Image 1
Image 2

La Satu Mare se amenajează un centru regional de urgenţă în caz de inundaţii în valoare de 200 milioane lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

centru-urgenteSatu Mare este unul dintre cele 23 de judeţe din țară care găzduiește  un centru de intervenție rapidă, în caz de inundaţii. Realizarea celor 23 de centre de intervenţie, precum şi dotarea acestora cu aparatură şi echipamente, inclusiv utilaje de îndiguire sau decolmatare a digurilor s-a realizat prin fonduri europene. 

Proiectul Wattman – Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Apelor,  așa cum a fost denumit de autorități, este implementat prin Administraţia Naţională Apele Române, iar banii sunt asigurați prin PosMediu 2007- 2013.  Investiţia de la Satu Mare depăşeşte 200 milioane de lei și constă într-o hală care poate stoca 800 tone de materiale şi utilaje necesare în astfel de situaţii. Echipa de specialişti care urmează să fie constituită va putea interveni în zonele cu probleme din Maramureş, Satu Mare, Bihor, dar şi din alte judeţe din ţară.

Proiect finanțat cu 85% fonduri europene

          Cu toate că locația de pe strada Magnoliei din municipiul Satu Mare nu a fost inaugurată în mod oficial, dotarea cu echipamente a centrului urmând să se finalizeze abia anul viitor, autoritățile locale din județul Satu Mare subliniază faptul că implementarea acestui proiect, respectiv construirea acestui centru de intervenție rapidă constituie un mare avantaj pentru județul Satu Mare, dar și pentru județele vecine.  “Ne afl[m în prima etap[ a acestui proiect ce are ca obiectiv final protejarea populatiei prin modernizarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea inundatiilor in vederea atenuarii consecintelor distructive ale acestora. Investitia totală este de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul este cofinanțare de la buget. Proiectul contribuie, printre altele, la îndeplinirea obiectivelor POS Mediu, axa prioritara 5. Proiectul a fost implementat în  zonele cele mai vulnerabile,  din cele 11 bazine hidrografice – Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral”, a precizat Vasile Andrieș, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor  Satu Mare.    

          Prin construirea celor 23 de centre de intervenție se urmăreşte inclusiv instalarea în toate cele 11 bazine hidrografice din țară a unor echipamente electronice de monitorizare a debitelor, cât și achiziționarea de echipamente și aparatură necesară în caz de inundații.

Cu ce va fi dotat centrul?

          Deocamdantă, în prima etapă,  centrul regional din Satu Mare a fost dotat cu motopompe, baraje gonflabile, stații automate de monitorizare a viiturilor  amonte de acumulare în zona Călinești, palplanșe din aluminiu, sonete, pompe și alte echipamente.  “Ca şi dotări, avem maşină, buldoexcavator, buldozer, diguri modulare (600 m), diguri din aluminiu (200 m), avem pentru intervenţii în caz de poluare multe materiale absorbante, pompe, maşini pentru umplerea sacilor cu nisip şi alte echipamente ce ne ajută la stoparea inundaţiilor. Mai avem un singur centru de acest gen pe bazinul Someș-Tisa, în apropiere de Sighetu-Marmației. Echipamentele sunt de ultimă generație și mai urmează să primim. Suntem abia la prima etapă, dar eu cred că ne vor ajuta foarte mult și în caz de poluări accidentale, nu doar în caz de inundații. Aceste echipamente sunt oarecum trecute și în normativele cadru de dotare cu materiale și mijloace de apărare pentru inundații și la poluări accidentale, însă până acum nu au fost fonduri pentru achiziționarea lor, prin acest proiect se vor putea monitoriza toate situațiile de posibile inundații pentru a se interveni la timp sau chiar preveni unele situații nedorite“, a explicat Adrian Mașca, purtător de cuvânt în cadrul S.G.A Satu Mare.

          Reprezentanții Administraţiei Naţionale Apele Române suțin că implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii, în timp real, privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme. De asemenea, specialiștii au afirmat că riscul acestor fenomene extreme va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with