc economia, se intersectează. Dacă nu ajung la un consens apar crize. În România se pare că guvernul în funcţie şi multinaţionalele au ajuns într-un punct mort. Nu mai colaborează. Foarte probabil nu mai au nici măcar dialog.

Toate ţările în care s-au luat măsuri contra marilor corporaţii, un bun exemplu este Ungaria, s-au ales cu un atribut: sunt numite iliberale. O definiţie clară încă nu există, însă este limpede că este ceva negativ. O democraţie în care nu este respectat statul de drept. Dar nici „statul de drept” nu este clar definit.

Dar teoria este teorie, iar practica practică. Pe zi ce trece PSD se îndreaptă cu paşi repezi spre iliberalism. Sau este acuzat că practică o politică iliberală. Important este altceva: devine din ce în ce mai limpede că guvernează prost. Măsurile sunt luate alandala, în funcţii de mare răspundere au fost instalate persoane mediocre, slab pregătite din toate punctele de vedere.

Guvernul PSD-ALDE a supraîncărcat aparatul de stat, nepotismul politic nu a atins niciodată un asemenea nivel.
Considerând că aparatul bugetar, precum şi pensionarii, consituie baza lui electorală, PSD a pariat numai pe această categorie socială. Dar crezând că le face un bine se descoperă că le face rău. Toate măsurile luate nu fac altceva decât să ducă la o creştere în spirală a preţurilor. Ce dă guvernul cu o mână ia cu două.

S-a ajuns într-un punct în care nu mai este vorba despre confruntare politică în sensul strict al cuvântului. Disputele afectează direct viaţa oamenilor, economia, statutul României. Ne facem de râs şi acasă şi în străinătate. Preşedintele nu are nimic din precizia germană, iar echipa lui Dragnea seamnănă cu o gaşcă de cartier.

Nu poate fi luat nimic în serios nici din ce spune preşedintele, nici din ce declară reprezentanţii guvernului şi liderii PSD-ALDE. Opoziţia nu mai contează decât ca zgomot de fond. Zic şi ei ce le trece prin cap, în funcţie de moment.

Nici măcar BNR nu mai ţine cârma dreaptă. De când cu taxa pe lăcomie, parcă pentru a ţine partea băncilor, lasă leul să se devalorizeze. Isărescu nu este un apropiat al guvernului actual. Dimpotrivă, pune guvernul în dificultate ori de câte ori are ocazia.
Peste toate apare tema temelor, regina conflictelor: justiţia. PSD se erijează în campionul apărării drepturilor omului, în vreme ce opoziţia defilează cu statul de drept. Cine să mai înţeleagă ceva?

Până la urmă contează nivelul de trai. Atâta vreme cât situaţia economică se deteriorează, nivelul de trai scade, cel ce pierde din punct de vedere electoral este PSD. Taxa pe lăcomie se răzbună chiar pe lacomi.

Abonează-te acum Online!