Image 1
Image 2

La Tășnad se construiește haotic și ilegal, cu acordul autorităților

În zona ștrandului Tășnad nu este permis să se construiască clădiri cu mai mult de un etaj și mansardă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În zona ștrandului Tășnad nu este permis să se construiască clădiri cu mai mult de un etaj și mansardă
În zona ștrandului Tășnad nu este permis să se construiască clădiri cu mai mult de un etaj și mansardă

Inspectoratul de Stat în Construcții cere intrarea în legalitate, la Tribunalul Satu Mare

Din Tășnad am primit o sesizare semnată de un grup de cetățeni care ne anunță că situația de la stațiune a ajuns la tribunal. Inspectoratul de Stat în Construcții a realizat un control și a constatat mari nereguli în ceea ce privește construcțiile din zona ștrandului.

Situații de genul acesta sunt în majoritatea zonelor de agrement. Este cunoscut cazul locuințelor de la Bercu Roșu, care nu au autorizații și drept urmare nu pot plăti impozite locale.

Stațiunea de la Tășnad aduce anual mii de turiști. Cu toate acestea, Primăria nu reușește să facă ordine. Se construiește haotic, astfel că stațiunea riscă să se transforme într-o harababură arhitecturală. Acest lucru va conduce la scăderea interesului față de ștrandul de la Tășnad.

În presă au mai apărut materiale prin care se arăta că în zona ștrandului se construiesc fără autorizații clădiri care nu respectă standardele impuse de Primărie.
Odată ce intervine Justiția, cetățenii au speranța că situația se va rezolva, iar ștrandul din Tășnad va rămâne un loc plăcut, căutat de turiști, frumos din punct de vedere arhitectural, așa cum a fost gândit de Primărie la început.­­

Un control efectuat în stațiunea Tășnad scoate la iveală o întreagă caracatiță a incompetenței și intereselor, începând de la Consiliul Local Tășnad și până la Prefectura Satu Mare. Construcții efectuate ilegal în zona ștrandului din Tășnad, cu girul celor două instituții, au ajuns acum pe masa magistraților de la Tribunalul Satu Mare, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a realizat un control.

Zona din proximitatea ștrandului Tășnad a devenit în ultimii ani foarte atractivă, o mulțime de persoane intenționând să construiască aici. În momentul vânzării sau concesionării terenurilor, Primăria și Consiliul Local Tășnad au stabilit că într-o anumită zonă se vor putea construi doar case cu parter și mansardă, mai exact căsuțe de vacanță.

Acest lucru a fost prevăzut în contractul ­de vânzare-cumpărare sau concesiune dintre cumpărători sau concesionari și orașul Tășnad, prin instituțiile reprezentative.
Unii cetățeni și-au cumpărat terenuri în zonă și s-au apucat să construiască case cu parter și mansardă, după condițiile impuse de administrația locală. Alții, fără a avea autorizații, au început să construiască palate!

Consiliul Local Tășnad încalcă propriile reguli

Deși zona era destinată clar pentru construirea de case de vacanță, un întreprinzător din Tășnad a încercat să își deschidă în zona respectivă o pensiune, cu finanțare nerambursabilă de 857.663 lei. Acesta a dorit să construiască un imobil cu demisol, parter și două etaje, mult peste condițiile stabilite în zonă chiar de către Consiliul Local Tășnad.

Încălcând propriile reguli, în luna februarie a anului 2017, Consiliul Local Tășnad a aprobat proiectul de hotărâre privind construirea imobilului, cu toate că exista un aviz negativ din partea Compartimentului Urbanistic al Primăriei Tășnad, care invoca faptul că dezvoltatorul nu avea și acordul vecinilor.

Important de menționat este și faptul că atunci când desfășori o activitate comercială în proximitatea altor proprietari este obligatoriu acordul vecinilor, iar fără acesta nu primești nicio autorizație.

Prefectura nu a văzut nimic ilegal

La controlul de legalitate, Prefectura Satu Mare, condusă la acea dată de prefectul Radu Bud, a opinat că nu e nicio problemă dacă regimul de înălțime nu respectă planul urbanistic zonal și nu a atacat proiectul de hotărâre în contencios administrativ la Tribunalul Satu Mare.

Raport devastator al Inspectoratului de Stat în Construcții

Însă specialiștii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții au făcut o serie de controale în perioada 2.07.2018 – 23.08.2018, iar concluziile au fost devastatoare pentru Consiliul Local Tășnad și pentru Prefectura Satu Mare.

Specialiștii în construcții au verificat atât certificatul de urbanism, emis în data de 27.03.2017 de Primăria Tășnad, cât și autorizația de construire emisă în data de 3.05.2018, de același for.
Concluzia acestora a fost că atât certificatul de urbanism cât și autorizația de construire au fost emise ilegal. Mai mult, Planul Urbanistic Zonal a fost emis fără respectarea prevederilor legale și tehnice în vigoare, au mai concluzionat ISC.

Pe cale de consecință, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat Instituției Prefectului să deschidă un proces la Secția Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare pentru anularea tuturor actelor: certificatele de urbanism, autorizația de construcție și planul urbanistic zonal.

Recunoaște senin că a construit ilegal

Într-un alt caz, din aceeași arie a ștrandului Tășnad, un alt cetățean a început construirea unui imobil pe două nivele, fără a avea autorizație de construire, fapt pe care îl și recunoaște. Pentru că timp de un an de zile nu a primit de la Primăria Tășnad autorizația pentru casa cu două nivele pe care intenționa să o construiască, Sorin Bicăzan nu a mai stat pe gânduri și a început lucrările.

“Am stat un an de zile să primesc toate actele necesare pentru casă, dar nu am primit nimic. M-am dus de multe ori la primărie și m-au tot amânat”, așa și-a justificat decizia Sorin Bicăzan, în cursul anului 2017.
Doar că actuala conducere a Primăriei Tășnad a considerat că aceste lucruri nu sunt normale, iar pe cale de consecință a emis un preaviz pentru oprirea lucrărilor, pe motiv că nu are autorizație de construire.

“Da, recunosc, am construit fără acte, dar Primăria m-a obligat, pentru că m-a tot dus cu vorba de un an de zile”, a mai afirmat Bicăzan. Ori, acesta nu avea cum să obțină o autorizație legală de construire pentru acest tip de imobil, având în vedere și regulile impuse la concesionarea sau vânzarea terenurilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with