Image 1
Image 2

La Satu Mare, Ziua Armatei Române s-a încheiat cu o retragere cu torţe

Sute de sătmăreni au luat parte la ceremonia de Ziua Armatei Române
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestările dedicate Zilei Armatei s-au încheiat miercuri seara, 25 octombrie, cu o frumoasă ceremonie de retragere cu torţe.

 

În prezenţa prefectului judeţului Satu Mare, Darius Filip, comandantului Garnizoanei Satu Mare, loc.col.Balazs Gheorghe, inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, Colonelul Popa Ovidiu şi a trecătorilor, militarii Batalionului 52 Geniu “TISA” Satu Mare, jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare şi pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare au defilat cu torţe în mână intonând marşuri militare specifice.

Marşul a pornit din Piaţa 25 Octombrie şi a continuat pe Pasajul Corneliu Coposu – Piaţa Libertăţii – str.Alexandru Ioan Cuza – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare.

Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Ceremonia marchează trecutul de luptă al Armatei Române pentru integritate şi independenţă naţională.

 

 

 

Sute de sătmăreni au luat parte la ceremonia de Ziua Armatei Române
Sute de sătmăreni au luat parte la ceremonia de Ziua Armatei Române

Miercuri, 25 Octombrie, pe platoul din faţa Ansamblului Monumental Glorie Ostaşului Român – din vecinătatea Muzeului Judeţean din Satu Mare, sute de sătmăreni şi militari au participat la activităţile organizate cu ocazia marcării a 73 de ani de la eliberarea oraşelor Satu Mare şi Carei – Ziua Armatei Române.

 

Despre însemnătatea zilei de 25 Octombrie, a vorbit  general de brigadă Teodor Incicaş, şef al Direcţiei audit intern având fucţia de locţiitor pentru resurse al şefului Statului Major General.

Ceremonia de Ziua Armatei Române la Satu Mare
Ceremonia de Ziua Armatei Române la Satu Mare

Într-o atmosferă de profundă pioşenie, manifestările au fost deschise cu intonarea Imnului de Stat al României, după care un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan şi preotul militar, Cristian Silaghi, a oficiat un serviciu religios. S-au rostit rugăciuni în memoria militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar şi a celor care şi-au găsit sfârşitul în teatrele de operaţiuni, alături de militari din trupele NATO.

 

Din punct de vedere istoric, 25 Octombrie 1944 este ziua în care Armata Română eliberează ultima localitate de sub ocupaţie străină. În acest context la Carei au loc an de an manifestări ample, în acest oras vin personalităţi de seamă ale statului alături de toate oficialităţile judetene. Practic pentru o zi Careiul devine Capitala României.

Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” – 26 octombrie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with