21.11.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Importanţa preluării si conservării probelor în cazul unei infracţiunii. 05.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 05.30 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitati: Dorel Simion, Daniel Ion, Florin Mulcuţan.Titlul emisiuni: Starea boxului românesc dezbatută la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 10.00 Religie (limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Racz Ervin. Titlul emisiunii: Ce este după moarte? 10.45 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 17.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

La Valea Vinului, copiii au fost îndemnaţi să nu uite de obiceiurile şi tradiţiile locului

Scris de Ioana Vladimirescu, 30 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La final de septembrie a debutat în judeţul Satu Mare un proiect intitulat frumos, după vorba marelui nostru poet Lucian Blaga, “Veşnicia s-a născut la sat”.

Un proiect cu o menire clară: promovarea moştenirii culturale.

Proiectul a luat naştere la iniţiativa Fundaţiei etnofolclorice Cununiţa, Ansamblurilor folclorice Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană, sub atenta coordonare a interpretelor cântecului popular românesc Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas şi a implicat copii şi tineri din trei comune din judeţ, şi anume Tarna Mare, Săcăşeni şi Valea Vinului.
Pornit din obligaţia morală de a transmite celor ce vin din urmă tot ceea ce am moştenit de la străbuni, datini, obiceiuri, în Anul Satului Tradiţional, câte 50 de copii din fiecare comună au descoperit frumoasa lume a satului tradiţional, cu obiceiurile ei, cu tradiţiile, portul popular.

Proiectul a ajuns la final săptămâna trecută. Ca în fiecare comună implicată, şi la Valea Vinului în prima zi a avut loc prezentarea atelierelor de lucru în cadrul întâlnirii cu copiii şi tinerii din localitate, în a doua zi cei 50 de copii din comună împreună cu alţi 50 copii şi tineri din Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană au muncit, au învăţat în cadrul unor ateliere tematice, iar duminică în căminul cultural din sat a fost pus în scenă un spectacol folcloric şi o expoziţie tematică.

Dat fiind succesul pe care acest proiect l-a avut peste tot, cu siguranţă va avea o continuitate şi la anul care vine, poate chiar cu mai multe comune implicate. E nevoie de dorinţă din partea autorităţilor locale şi a şcolilor din satele judeţului pentru a putea fi implementat.

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” a urmărit cunoaşterea şi promovarea moştenirii culturale tradiţionale materiale şi imateriale specifice judeţului Satu Mare. Principalele sale obiective au fost cunoaşterea, păstrarea şi promovarea valorilor culturale, a tradiţiilor locale în rândul tinerei generaţii prin organizarea de ateliere meşteşugăreşti, ateliere cu specific coregrafic şi interpretativ al folclorului.

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” a fost derulat cu sprijinul Consiliului Judeţean şi cu participarea a numeroşi meşteri populari, olari, specialişti în muzică şi coregrafie, pe care copiii şi tinerii i-au îndrăgit din prima clipă în care i-au cunoscut. Cei peste 150 de copii şi tineri din toate comunele implicate au învăţat multe pe parcursul acestei luni, unii s-au arătat dornici să descopere arta broderiei, alţii să descopere tainele unui instrument muzical. Atâta timp cât sunt copii care au rămas fascinaţi de ceva de pe urma întâlnirilor cu interpretele Maria Carmen Sas şi Leontina Dorca şi îşi doresc să aprofundeze studiul pe un anume palier ce implică cultura tradiţională, iată că se poate spune că proiectul a avut succes şi sunt speranţe de a duce mai departe o iniţiativă foarte bună.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.