La vârsta de 90 de ani, Mihai Sas îşi lansează luni, de ziua sa, volumul “Din banca amintirilor”

Scris de Ioan Aniţaş, 25 martie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când rosteşti cuvintele nouă zeci, eşti tentat să spui că suta nu e departe. Este aproape un veac. Aşa este, numai că, atunci când spui că cineva împlineşte 90 de ani, devii mai melancolic, dar şi iscoditor. Cauţi explicaţii pentru o asemenea longevitate.

Cu siguranţă fiecare găseşte o sumedenie de explicaţii pentru o asemenea vârstă, chiar dacă, cel în cauză, a  trecut fără probleme deosebite prin “încercarea” perioadei pe care o traversăm. Avem convingerea că aceste câteva rânduri introductive au nevoie de continuarea, sau dacă doriţi, de explicitări. Iată în cele ce urmează, ridicăm …cortina. În urmă cu 90 de ani, mai precis, pe 27 martie a anului 1932, în Hărniceşti – Maramureş, s-a născut Mihai Sas, o persoană publică înainte de 1989, dar şi după 1989. Dacă înainte de 1989, Mihai Sas a deţinut diverse funcţii în aparatul de partid şi de stat, inclusiv cea de gazetar, iată că după 1989 s-a dedicat activităţii de coordonarea a sportului cu motor, prin funcţia de director al ACR – Filiala Satu Mare. Rezultatele filialei sătmărene au fost meritorii.

După retragerea sa în pensie, Mihai Sas şi-a pus în valoare experinţa dobândită ca gazetar în presa locală. S-a dedicat scrisului. A editat mai multe volume de proză, în care, ficţiunea este aproape inexistentă. El descrie fapte, oameni, evenimente, aşa cum le-a văzut şi trăit pe parcursul românesc condus de şefii de stat/preşedinţii (trei dictaturi, după cum însuşi declara ): Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaşescu, Ion Iliescu, Emil Constatinescu, Traian Băsescu şi Klaus Werner Iohannis.  De-a lungul anilor, după ce a “prins” gustul literaturii, nu doar cel al presei scrise, Mihai Sas a publicat în diverse reviste, dar are şi volume de autor, majoritatea lor proză precum: Cărbuniţa şi alte scrieri, Dangăt de clopot, De la Dumnezeu la Vivien, În vâltoarea vieţii, Înainte de 89 ş.a. Iată că, de această dată, Mihai Sas vine în faţa sătmărenilor cu un volum de proză scurtă, intitulat “Din banca amintirilor”, care va fi prezentat luni, 27 martie, de ziua sa de naştere, de la ora 15, la restaurantul Mioriţa din Satu Mare. Tomul a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, instituţia care pregăteşte şi medalionul literar aniversar.

Asupra lansării volumului aniversar, vom reveni. Şi cu acest prilej, îi dorim lui Mihai Sas, multă sănătate şi putere de muncă, alături de urarea străbună La Mulţi Ani. Pană sprintenă.

Abonează-te acum Online!
  1. valeriu grigor a spus: 27 martie 2022, ora 08:59

    Stimate, Mişu S. multă sănătate şi mulţi ani alături de cei dragi, bunătatea sufletului , înalta ţinută umană, sinceritatea, corectitudinea nu tea lăsat să ne părăseşti, în continuare nu te lăsăm noii care te iubim LA MULŢI ANI

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517