Image 1
Image 2

La Turţ va reînvia tradiţia producerii vinului de coacăze

Ioan Ciupac, fostul edil al comunei Turt
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Ciupac, fostul edil al comunei Turt
Ioan Ciupac, fostul edil al comunei Turt

Băutura era folosită de localnici pentru tratamentul diverselor afecţiuni

Tot mai mulţi localnici din zona Oaşului se reîntorc acasă, după ani de muncă, pentru a-şi deschide propriile afaceri. Nu fac o excepţie nici tinerii din comuna Turţ, unde se doreşte reînvierea tradiţiei producerii vinului de coacăz, dar la scară mai mare decât se obişnuia acum peste 50 de ani.

Din spusele fostului edil al comunei Turţ, Ioan Ciupac, aproape fiecare familie cultiva acest arbust, în propria grădină, sau cel puţin tot a doua familie. Produsul era obţinut în aproximativ 100 de gospodării, acum 50 de ani, strict pentru consum propriu, nu pentru comercializare.

La Turţ se făcea în aproape fiecare gospodărie vin, gem sau sirop de coacăze

“Vinul de coacăz se produce de peste 50 de ani în comuna Turţ. O pot afirma pentru că aveam plantaţie de coacăz, imediat după colectivizare. Bineînţeles că oamenii l-au extins în gospodăriile proprii, dar coacăzul este sigur că exista mai demult în zona Turţului. Eu pot confirma 50 de ani, dar sigur era cultivat de mai de mult timp. Cu preponderenţă se făcea vin din coacăze, sirop de coacăze şi gem, desigur.

Vinul de coacăze negre era folosit în fiecare familie care îl producea pentru tratament, pentru a-şi întări organismul. De regulă, se bea un pahar pe zi”, a declarat Ioan Ciupac, fost primar în comuna Turţ.

Băutura este folosită pentru o serie de afecţiuni dintre cele mai grave

Încă din Eveul Mediu, oamenii cunoşteau beneficiile vinului de coacăză neagră, ca leac naturist utilizat cu preponderenţă în medicina din acea vreme.

Are o concentraţie mare de vitamina C (150 miligrame la 100 grame produs), cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind indicat pentru reducerea numărului de radicali liberi din organism.

Licoarea minune este considerată, pe bună dreptate, un bun preventiv pentru bolile de inimă, contribuie la buna circulaţie a sângelui. Aroma specifică vinului de coacăze negre este, de asemenea, considerată că atenuează stresul.

De obicei, se administrează câte un păhărel de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with